Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Κάλπικες απορίες απ' όσους την ενίσχυσαν

'Εκπληκτοι δήλωναν χτες και προχτές διάφοροι αστοί αναλυτές για το ποσοστό της Χρυσής Αυγής. Σα να έπεσε από τον ουρανό αυτό το ποσοστό. Σα να μην έχουν κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια για να προβάλουν, διαφημίσουν τη Χρυσή Αυγή και τη δράση της.
Ειδικά για την Αθήνα, από το Δεκέμβρη ακόμα στα κανάλια παρουσιαζόταν ο Κασιδιάρης σαν να είχε ήδη περάσει στο δεύτερο γύρο και η παρουσίαση αυτή συνοδευόταν από το ύπουλο ερώτημα τι θα κάνει το ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο.
Μέσα από τις στήλες του «Ρ» καταδείξαμε έγκαιρα σαν επικίνδυνη στάση τόσο τον καιροσκοπισμό όσο και την ψηφοθηρία διαφόρων, που έσπευσαν μέσα στην ίδια τη Βουλή να αθωώσουν την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή μιλώντας για σκευωρίες και αθώους χρυσαυγίτες. Ολους εκείνους που άφηναν έτσι το δηλητήριο της ΧΑ να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα στα λαϊκά στρώματα. Η μεθόδευση έγινε ακόμα πιο καθαρή όταν άνθρωποι της ΧΑ εμφανίστηκαν να πλαισιώνουν ψηφοδέλτια των αστικών κομμάτων, που και με αυτόν τον τρόπο συνέβαλαν να νομιμοποιούνται οι νεοναζί. Τώρα που η ΧΑ ξανασήκωσε εκλογικά κεφάλι, ορισμένοι δήθεν απορούν. Αλλοι, βέβαια, ενόψει δεύτερου γύρου σιωπούν, ποντάροντας σε δήθεν «αντισυστημική ψήφο» κι ας έχει προέλευση τη ΧΑ. Κι ύστερα θα ρωτάνε ξανά πώς ανέβηκε το ποσοστό της.

***
Μέχρι και τη στιγμή της δολοφονίας του Φύσσα τα αστικά μέσα εκτιμούσαν ότι η Χρυσή Αυγή, με την εγκληματική της δράση, προσφέρει καλές υπηρεσίες στη «δημοκρατία» γιατί συμβάλλει στην «καταδίκη της ανομίας» («Καθημερινή»). Αυτή η θέση πήγαινε αντάμα με την εκτίμηση ότι οι ταξικοί αγώνες κλείνουν τα εργοστάσια, άρα το ταξικό κίνημα είναι ο εχθρός.
Η συγκεκριμένη δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και η στήριξή της από τους καπιταλιστές, δεν είναι ούτε τυχαία ούτε αυθόρμητη. Είναι καλά μελετημένη και οργανωμένη από το σύστημα.
***
Είναι λογικό το ΚΚΕ, και τα κόμματα που κινούνται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και του ευρωμονόδρομου, να μην έχουν κοινή στάση απέναντι στο φασιστικό - ναζιστικό μόρφωμα. Και αυτό γιατί όπως και να το κάνουμε η ΧΑ είναι τμήμα του αστικού πολιτικού συστήματος. Βασικά ιδεολογικά της χαρακτηριστικά, όπως ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός, η ιδέα της συνεργασίας των τάξεων, διαπερνούν λιγότερο ή περισσότερο όλα τα κόμματα αστικής διαχείρισης. Γι' αυτό άλλωστε δεν μπορεί να συγκροτηθεί κανενός είδους «δημοκρατικό τόξο» ή «αντιφασιστική συμμαχία» εναντίον της. Αυτό φάνηκε από την αρνητική στάση που κράτησαν όλα τα άλλα κόμματα στις προτάσεις του ΚΚΕ για περιορισμό της δράσης της ΧΑ την προεκλογική περίοδο.
***
Μοναδικό αντίπαλο δέος στη ΧΑ είναι η δράση των κομμουνιστών για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Η δράση του εργατικού κινήματος είναι προϋπόθεση για να μπει εμπόδιο στην προσπάθεια διείσδυσης της ΧΑ σε εργατικά και φτωχά λαϊκά στρώματα, στις γυναίκες, στη νεολαία. Η ανάπτυξη πολύμορφων δραστηριοτήτων αλληλεγγύης από Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία, στις οποίες πρωτοστατούν τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και απευθύνονται σε τμήματα του λαού που υποφέρουν περισσότερο από την κρίση, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να σταθούν όρθιοι στα πόδια τους, να πιστέψουν στη δύναμη της οργανωμένης δράσης, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στο εμπόριο φιλανθρωπίας που πλασάρουν οι φασίστες, και όχι βεβαίως μόνο, αλλά και κάθε δύναμη που προωθεί τη λογική της ανάθεσης και των διαφόρων ειδών σωτήρων. Οι φασίστες θέλουν τους εργαζόμενους και το λαό σκυφτούς, «εξαρτημένους ζήτουλες», εμείς τους θέλουμε υπερήφανους μαχητές της ζωής, όρθιους, κοντά στα σωματεία, στα συνδικάτα, στις λαϊκές επιτροπές, να βρίσκουν αποκούμπι στο οργανωμένο κίνημα.
***
Η αντιμετώπιση της ΧΑ προϋποθέτει την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Το τσάκισμά της προϋποθέτει το τσάκισμα του συστήματος που τη γεννά, του καπιταλισμού. Και για κάτι τέτοιο η μόνη εγγύηση είναι ένα όσο το δυνατόν ισχυρότερο ΚΚΕ, η μόνη δύναμη που οργανώνει τους εργάτες σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και γι' αυτό η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίζει τη Χρυσή Αυγή ως μακρύ χέρι του συστήματος.
 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: