Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής απεργία θα κινητοποιήσει χιλιάδες εργαζόμενους στις Η.Π.Α. και συναδέλφους τους από το Auckland μέχρι την Βενετία.


Στις 15 Μαίου, οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες καταστημάτων φαστ-φουντ σε 150 πόλεις των Η.Π.Α. σχεδιάζουν να κάνουν μια μέρα απεργία την οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Salon, θα στηρίξουν με διαδηλώσεις εργαζόμενοι σε άλλες 30 χώρες. Αυτοί που οργανώνουν την απεργία εκτιμούν ότι για πρώτη φορά η κινητοποίηση θα εξαπλωθεί σε πόλεις όπως η Philadelphia, το Miami, το Orlando, και το Sacramentoμε τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων και με εκαντοντάδες άλλους να συμμετέχουν σε πόλεις όπως το St. Louis, το Kansas City, το Milwaukee, το Oakland, το Detroit, το Chicago, το Los Angeles, και τη Νέα Υόρκη.
Πέρα από τις Η.Π.Α. για την 15η Μαίουσχεδιάζονται διαδηλώσεις , πολλές από τις οποίες έχουν στόχο συγκεκριμένα τα McDonald’s, σε πόλεις όπως το Karachi, το Λονδίνο η Καζαμπλάνκα, το Sao Paolo, το Δουβλίνο, η Bangkok, το Buenos Aires, η Γενεύη και το San Salvador, αλλά και σε χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία, η Νιγηρία, η Νότια Αφρική και η Ιαπωνία. Διαδηλωτές σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν έξω από τα γραφεία του διευθυντή των McDonald’s στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας, να κάνουν ποικίλες δράσεις στα καταστήματα των McDonald’s στις Φιλιππίνες, να κλείσουν ένα από τα κεντρικά McDonald’s στο Βέλγιο κατα τη διάρκεια του μεσημεριανού. Οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες καταστημάτων fast-food στην Ιταλία σχεδιάζουν να κάνουν απεργία μία μέρα μετά και παράλληλα να οργανώσουν διαμαρτυρίες στην Ρώμη, στο Μιλάνο και στη Βενετία.

Οι παραπάνω δραστηριότητες , που θα ανακοινωθούν στον ημερήσιο τύπο του Manhattan, συζητήθηκαν αυτή τη βδομάδα στη Νέα Υόρκη στη διεθνή συνάντηση των ηγετών των σωματείων και των εργαζομένων στις αλυσίδες καταστημάτων φαστ-φουντ από δεκάδες χώρες, η οποία συγκλήθηκε από το IUF (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Associations). Οι αποφάσεις αυτές δηλώνουν την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο μαχητικό κίνημα των Η.Π.Α. και την βιομηχανία των καταστημάτων fast-food όπου οι συνθήκες εργασίας είναι αυτές που κυριαρχούν και χαρακτηρίζουν την Αμερική μετά την οικονοιμκή κρίση. “Έχω κουραστεί να προσπαθώ να βγάλω τα ως προς το ζειν και να μην μπορώ…” είπε στο Salon ο Crystal Travis εργαζόμενος στα Burger King στο Richmond της Virginia. “Δεν μπορώ να βγάλω ούτε τις διακοπές των Χριστουγένων”, συνέχισε.

 Μετάφραση: Μανωλέσου Δανάη
Πηγή: Redfly Planet

Δεν υπάρχουν σχόλια: