Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Συνέντευξη του Θ. Παφίλη στα «Παραπολιτικά»


-- Τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων και την αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή αποτελούν δημοψήφισμα για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική;
«Η δεδομένη οργή που υπάρχει για την αντιλαϊκή πολιτική αυτής της κυβέρνησης, της ΕΕ, των μονοπωλίων, για τα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς επιτήρησης που θα είναι εδώ και την επόμενη των εκλογών, μπορεί να εκφραστεί γνήσια μόνο με την ψήφο στο ΚΚΕ και στις τρεις κάλπες».
-- Δεδομένου ότι στις προηγούμενες εθνικές εκλογές το ΚΚΕ έχασε σημαντικές δυνάμεις οι εκλογές του Μάη αποτελούν και για εσάς ένα τεστ για να μετρήσετε τις αντοχές σας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ;
«Οι αντοχές του ΚΚΕ απέναντι στο σύστημα, την ΕΕ και σ' όσους σκίζονται να το υπηρετήσουν και από κυβερνητικές θέσεις, είναι πολύ μεγάλες και δοκιμάζονται καθημερινά στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, εκεί που οι κομμουνιστές πρωτοστατούν για να οργανωθεί η λαϊκή πάλη. Η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ εκεί θα κατατεθεί. Έτσι τιμήσαμε και το 14,4% που μας έδωσε ο λαός στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές. Αλλά με την ευκαιρία ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι: Από την εκλογική αποδυνάμωση του ΚΚΕ στις εκλογές του 2012 βγήκε κερδισμένος ο λαός; Πού πήγαν τα μεγάλα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ; Τι άλλαξε; Πήρε το κίνημα τα πάνω του; Βλέπετε το σύστημα, το κεφάλαιο, τους βιομηχάνους, την ΕΕ να ανησυχούν; Όχι βέβαια. Το αντίθετο μάλιστα, αυτά τα ποσοστά τοποθετήθηκαν στην εξαπάτηση, στα τραπέζια του ΣΕΒ, στα «ευαγή ιδρύματα» των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης στο σύστημα και την ΕΕ αυτοδιαφημιζόμενος σαν καλύτερος διαχειριστής».

-- Γιατί ένας ψηφοφόρος να στηρίξει την δική σας υποψηφιότητα και όχι της Ρένας Δούρου, που επίσης προέρχεται από ένα αριστερό κόμμα και μάλιστα με προοπτικές να ασκήσει και κυβερνητική εξουσία;
«Δυναμώνοντας το ΚΚΕ, δυναμώνουμε τον αγώνα και στην Περιφέρεια και γενικότερα για άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού, δυναμώνουμε την προοπτική για αποδέσμευση από την ΕΕ, διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την στρατηγική της ΕΕ και, όπου συμμετείχε ως αρχή στην τοπική διοίκηση, έχει εφαρμόσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τα άλλα κόμματα».
-- Εάν δεν είστε στον δεύτερο γύρο θα στηρίξετε τον συνδυασμό της κυρίας Δούρου;
«Είναι η τρίτη ερώτηση που μου κάνετε σχετικά με την κ. Δούρου και το ΣΥΡΙΖΑ και όχι για τις δικές μας θέσεις. Γιατί αυτή η επιμονή; Όπως και να 'χει το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση: και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο και στις ευρωεκλογές χρειάζεται να καταδικαστούν τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου σε δήμους και Περιφέρειες και να στηριχτεί η Λαϊκή Συσπείρωση που παλεύει για μέτρα ανακούφισης των ανέργων, έργα για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία, υποδομές αποχετευτικών δικτύων, επεξεργασίας λυμάτων, κατασκευή σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, κοινωνική προστασία, ελεύθερους χώρους για άθληση και ψυχαγωγία, χωρίς να βάζει το χέρι στην τσέπη η λαϊκή οικογένεια. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις γι' αυτά που όλοι οι υπόλοιποι απέρριψαν, αφού δεν συνάδουν με την ανταποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα, το πλαίσιο δηλαδή που βάζει η ΕΕ και για την τοπική διοίκηση.Και με την ευκαιρία, να θυμίσω ότι έχουμε ζητήσει να καταργηθεί ο καλπονοθευτικός δεύτερος γύρος και τα εκβιαστικά και ψεύτικα διλήμματα που τον συνοδεύουν».
-- Ασπάζεστε την θέση ότι ένας αριστερός αυτοδιοικητικός μπορεί να μαζέψει καλύτερα τα σκουπίδια από έναν συντηρητικό;
«Πίσω από τις κοκορομαχίες του νέου διπολισμού οι υποψήφιοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κρύψουν τη συμφωνία τους με τη στρατηγική της ΕΕ και τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών και στο ζήτημα των απορριμμάτων. Είδατε πχ κανέναν από αυτούς να αμφισβητεί το πλαίσιο της ΕΕ που λέει ότι τα σκουπίδια κι η διαχείριση τους είναι «χρυσός» για το κεφάλαιο και τα μεγαλοσυμφέροντα; Μόνο το ΚΚΕ έχει κι εδώ διαμετρικά αντίθετη και ρεαλιστική πρόταση που σέβεται την υγεία του λαού και το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. Εμείς προτείνουμε ένα κεντρικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, με αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης, μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, σταθμούς μεταφόρτωσης για την ορθολογική μεταφορά, οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση υποδομών».
-- Ποια λύση προτείνετε στο ζήτημα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος στην Αττική;
«Η απάντηση στο ζήτημα είναι οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα και η παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων ή ασύλου ώστε να μεταβούν στις χώρες της ΕΕ που επιθυμούν. Θυμίζουμε ότι το Δουβλίνο 2 που απαγορεύει την προώθηση μεταναστών μόνο το ΚΚΕ το καταψήφισε. Επομένως χρειάζεται απειθαρχία στην ΕΕ που με αυτόν τον κανονισμό κρατά ομήρους και εγκλωβισμένους τους μετανάστες στην Ελλάδα. Αν γίνει αυτό, η πλειοψηφία τους θα φύγει στις χώρες της Ευρώπης. Βέβαια υπεύθυνοι για την έκρηξη της μετανάστευσης είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η στήριξη αντιδραστικών καθεστώτων και η ληστρική εκμετάλλευση χωρών και λαών από το καπιταλιστικό σύστημα»
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: