Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Eκλογές 2014: Τα διλήμματα και οι επιδιώξεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου

Ο τίτλος της ανάρτησης είναι του blog. To περιεχόμενο αναδημοσιευμένο από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
 
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ψευτοδιλήμματα για να δεχτεί ο λαός το τσάκισμά του
Ψευτοδιλήμματα επανέλαβε απευθυνόμενος στο λαό ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, επιζητώντας υπερψήφιση του κόμματός του στις εκλογές του Μάη. Πίσω από τον κίνδυνο «αστάθειας της χώρας» που επικαλείται σε περίπτωση καταψήφισης των ψηφοδελτίων που στηρίζει η ΝΔ, κρύβονται οι στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου για ενσωμάτωση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική του ευρωμονόδρομου. Να συναινέσει ο λαός στην παραπέρα εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων.
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με κάθε είδους επιχειρήματα την πολιτική που εφάρμοσε, τα μνημόνια διαρκείας, όπως επιβάλλονται κι από την ΕΕ, τις «μεταρρυθμίσεις», καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που εφαρμόζονται προκειμένου το μεγάλο κεφάλαιο να θωρακίσει την κερδοφορία και εξουσία του στις σύγχρονες συνθήκες.
Σημειωτέον, ο Σαμαράς, εφαρμόζοντας τη στρατηγική της (βολικής για το σύστημα) δικομματικής πόλωσης, εντείνει την κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας διάφορες κατηγορίες, σε μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης ψηφοφόρων. Μάλιστα, αποδίδει στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηριστικά που δεν έχει (τάχα αντιΝΑΤΟ, αντιιμπεριαλστική κ.λπ.), αφού η Κουμουνδούρου έχει δώσει εδώ και καιρό διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ότι δεν θίγει σε τίποτε τα συμφέροντά του.
Επιπλέον, μέσα από αυτόν τον ανούσιο για το λαό δικομματικό καβγά, βρίσκει ευκαιρία να επιτεθεί στον πραγματικό του αντίπαλο, το ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα. Για το σκοπό αυτό καταφεύγει και σε ωμές προβοκάτσιες, μιλώντας για «συντεχνίες», «εργατοπατέρες» κ.λπ. Οντως φαινόμενα σήψης που όμως αυτοί ακριβώς, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αντάμα με συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, εξέθρεψαν και γιγάντωσαν τα προηγούμενα χρόνια, αφού αυτό τους βόλευε τότε, έτσι εξαγόρασαν στρώματα για να περνούν την πολιτική τους, επιπλέον τα χρησιμοποίησαν για να χτυπήσουν (και έτσι) το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

ΣΥΡΙΖΑ
«Πλυντήριο» της ΕΕ και των καπιταλιστών
Μία βδομάδα πριν τις ευρωεκλογές και ο Αλ. Τσίπρας αναλαμβάνει με άρθρο του στο περιοδικό «Επίκαιρα» να ξεπλύνει την ΕΕ και την αστική τάξη, ισχυριζόμενος ότι η κρίση δεν είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά φταίνε για την εκδήλωσή της η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ότι η χώρα δεν βρίσκεται υπό την εποπτεία των μηχανισμών της ΕΕ αλλά «των αγορών και της τρόικας», ότι τα μνημόνια δεν έδωσαν απάντηση σε ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας κατεδαφίζοντας προς τούτο τα δικαιώματα του λαού, αλλά «απέτυχαν σε όλες τις προβλέψεις για την οικονομία».
Με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη διαμαρτύρεται ότι «ο κόσμος της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας πληρώνει το τίμημα και το χρέος που άλλοι δημιούργησαν». Δεκάρα τσακιστή δεν δίνει για τους εργαζόμενους αφού άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτοί θα πληρώνουν το χρέος που σώρευσε η πλουτοκρατία. Ο καημός του είναι για την «πραγματική οικονομία», τους καπιταλιστές δηλαδή που στερούνται πολύτιμο ρευστό για τη στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους.
«Ολες οι κοινωνικές τάξεις και οι επαγγελματικές κατηγορίες κατασυκοφαντήθηκαν (...) Σε μία χώρα που σε λίγο δεν θα υπάρχει ελληνική υγιής επιχειρηματική τάξη», ισχυρίζεται ο Αλ. Τσίπρας, εφευρίσκοντας καλούς καπιταλιστές, τσουβαλιάζοντας εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους και βάλλοντας μόνο κατά των «τραπεζιτών που σώθηκαν» διαχωρίζοντάς τους αυθαίρετα απ' τους άλλους καπιταλιστές.
Διαμαρτύρεται ακόμα για την «πλήρη αποσταθεροποίηση των κανόνων ενός δημοκρατικού πολιτεύματος», αλλά και για το ότι «το Σύνταγμα κουρελιάστηκε, η εθνική κυριαρχία παραχωρήθηκε, η Βουλή κατάντησε διακοσμητική» κι άλλα τέτοια που περιγράφουν τη λειτουργία της αστικής δημοκρατίας σε συνθήκες όπως αυτές που διανύει η αστική εξουσία, αντανάκλαση της οποίας αποτελεί.
Σ' ένα άρθρο που αφορά στις εκλογές δεν υπάρχει ούτε μισή αναφορά στην ΕΕ, αλλά κατά τ' άλλα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «ψηφίζουμε για την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία», πράγμα που σημαίνει, όπως υποστηρίζει, «να διώξουμε» την κυβέρνηση Σαμαρά ώστε «να μην κάνει κουμάντο στη χώρα το νεοφιλελεύθερο λόμπι και η κυρία Μέρκελ, αλλά ο ελληνικός λαός»!
Την αφήγηση αυτή σχηματοποιεί και σε νέα κάλπικα διλήμματα, όπως: Μνημόνια ή παραγωγική ανασυγκρότηση, δίλημμα που αποτελεί και παραδοχή ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ με τα μνημόνια είναι ότι εμποδίζουν να ανακάμψει η κερδοφορία των καπιταλιστών. Επιτήρηση ή εθνική ανεξαρτησία, δίλημμα που κρύβει ότι η επιτήρηση είναι δεδομένη εντός της ΕΕ, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Ελλάδα να ανήκει. Διεφθαρμένο πελατειακό σύστημα ή κράτος δημοκρατικό, με αξιοκρατία, προς όφελος του λαού, δίλημμα - «καρμπόν» στις διακηρύξεις όλων των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Συνεχίζει τον εκβιασμό για να περάσουν κι άλλα μέτρα
Συνεχίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τα εκβιαστικά διλήμματα (περί επερχόμενης «κυβερνητικής αστάθειας») στην περίπτωση που η «Ελιά» και οι υποψήφιοι του κόμματος καταψηφιστούν στις εκλογές του Μάη. Διακηρυγμένος στόχος της να αναβαπτιστεί η κυβέρνηση στη λαϊκή ψήφο, ώστε να πάρει και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, στο «Star»: Αφού πρώτα κατέφυγε σε διάφορα τεχνάσματα, τύπου «είμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση», «η άλλη επιλογή ήταν η απόλυτη καταστροφή», έβαλε ευθέως το θέμα: «Βάζω ένα δίλημμα που το βάζουν όλοι για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών (...) Στέκεται η κυβέρνηση; Είναι νομιμοποιημένη; Προχωράμε κανονικά; (...) Πρέπει να δούμε αν υπάρχει κυβέρνηση» την επομένη των εκλογών.
Και στην ουσία: «Αν οι βουλευτές της πλειοψηφίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά εγώ μιλάω για το ΠΑΣΟΚ τώρα, δε νιώθουν ότι έχουν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο να κινηθούν (...) μπορούμε να ψηφίζουμε τα νομοσχέδια; (...) Διαρθρωτικά (σ.σ.: μέτρα). Το άνοιγμα των αγορών (...) μέτρα χρειάζονται»!
Εσπευσε, επίσης, να δώσει διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για το ρόλο που θέλει να παίξει και στο μέλλον ως ΠΑΣΟΚ ή «Ελιά» λέγοντας ότι «η σταθερότητα έχει υπηρετηθεί από εμάς (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ) και υπηρετείται και θα υπηρετηθεί με τη στήριξη ή έστω την ανοχή του λαού». Σκιαγραφώντας παράλληλα τις διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού αλλά και τη στρατηγική σύμπλευση όλων των αστικών δυνάμεων στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου εντός ΕΕ, είπε: «Ούτε κανένα κόμμα για τις επόμενες δεκαετίες θα βρεθεί να κυβερνά μόνο του». Παραπέμπει έτσι σε «κυβερνήσεις συνεργασίας» στα πρότυπα των άλλων χωρών της ΕΕ.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Στο DNA του κυλά η «σταθερότητα»
Ετοιμος να στηρίξει οποιαδήποτε αστική πολιτική δύναμη προτείνει «λύσεις» για τη σταθερότητα του συστήματος και την πορεία της χώρας εντός ΕΕ, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, Στ. Θεοδωράκης.
Μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ, είπε χαρακτηριστικά ότι «στο DNA των ανθρώπων του Ποταμιού είναι η συνεργασία» και επανέλαβε ότι στόχος του είναι να πάρει την 3η θέση στις ευρωεκλογές ώστε το Ποτάμι «να πλασάρει τη λογική της συναπόφασης». Ουσιαστικά, να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις το πόστο του στις μετεκλογικές διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.
Σχετικά με τα διλήμματα που θέτουν άλλες αστικές δυνάμεις, επιδιώκοντας πόλωση και συσπείρωση ψηφοφόρων, ο Θεοδωράκης χαρακτήρισε αστεία τα διλήμματα που θέτουν τόσο οι Σαμαράς - Βενιζέλος, όσο και ο Αλ.Τσίπρας, λέγοντας ότι σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει τεθεί θέμα κυβερνητικής σταθερότητας ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Με το ψευτοδίλημμα «συντήρηση - πρόοδος»
Τη στήριξή του στις διοικήσεις Μπουτάρη και Καμίνη επανέλαβε απ' τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, καλώντας τους εφόσον επανεκλεγούν να υπηρετήσουν «και ζητήματα ανάπτυξης και ζητήματα που έχουν σχέση με την κοινωνική αλληλεγγύη», να βάλουν πλάτη δηλαδή στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, διευρύνοντας ταυτόχρονα το δίκτυο των δομών διαχείρισης της φτώχειας με ψίχουλα.
Αναπαρήγαγε το γνωστό παραμύθι ότι όσα «σήμερα καταγράφονται, ως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που προήλθε από συντηρητικές δυνάμεις που επέβαλαν τη δογματική πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει τροφοδοτήσει την ύφεση» και πως «οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να κυριαρχήσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές». Σαν τέτοιες η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει δυνάμεις που έβαλαν γερά πλάτη για να υλοποιηθεί η πολιτική που κατά τα άλλα καταγγέλλει σαν αποτέλεσμα συντηρητικών δυνάμεων. Ηδη, στη Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνούν με το κόμμα της Μέρκελ, μ' αυτούς η ΔΗΜΑΡ επέλεξε να συμπορευτεί και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου αν εκλέξει ευρωβουλευτές.
Ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε ότι θα πάρει πρωτοβουλία μετά τις εκλογές για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς, ζητώντας ψήφο ώστε να είναι το κόμμα του αυτό που θα ηγηθεί των σχετικών διεργασιών. Εκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως επιτέθηκε στον Ε. Βενιζέλο, όπως και στον Αντ. Σαμαρά, για τον τρόπο που φέρθηκε στη ΔΗΜΑΡ την περίοδο που αυτή συμμετείχε στην κυβέρνηση.
Με τη σειρά του, έφερε στα δικά του μέτρα τα δημοσιεύματα των «Financial Times», ώστε να εμφανίσει δικαιωμένη την επιλογή της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει την κυβέρνηση, λέγοντας: «Τον Ιούνιο του 2012 η χώρα ήταν με το ενάμισι πόδι έξω από την ευρωζώνη, όσα καταγράφονται σήμερα για το υπαρκτό σχέδιο (...) αποδεικνύουν εκείνο το οποίο λέγαμε (...) Η χώρα είχε περιέλθει σε κατάσταση ουσιαστικής χρεοκοπίας (...) Εάν δεν υπήρχε η κυβέρνηση, τότε ήταν βέβαιο ότι θα είχε επέλθει και η αποβολή, η απομάκρυνση της χώρας με τη μία ή την άλλη εκδοχή από την ευρωζώνη (...) Αν θέλετε περαιτέρω να κρίνω, είναι ότι πράγματι υπήρχε προειλημμένη απόφαση για την αποβολή της χώρας από την Ευρωζώνη και το ευρώ (...) Δεν ήταν μπλόφα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: