Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ειδήσεις , από τα "ψιλά" των εφημερίδων, που σημαίνουν κάτι....

Το «κούρεμα» ... του αργεντίνικου λαού
Η κυβέρνηση της Αργεντινής ήρθε προχτές σε συμβιβασμό με το λεγόμενο κλαμπ του Παρισιού, δηλαδή των χωρών πιστωτών της για το χρέος των 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπήρξε συμφωνία για μια πρώτη πληρωμή τουλάχιστον 1,15 δισ. δολαρίων ως το Μάη και εξόφληση σε 5 χρόνια, που εφόσον υπάρξουν πληρωμές θα μειωθεί και το επιτόκιο από 7% σε 3%. Το χρέος της Αργεντινής, που προήλθε από τη στήριξη της πλουτοκρατίας για πολλά χρόνια και οδήγησε στη χρεοκοπία του λαού, από το 2001 είναι στα χέρια των Γερμανίας, ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Γαλλίας, που συναποτελούν το «κλαμπ του Παρισιού».
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Αξελ Κισιλόφ, δήλωσε ότι η χώρα του θα κάνει μία αρχική πληρωμή 650 εκατ. δολαρίων φέτος τον Ιούλη και μία πληρωμή 500 εκατ. δολαρίων το Μάη του 2015.
Η περίπτωση της Αργεντινής, που είχε το 2001 95 δισ. δολάρια χρέος και έκανε διάφορα «κουρέματα», χρησιμοποιείται κατά καιρούς από διάφορους οπορτουνιστές ως το «πετυχημένο παράδειγμα αναδιάρθρωσης» (δηλαδή «κουρέματος» χρέους) που θα μπορούσε να γίνει και για την Ελλάδα. Μόνο που και στην Αργεντινή αποδεικνύεται ότι τα «κουρέματα» δεν είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, που εξακολουθούν να υποφέρουν και με το νέο μείγμα διαχείρισης των Κίρσνερ (αρχικά του Νέστορ και έπειτα της συζύγου του Κριστίνα, ως τώρα προέδρου της χώρας). Και ο λόγος είναι ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που υπηρετεί και η νεοφιλελεύθερη και η σοσιαλδημοκρατική αστική διαχείριση, έμεινε άθικτος. Και ο αργεντίνικος λαός «κουρεύεται» σε δικαιώματα και δυνατότητες που θα είχε αν αυτός ήταν αφέντης του πλούτου που παράγει.


Θα κυνηγούν για χρέη και τους... νεκρούς
ΚΑΜΠΕΡΑ.--
Σάλο έχει προκαλέσει στην Αυστραλία η πρόταση που φέρεται να έκανε ο υπουργός Παιδείας, Κρίστοφερ Πάιν, ότι η κυβέρνηση θα διεκδικεί την αποπληρωμή οφειλών για πανεπιστημιακά δίδακτρα και από νεκρούς φοιτητές. Σήμερα, αν κάποιος χρωστά δίδακτρα (που στην Αυστραλία είναι υποχρεωτικά) και πεθάνει, τα χρέη του παραγράφονται. Ο Πάιν υποστήριξε ότι το Δημόσιο θα πρέπει να διεκδικεί τα δίδακτρα από τα περιουσιακά στοιχεία των φοιτητών του ή των γονιών τους. Μαζί του φαίνεται ότι συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών, Τζο Χόκι (πρωτεργάτης στη δράση για τη μείωση του «δημόσιου ελλείμματος» και χρέους), που είπε ότι πρέπει να ισχύει για τους φοιτητές ό,τι ισχύει για την αποπληρωμή οποιουδήποτε άλλου δανείου, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές αντιδράσεις.
Ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ προσπάθησε να διαψεύσει ότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, ωστόσο η αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή της επίθεση δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου ετήσιου προϋπολογισμού, ανακοινώθηκε επίσημα το σχέδιο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 πλέον χρόνια, οι περικοπές μιας σειράς κοινωνικών παροχών (που αφορούν την περίθαλψη και την Ασφάλιση), ο «περιορισμός» της συνταγογράφησης (των φαρμάκων που μέχρι σήμερα δηλαδή μπορούσε κάποιος να παίρνει με κάλυψη του Ταμείου του) και άλλα.

Αντιφασιστική διαδήλωση
ΠΑΡΙΣΙ.-- Να καπηλευτούν τα αντιφασιστικά συναισθήματα όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν σε πολλές γαλλικές πόλεις ενάντια στο «Εθνικό Μέτωπο» επιχείρησαν οι ευρωπαϊστές, εκτός, αλλά και εντός Γαλλίας. Σπεύδοντας να ερμηνεύσουν το μήνυμα των διαδηλώσεων όπως τους βολεύει, κάλεσαν το γαλλικό λαό να συσπειρωθεί γύρω από τις «αξίες» της ΕΕ, που όπως και οι «εναλλακτικές» των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων τύπου «Εθνικού Μετώπου» υπηρετούν τα συμφέροντα της μίας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου. Φυσικά, η συμμετοχή της νεολαίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και άλλων υπερασπιστών της ΕΕ, δυνάμεων που συμμετέχουν στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (αφού εμφανίστηκαν με σημαίες της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ), δείχνει και τη σκοπιμότητα.
Η αντιπαράθεση μεταξύ ευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών αναδεικνύει τις αυξημένες ευθύνες των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων να δουλέψουν για τη λαϊκή αφύπνιση και οργάνωση ενάντια σε όσους θέλουν να στρατεύσουν τα λαϊκά στρώματα πίσω από τον έναν ή τον άλλο επίδοξο εκπρόσωπο της πλουτοκρατίας. Οπως και την ευθύνη να γίνει εκείνη η κοπιαστική διαφωτιστική και οργανωτική δουλειά που θα εμποδίζει και φαινόμενα όπως την υψηλή αποχή από τις εκλογές (όπως έγινε στις περισσότερες χώρες) αρκετών εξ αυτών που εκ των υστέρων δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα. Αναδεικνύεται επίσης η ανάγκη συγκρότησης μιας οργανωμένης πρωτοπορίας που θα εμποδίζει τη μετατροπή του κινήματος σε ρόλο συνδιαμορφωτή ή χειροκροτητή της αντιλαϊκής πολιτικής, επιλογή που έχουν υιοθετήσει π.χ. τα περισσότερα συνδικάτα στη Γαλλία, ευνουχίζοντας τους λαϊκούς αγώνες και στερώντας από τους Γάλλους εργαζόμενους κάθε αληθινή - από τη σκοπιά των δικών τους συμφερόντων - εναλλακτική διέξοδο.

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.-- Δεκάδες εργάτες κλωστοϋφαντουργοί, που τον περασμένο Γενάρη απεργούσαν και διαδήλωναν διεκδικώντας καλύτερα μεροκάματα, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν στην Καμπότζη. Στη συγκεκριμένη χώρα, πολυεθνικοί όμιλοι όπως οι «Νάικ», «Αντίντας», «Πούμα» κ.τ.λ. παράγουν τα πανάκριβα ρούχα και παπούτσια τους, επενδύοντας στα χαμηλά μεροκάματα και τις άθλιες συνθήκες εργασίας από τις οποίες εκείνοι διεκδικούν πρωτιές στον κλάδο τους.
 
Κάηκαν οκτώ εργάτες
ΜΑΝΙΛΑ.--
Οκτώ εργάτες έχασαν χτες τη ζωή τους παγιδευμένοι μέσα σ' ένα κλειδωμένο δωμάτιο σε αποθήκη η οποία καταστράφηκε από τη φωτιά στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Αντιπυρικής Προστασίας.
Το δωμάτιο των θυμάτων, στο δεύτερο όροφο, είχε κλειδώσει ο ιδιοκτήτης εξωτερικά με λουκέτο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ξεφύγουν από την πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από τα χαράματα στην αποθήκη αυτή στο προάστιο Πασάι της πόλης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Εννέα άλλοι εργάτες κατάφεραν να διαφύγουν επειδή ο ιδιοκτήτης δεν είχε κλειδώσει το δικό τους δωμάτιο και μπόρεσαν έτσι να πηδήξουν στη στέγη ενός γειτονικού κτιρίου, σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα.
Το Γραφείο Αντιπυρικής Προστασίας ανακοίνωσε πως η αποθήκη χρησίμευε για την αποθήκευση DVD και συσκευών αναπαραγωγής DVD.

Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: