Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Πλημμύρισε το Σύνταγμα από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Με τους χιλιάδες διαδηλωτές να τραγουδούν τη «Διεθνή», έχοντας υψωμένες γροθιές, ολοκληρώθηκε η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Αθήνα.
Oι προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί σε διάφορα σημεία, κατέφτασαν στο Σύνταγμα με πορεία, σχηματίζοντας μια ανθρωποθάλασσα.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τονΓιώργο Πέρρο, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, ο οποίος ξεκίνησε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της Τουρκίας που χτύπησε την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των εργαζομένων στην Κωνσταντινούπολη. (Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα και ολόκληρη την ομιλία σε μορφή PDF) (Δείτε το βίντεο με την ομιλία από το site του ΠΑΜΕ) 
Νωρίτερα απεύθυνε χαιρετισμό ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ (Δείτε βίντεο ΕΔΩ). Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τιμάμε φέτος τα 15 χρόνια του ΠΑΜΕ που έγινε από τη μια πλευρά η ελπίδα και το αποκούμπι για τον εργάτη και από την άλλη ο αντίπαλος της εργοδοσίας και όλων των άλλων δυνάμεων μέσα στις γραμμές του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Και ο λόγος είναι ότι έχει καθαρή ταξική πολιτική ενάντια στην εργοδοσία, ενάντια στα μονοπώλια με καθαρό στόχο την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος. Σε αυτήν τη γραμμή κόντρα στην εργοδοσία πρέπει να οργανώσουμε κάθε χώρο δουλειάς με γερά σωματεία και γερά συνδικάτα με πρόγραμμα και σχέδιο» 

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε  πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ  (Δείτε εδώ βίντεο). 
Ο Μοχάμεντ Ικνέμπι διάβασε χαιρετιστήριο μήνυμα αλληλεγγύης του ΓΓ Γενικής Ένωσης Παλαιστίνιων Εργατών Χαϊντάρ Ιμπραχήμ. (Δείτε το βίντεο ΕΔΩ)
902.gr
Παράλληλα έγινε απονομή των βραβείων στους νικητές του Εργατικού Τουρνουά με κύπελλα, αναμνηστικά και βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής». (Δείτε το βίντεο από την απονομή ΕΔΩ)
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιείχε τραγούδια, ιστορικά στοιχεία και κείμενα για την Πρωτομαγιά. Την ορχήστρα επιμελήθηκε ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης και τα κείμενα η Θαλασσιά Αντωνοπούλου. Την απαγγελία των κειμένων έκαναν οι ηθοποιοί Ιορδάνης Καλέσης και Γεωργία Καούκη.
Οι προσυγκεντρώσεις έφτασαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στο Σύνταγμα. Ξεχωριστή η παρουσία των οικοδόμων με τα γιλέκα, τις φόρμες της δουλειάς και τα κράνη, καθώς και των εργατών από διάφορους κλάδους της βιομηχανίας με τα πανό και τις σημαίες τους, 
Μαζικό «παρών» έδωσαν το Συνδικάτο της ΕΒΓΑ με μπλουζάκια του σωματείου, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος με μεγάλο μπλοκ και τύμπανα, οι σπουδασες ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ με δικό τους μπλοκ και πανό. Επίσης συμμετείχαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι  μικροπαραγωγοί των λαϊκών αγορών με δικό τους μπλοκ, οι οποίοι σε μήνυμά τους ζήτησαν τη συμπαράσταση του κόσμου στο δίκαιο αγώνα τους, «γιατί θέλουν οι λαϊκές αγορές να λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον της λαϊκής οικογένειας, να μην κυριαρχήσουν τα μονοπώλια». Το μήνυμα υπογράφουν οι Ομοσπονδίες των Επαγγελματιών Παραγωγών και Πωλητών Λαϊκών Αγορών. 
Στις προσυγκεντρώσεις τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς, οι εργαζόμενοι και η νεολαία διάβασαν ποιήματα και ιστορικά στοιχεία από τις Πρωτομαγιές της εργατικής τάξης.
Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους συναγωνιστές αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες που τίμησαν την εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχοντας μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.
Οι μαζικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις κάτω από το σύνθημα «κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», η σημερινή μεγάλη προσέλευση στην έκθεση φωτογραφίας του ΠΑΜΕ προς τιμή των 15 χρόνων ζωής και δράσης του, η σημαντική οικονομική στήριξη από εργάτες, ανέργους και σωματεία, δείχνουν την εμπιστοσύνη του εργατόκοσμου και της νεολαίας στις ταξικές δυνάμεις, στα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Πέρρου στο Σύνταγμα
Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γ. Πέρρος χαιρέτισε «τους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολο ύμενους, τους φτωχούς αγρότες. Τους άνεργους, τους απλήρωτους, τους απασχολούμενους στα προγράμματα, όλους εκείνους που σήμερα έκαναν το βήμα και βρέθηκαν μαζί μας, στις γραμμές του ταξικού κινήματος, τιμώντας τη μεγάλη μέρα της εργατικής τάξης, την Πρωτομαγιά».
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 15 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΜΕ. Όπως είπε, «η ίδρυσή του έδωσε δύναμη, μαχητικότητα, ελπίδα στη ζωή και στη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος. Βοήθησε να διαμορφωθεί το ταξικό εργατικό κίνημα και να γίνει πόλος συσπείρωσης και συμμαχίας όλων όσοι υποφέρουν από το ζυγό των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κομμάτων που θεωρούν μονόδρομο την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης». Πρόσθεσε πως «συνέβαλε στην κοινή απάντηση και δράση όλων όσοι χτυπιούνται από την αντιλαϊκή πολιτική για να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία εργατών, μικρών ΕΒΕ και εμπόρων, της μεσαίας αγροτιάς, της νεολαίας, των γυναικών».
Ο Γιώργος Πέρρος ξεκαθάρισε πως «τα μέτρα που έχουν παρθεί και έχουν τσακίσει μισθούς και συντάξεις, Ασφαλιστικό, ωράρια κ.ά. έχουν ως στόχο να ενισχυθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας στη φάση της ανάπτυξης μετά την κρίση, γι' αυτό δεν είναι προσωρινά. Ήρθαν για να μείνουν».
Αποκαλύπτοντας ότι αυτή η πολιτική δεν είναι από λάθος υπολογισμένη, αλλά ότι έτσι ξεπερνάει τις κρίσεις του ο καπιταλισμός. έκανε σαφές ότι ο δρόμος της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερες θυσίες από την εργατική τάξη προκειμένου αυτή να σταθεροποιηθεί.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεγελαστούν οι εργαζόμενοι με τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι τελείωσαν οι θυσίες ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι φτάνει μια κυβερνητική εναλλαγή και οι λύκοι θα γίνουν αρνιά», είπε. Συμπλήρωσε πως «ο δρόμος του αγώνα για την απόκρουση και την ανατροπή αυτών των πολιτικών, που καθορίζονται από την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, είναι μονόδρομος, απαιτεί κίνημα αποφασιστικό, ισχυρό, ικανό. Είναι αγώνας επιβεβλημένος και φυσικά μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών οι πολιτικές αυτές πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και καταδίκης για όλα τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ».
Ο Γιώργος Πέρρος κάλεσε την εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να αλλάξει την πορεία της κατάστασης, ότι έχει τη δύναμη καθώς και ότι οι δυνάμεις που μπορεί να στηριχτεί είναι το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ στους ΕΒΕ, η ΠΑΣΥ στους αγρότες, το ΜΑΣ για φοιτητές και σπουδαστές, η ΟΓΕ για τις γυναίκες του λαού μας.
Αναφερόμενος στις εκλογές στις 18 και στις 25 Μάη, τόνισε ότι «το συμφέρον μας είναι να βγουν πιο ενισχυμένες οι δυνάμεις που θα στηρίξουν την οργάνωση της εργατικής τάξης, τους αγώνες της, την προσπάθεια για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Και θα συνεχίσουν να είναι δίπλα σε όλους όσοι αγωνίζονται». Προειδοποίησε πως «αν δεν γίνει αυτό, και οι εργάτες σκορπίσουν δεξιά κι αριστερά, στα διάφορα αναχώματα που τους έστησαν, τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Αύριο τα αναχώματα αυτά θα τα έχουν απέναντί τους. Η πλουτοκρατία θα πάρει την ανάσα που χρειάζεται για να ανασυγκροτήσει και να ανανεώσει το πολιτικό της προσωπικό και θα δυναμώσει την επίθεσή της σε βάρος της ζωής και της προοπτικής μας. Θα μεγαλώσει σε τμήματα εργαζόμενων η απογοήτευση και η ηττοπάθεια».
Αναδεικνύοντας τη διέξοδο, ανέφερε μεταξύ άλλων πως σήμερα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υλικές προϋποθέσεις για μόνιμη σταθερή δουλειά, για μειωμένο ωράριο και αύξηση του ελεύθερου χρόνου, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές στην Υγεία, τη μόρφωση, τη λαϊκή στέγη, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για μισθούς και συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στο ύψος των σημερινών λαϊκών αναγκών. Μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο αντίστοιχο του κόπου μας, της εργασίας μας, των προσδοκιών μας. Έναν κόσμο που δε θα μαστίζεται από πολέμους, από ανεργία, από ναρκωτικά, από άγχος και ανασφάλεια. Όπου θα ζούμε ειρηνικά, ανθρώπινα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς καταπίεση και τη βαρβαρότητα του συστήματος που ζούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: