Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

EΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Σάπιο προϊόν του καπιταλισμού

Λειτουργεί στο πλαίσιό του, με τις «αρχές» και τις πρακτικές του


Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
«Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν»... Την Τετάρτη, δημοσιεύτηκε μια έρευνα για τα οικονομικά της Super League. Επιβεβαιώθηκε ξανά ότι (και) η βιτρίνα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου αποτελεί - και στην Ελλάδα - μια τεχνητή φούσκα. Η οποία υφίσταται, υπό την προστασία της εκάστοτε κυβέρνησης, με μοναδικό γνώμονα τα κέρδη (οικονομικά και άλλα) των αρχόντων του. Δηλαδή, είναι γνήσιο τέκνο ή, για να χρησιμοποιήσουμε τον αγαπημένο όρο τους, προϊόν του κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Λειτουργεί στο πλαίσιό του, με τις «αρχές» και τις πρακτικές του.
Για τα αρνητικά αποτελέσματα οι υπερασπιστές του τώρα επικαλούνται την καπιταλιστική κρίση. Επίσης, όπως και στο παρελθόν, «λάθη» και «κακές εξαιρέσεις». Θα διαπιστώσουμε παρακάτω, σταχυολογώντας γεγονότων, ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Οσα από το 1979 βιώνουμε, είναι σύμφυτα του συστήματος. Η γενεσιουργός αιτία βρίσκεται στον ίδιο τον καπιταλισμό και τη φύση του. Γι' αυτό και - παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις - ό,τι διαπιστώνουμε στη Super League, βλέπουμε και στις άλλες χώρες.
Καθ' έξιν μπαταχτσήδες...
Σύμφωνα με την έρευνα της «Direction Business Reports», για την περίοδο 2011 - 2012, η συντριπτική πλειοψηφία των ΠΑΕ στη Super League ήταν οικονομικά... οφσάιντ. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια των 14 εταιρειών (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αρης, Ξάνθη, Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός, ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα, Εργοτέλης, Λεβαδειακός, Δόξα Δράμας) σημείωσαν αρνητικό πρόσημο και ανήλθαν στα -32,21 εκατ. ευρώ.
«Σε απλά χρηματοοικονομικά λόγια οι ελληνικές ΠΑΕ έχουν φάει τα κεφάλαιά τους, δεν έχουν κεφάλαια», είχε πει χαρακτηριστικά (στην τοποθέτησή του, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, «Footballabout») ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ, Κ. Λουρόπουλος. Παρ' όλα αυτά, όπως συνειδητά γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, οι υφιστάμενες διατάξεις (άρθρα 47, 48 νόμου 2190/20) δεν εφαρμόζονται...
Μέχρι τις 30/6/2012 είχαν συσσωρευμένες ζημίες 264,7 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 262,7 εκατ. ευρώ. Το μετοχικό τους κεφάλαιο μειώθηκε κατά 31,19% πέφτοντας στα 133,7 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες προ φόρων - εξαιρούνται Ολυμπιακός και Δόξα Δράμας που παρουσίασαν κέρδη - ανέρχονται σε 44,78 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι Πανιώνιος και Κέρκυρα δεν είχαν δημοσιεύσει ισολογισμό έως τις 4/3/2012.
Το 2011 - στην αντίστοιχη έρευνα διαπιστώνουμε ότι - οι 15 ΠΑΕ (δεν είχε δημοσιεύσει ισολογισμό ο Πανιώνιος) είχαν σημειώσει αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 73,79 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 51,39% σε σχέση με το 2010. Αν προστεθούν συνολικά οι τόκοι και τα έκτακτα αποτελέσματα, το ποσό φτάνει στα 84,55 εκατ. ευρώ (αυξημένο κατά 30,15% σε σχέση με το 2010). Οι 5 δημοφιλέστερες ΠΑΕ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρης) αύξησαν το αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμά τους κατά 54% (εφημερίδα «Goal», 24/12/2011).
Θα σταματήσουμε εδώ την αναλυτική αναδρομή. Απλά στα παραπάνω θα προσθέσουμε, ενδεικτικά, μόνο τρία γεγονότα. Το 2003 ο (τότε) υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Θεοδώρου, δημοσιοποίησε λίστα η οποία περιελάμβανε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες που παραβίασαν διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών.
Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο υποδέχτηκαν την... είδηση (τότε) στελέχη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Χαμογελώντας ειρωνικά και με την έκφραση «κάτι τρέχει στα γύφτικα»... «Δεν είναι τίποτα. Πρόκειται για τυπική διαδικασία. Αλλες 250 χιλιάδες ΑΕ βρίσκονται στα ίδια. Αν δεν υπήρχε η ιδιαιτερότητα του ποδοσφαίρου, που προσφέρει δημοσιότητα, δεν θα γινόταν ντόρος», μας είχε πει κάποιος.
Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να γίνει το παραμικρό. Το πολύ πολύ να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για μια μέρα (!)». Η εύλογη απορία μας τι σημαίνει αυτό, απαντήθηκε με χαρακτηριστική άνεση. Γεγονός που σημαίνει ότι αποτελεί συνήθη τακτική: «Θα καταθέσουν το κεφάλαιο που απαιτείται στην τράπεζα και θα πάρουν το αναγκαίο παραστατικό. Θα το καταθέσουν, λύνοντας το πρόβλημα, και την επομένη θα πάνε ν' αποσύρουν τα λεφτά. Ποιος ελέγχει;»...
Τους επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υφυπουργός με την επισήμανσή του ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης αν θα ανακληθεί η άδεια. Πιστεύω όμως ότι δεν θα χρειαστεί γιατί θα τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες»...
Το 2010, στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, είχε παραδεχτεί πως οι χρόνιες οφειλές των ΠΑΕ στο Δημόσιο ήταν 222 εκατ. ευρώ. Υστερα από αλλεπάλληλες ευνοϊκότατες ρυθμίσεις (χάρισμα) χρεών...
Το 2003, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδης, είχε χαρακτηρίσει το 2002 «χρονιά μεγάλης κλεψιάς». Σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ είχε εξηγήσει: «Εννοούσα ότι τη χρονιά αυτή που τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ήτανε τρεις και τέσσερις φορές πάνω, είναι καταπληκτικό πώς οδήγησε σε λίγους μήνες μέσα, σε πλήρη χρεοκοπία. Εχω την αίσθηση ότι εκεί υπήρξε ένα "μεγάλο φαγοπότι" σε βάρος των εσόδων των ομάδων από αυτούς ή από κάποιους, οι οποίοι εμφανίζονται ως επενδυτές ή ως οτιδήποτε άλλο στο χώρο αυτό». Εκτός από δηλώσεις, ούτε ο ίδιος ούτε οι επόμενοι έκαναν κάτι.
...με κυβερνητική συνενοχή
Τα... στραβά μάτια - κράτος και αθλητικές αρχές - δεν τα κάνουν μόνο στα χρέη. Φροντίζουν να «τυφλώνονται» γενικά. Μόλις τέσσερις μέρες πριν την πρεμιέρα του τρέχοντος πρωταθλήματος, οι μισές ομάδες δεν είχαν εξασφαλίσει πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Με βάση τις κείμενες διατάξεις, οι ομάδες θα έπρεπε να έχουν πάρει άδεια από την ΕΕΑ το αργότερο δύο βδομάδες πριν την έναρξη της νέας σεζόν... Τελικά η πλειοψηφία της Βουλής ενέκρινε φωτογραφική διάταξη για παράταση του χρόνου υποβολής των προβλεπομένων δικαιολογητικών. Με αναδρομική ισχύ, ώστε να καλυφθούν (και από την ΕΕΑ) οι υπόλογες ΠΑΕ...
«Εξι με επτά ομάδες δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν, αν υπήρχε αξιοκρατία. Οι περισσότερες ομάδες χρωστούν σε όποιον μιλάει ελληνικά. Το πρωτάθλημα αυτό δεν μπορεί να τελειώσει με 16 ομάδες, εκτός και αν θέλουμε να είμαστε... καραγκιόζηδες. Αν εφαρμοστούν οι νόμοι αποκλείεται να τελειώσουμε με 16». Η δήλωση (2/10/2012, «Αθλητικό Metropolis») ανήκει στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ξάνθη, Χρ. Πανόπουλο.
Η «Empire» είναι εταιρεία που συστήθηκε από τους μετόχους για να διαχειρίζεται τα εμπορικά δικαιώματα της ΠΑΕ ΑΕΚ. Η σχετική σύμβαση των δύο εταιρειών είχε λήξει. Παρ' όλα αυτά για πάνω από 7 μήνες (όπως παραδέχτηκε σε Γενική Συνέλευση ο οικονομικός διευθυντής της ΠΑΕ, Π. Βαλασόπουλος) τα έσοδα πήγαιναν σε άγνωστο ταμείο.
Οι ποδοσφαιριστές εντάσσονται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στα συμβόλαιά τους υπάρχει η ελάχιστη προβλεπόμενη αμοιβή. Οταν αυτά που κατατίθενται στις αρμόδιες αρχές περιέχουν μόνο αυτές τις αμοιβές, καλούνται «λευκά». Η πρακτική των «λευκών» συμβολαίων, λοιπόν, έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια. Ολο και περισσότερες ΠΑΕ τα εμφανίζουν και «υπογράφουν με τους ποδοσφαιριστές ιδιωτικά συμφωνητικά, στα οποία προβλέπεται το πραγματικό ποσό που θα εισπράξουν. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν την καταβολή φόρου και εισφορών στο ΙΚΑ. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 80% των ομάδων που παίρνουν μέρος στα τρία επαγγελματικά πρωταθλήματα ακολουθούν την πρακτική των "λευκών συμβολαίων"» (6/11/2011, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
Σύμφωνα με σχετική τοποθέτηση της Super League, το 2008 ο μέσος όρος της τιμής στα εισιτήρια ήταν 14,3 ευρώ, το 2009 έπεσε στα 13,2 ευρώ, το 2010 στα 12,2 ευρώ και το 2011 στα 9,9 ευρώ!
Το Φλεβάρη δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση, για την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών συλλόγων και πρωταθλημάτων, της UEFA. Αφορά στο διάστημα από το 1993 μέχρι και το 2011. Εκεί διαπιστώνουμε πως η Super League (με μέσο όρο τα 34 ευρώ) βρίσκεται στην τρίτη θέση με τα πιο ακριβά εισιτήρια, μετά από Ισπανία και Αγγλία.
Και αφού αυτά συμβαίνουν στη... βιτρίνα, μπορεί κάποιος να καταλάβει τι συμβαίνει παραμέσα.
Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: