Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» - ΒΟΛΟΣ Μεγαλώνει η αγανάκτηση των εργατών

Την όλο και μεγαλύτερη αγανάκτηση των εργαζομένων προκαλεί η κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στη Μαγνησία, όπως αποτυπώθηκε και στην προχτεσινή γενική συνέλευση.
Οι εκπρόσωποι του σωματείου, αφού «βάφτισαν» τη συνέλευση (έγινε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου) «ενημερωτική», μετέφεραν στους εργάτες το αίτημα του Μάνεση να συνεχίσουν να δουλεύουν με μειωμένους κατά 18% τους μισθούς, μέχρι και τα τέλη Απρίλη. Το Μάη θα δούμε, συμπλήρωσε ο βιομήχανος στη συνάντηση που έγινε με το σωματείο, εξηγώντας ότι αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει για να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος το εργοστάσιο κινδυνεύει να κλείσει. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση που έκανε στη συνέλευση ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ Γ. Στεφανόπουλος, συμμεριζόμενος την αγωνία του μεγαλοεργοδότη, και κατακρίνοντας την κυβέρνηση, επειδή υποκύπτει στις πιέσεις της τρόικας και δε μειώνει το ρεύμα στις βιομηχανίες ώστε - συνέχισε - αυτές να μπορούν να λειτουργούν!
Καμιά αναμονή
Εκ μέρους του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Ο Προμηθέας», ο πρόεδρος της διοίκησης Κ. Στεργίου κάλεσε τους εργάτες να απορρίψουν τα εργοδοτικά σχέδια και να στηρίξουν την απόφασή τους, προχωρώντας άμεσα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ο διάλογος και οι διαβουλεύσεις φέρνουν αναμονή, η αναμονή φέρνει μοιρολατρία, η μοιρολατρία φέρνει υποταγή και η υποταγή φέρνει εξαθλίωση, επισήμανε.
Το επιχειρησιακό σωματείο κάλεσε τους εργάτες να περιμένουν, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει από το βιομήχανο νέα πρόταση.
Και τι περιμένετε, να μας λυπηθεί; ήταν η άμεση αντίδραση ενός χαλυβουργού. Αλλος εργάτης δήλωσε ανοιχτά τη συμφωνία του με το αγωνιστικό κάλεσμα του κλαδικού Συνδικάτου και πρότεινε να γίνει 48ωρη απεργία τις επόμενες μέρες.

Οι εκπρόσωποι του σωματείου είπαν ότι η κάθετη απόρριψη των εργοδοτικών σχεδίων θα οδηγήσει στο «να γίνουμε Ασπρόπυργος και να τραβήξουμε αυτά που τραβούν κι αυτοί εκεί... Το μεγαλύτερο κέρδος μέχρι τώρα είναι ότι δε χάσαμε κανέναν εργαζόμενο, μπορεί περιστασιακά να μειώθηκε το εισόδημά μας αλλά το εργοστάσιο είναι ανοιχτό και όχι κλειστό όπως κάτω». Δηλαδή, συνέδεσαν το κλείσιμο των εργοστασίων με τους αγώνες των εργαζομένων, καλλιεργώντας μάλιστα την αυταπάτη ότι η αντεργατική επίθεση μπορεί να μετριαστεί μέσα από «συνεργασία» με τους εργοδότες. Ομως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: Οι μεγαλοεπιχειρηματίες βάζουν «λουκέτα» ακόμα και σε εργοστάσια που δεν έχει γίνει ούτε ωριαία στάση εργασίας. Τα εργοστάσια τα κλείνει η ένταση του ανταγωνισμού και το κυνήγι του κέρδους. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, όπου κυβέρνηση και εργοδοσία ισχυρίζονταν ότι οι απεργοί ήθελαν το εργοστάσιο κλειστό, αλλά όταν ολοκληρώθηκε ο πολύμηνος αγώνας τους ο Μάνεσης το έκλεισε, γιατί αυτό βόλευε την «ανταγωνιστικότητά» του!
Μπροστά στις αγωνιστικές διαθέσεις που εξέφρασαν πολλοί εργαζόμενοι, οι εκπρόσωποι του σωματείου αναρωτήθηκαν: Είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, ξέρετε τι σημαίνει αυτό, ποιος θα περιφρουρήσει τον αγώνα; Αμεση ήταν η απάντηση των ίδιων των εργατών: Θα κάνουμε εμείς περιφρούρηση, όπως έγινε και πέρυσι που μας παίρνατε στη 1 το ξημέρωμα για να 'ρθούμε στην πύλη να φυλάξουμε το εργοστάσιο απ' το ΠΑΜΕ που θα 'ρχόταν να το καταλάβει...
Τις επόμενες μέρες θα γίνει νέα συνέλευση, για την οποία οι εργάτες απαίτησαν να διεξαχθεί έξω από το εργοστάσιο, ώστε να γίνει μακριά από τους προϊσταμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: