Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Πες μου τι διαβάζεις, να σου πω τι θα πάθεις

Περιμέναμε ως αργά, είχαμε μια αγωνία για την κυκλοφορία του καινούργιου βιβλίου ενός από τους αναλυτές του χώρου της κεντροαριστεράς. Και τελικά ανταμειφθήκαμε: Κατά την παρουσίαση του βιβλίου η Λυμπεράκη, από την ομάδα του Σημίτη, αποφάνθηκε ότι έχουμε κρίση αφερεγγυότητας, ο Θεοδωράκης του ΜΕΓΚΑ, και όχι μόνο, έθεσε ένα βαθυστόχαστο ερώτημα για τον ανθρώπινο καπιταλισμό και διάφοροι άλλοι φώτισαν ολόπλευρα το θέμα, έτσι που να κρυφτεί εντελώς το μόνο πραγματικό: Οτι η τρέχουσα καπιταλιστική κρίση είναι μια κλασική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και ότι το ξεπέρασμά της σημαίνει αναγκαστικά καταστροφή κεφαλαίων και εργατικής τάξης, άρα για τη σωτηρία της η εργατική τάξη πρέπει να αποτινάξει τα δεσμά του καπιταλισμού.

Καλά να πάθουμε που είχαμε τέτοια αγωνία, καθώς ξεχάσαμε μερικά βασικά: Αναγκαστικά όταν η πληροφόρησή σου προέρχεται από τα αστικά κανάλια, η σκέψη σου γυρνά γύρω από τις αγωνίες που αυτά καλλιεργούν. Και, θες δε θες, γίνεσαι προπαγανδιστής αυτής της αγωνίας, αλλά και της λύσης που οι ίδιοι κύκλοι προωθούν.
Με αφορμή τη χτεσινή συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί, τα κανάλια μάς καλούσαν να χοροπηδάμε επειδή ήδη χοροπηδούσαν τα χρηματιστήρια.
Και μ' αφορμή το κλάμα μιας Ιταλίδας υπουργού την ώρα που τραβούσε το σχοινί της γκιλοτίνας για εκατομμύρια εργαζόμενους, τα κανάλια μάς καλούσαν να συμπάσχουμε με τους αστούς, που είναι άνθρωποι κι αυτοί...
Με κίνδυνο να δεχτούμε κριτική ότι βλογάμε τα γένια μας, είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε ξανά ότι μόνο διαβάζοντας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, μόνο παίρνοντας τοις μετρητοίς τις εκτιμήσεις και αναλύσεις του ΚΚΕ, μπορεί ο εργάτης να ξέρει πού πατά και πού βαδίζει, τι τον περιμένει και πώς θα το αντιμετωπίσει.
Η αστική αρθρογραφία περνά σαν αγωνία το αν θα πέσει σε ξέρα η Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αμήν και πότε» θα 'λεγε ο εργάτης που ήδη βλέπει την ΕΕ σαν ένωση μονοπωλιακών συμφερόντων και άρα η μόνη του αγωνία είναι πόσο πιο γρήγορα θα πάψει να υπάρχει αυτός ο ισχυρός αντίπαλος. Αυτή, όμως, η προοπτική, δίνεται μόνο μέσα από την αρθρογραφία του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.
Η αστική αρθρογραφία περνά σαν αυτονόητο ότι είναι καλό πράγμα η δανειακή σύμβαση και κατά συνέπεια για καλό είναι και τα νέα μέτρα που θα ζητηθούν σαν προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της δανειακής σύμβασης. Ο εργάτης που γνωρίζει ήδη πως η δανειακή σύμβαση αφορά ζητήματα σωτηρίας των καπιταλιστών και άρα χτυπήματος των εργατών, θα 'λεγε «ποτέ μη σώσει και εφαρμοστεί». Αλλά αυτό προϋποθέτει να έχει μελετήσει και εξοπλίσει τη συνείδησή του με τα υλικά που περιέχονται στην αρθρογραφία του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.
Το ίδιο ισχύει και για την αρθρογραφία που πάει να μπολιάσει τη συνείδηση των εργατών με την αγωνία της αστικής τάξης «τι θα ψηφίσουν οι κεντρώοι»...
Υπάρχουν εργάτες που δεν είναι ακριβώς εργάτες, αλλά κάτι ανάμεσα στον καπιταλιστή και τον εργάτη; Δεν υπάρχουν. Η καλλιέργεια μιας τέτοιας αγωνίας μεταφέρει στη συνείδηση του εργάτη την ιδεολογία της αστικής τάξης. Αυτή ονομάζει «μεσαία τάξη» τους εργάτες που έχουν ένα μισθό, αυτή ονομάζει κεντρώους όσους εργάτες δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να έρθουν σε ρήξη με το αφεντικό τους. Ο εργάτης που παλεύει καθημερινά με το αφεντικό του, μπροστά στις εκλογές έχει μόνο μια αγωνία: τι θα ψηφίσουν οι άλλοι εργάτες, πόσοι δηλαδή θα έχουν απεγκλωβιστεί από την αστική προπαγάνδα - ιδεολογία. Αλλά κι αυτό προϋποθέτει να έχουν περπατήσει στη ζωή οι θέσεις του ΚΚΕ - θέσεις που μόνο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ προβάλλονται.
Διά ταύτα: Καθώς η κρίση οξύνεται, καθώς η ταξική πάλη αποκτά και ονοματεπώνυμο στα σημεία που εκφράζεται (π.χ. «Χαλυβουργία») γίνεται επιτακτικότερο οι θέσεις του ΚΚΕ να απλώνονται σε όλο και περισσότερους, άρα και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ να γίνεται μοναδικό ανάγνωσμα για όσους τουλάχιστον έντιμα επιδιώκουν την ανατροπή. Και για την ραδιοτηλεοπτική ενημέρωση ο «902».


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Αν η ιταλίδα υπουργός εργασίας συγκινήθηκε όταν ανακοίνωνε...." ! Καλά ρε παιδιά, στα κινηματογραφικά έργα ότα πέφτει κλάμα, όπως λέμαι "και κλάμα η Κυρία", πέφτει από συγκίνηση για από ... αλοιφές που τρίβουν γύρω από τα μάτια τους, ή βάζουν ειδικές σταγόνες στα μάτια τους ! Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε έναν οφθαλμίατρο ή έναν φαρμακοποιό ! ΜΗΝ ΠΕΦΤΑΙΤΕ ΣΤΗΝ ΛΟΥΜΠΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΤΟΥΣ ! ΑΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ! ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ !!

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είπε...

Σε λίγο θα κλαίνε πραγματικά με όα θα συμβούν.

Ανώνυμος είπε...

Σημειώνουμαι: 1ον. "Το έγγραφο αναφέρει μάλιστα πως μόνο η Γερμανία απ' όλα τα υπόλοιπα κράτη συντάσσεται με την πολιτική των ΗΠΑ." 2ον. "Το έγγραφο αναφέρει επίσης πως η Γερμανία συμμερίζεται την απογοήτευση των ΗΠΑ για το ελληνικό βέτο στην είσοδο της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και τονίζει πως η ίδια η Μέρκελ δραστηριοποιήθηκε..." 3ον. "Το θέμα του είναι ενδιαφέρον γιατί δείχνει πως η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει μηδενική αίσθηση αλληλεγγύης απέναντι σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργεί αντίθετα απ' ότι οι υπόλοιπες χώρες σε αυτό το θέμα." 4ον. "... συντάσσεται απόλυτα με την πολιτική των ΗΠΑ, αδιαφορώντας για την Ελλάδα. " 5ον. "Είναι η ίδια Μέρκελ που μερικούς μήνες αργότερα αρνήθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα και την έσπρωξε με την πολιτική της σε ένα καταστροφικό Μνημόνιο με τα σκληρότερα δυνατά μέτρα, για τα οποία πανηγύρισε και περηφανεύτηκε δημοσίως σε ομιλία της." Τι συμπεράσματα βγαίνουν ; Η Λογική μας λέει ότι βάσει τα γραφώμενα των ΑΜΕΡΙΚΑ ΚΥΠΑΤΖΙΔΩΝ, Η ΗΠΑ είναι το .... ΠΡΟΒΛΗΜΑ (π.χ. FYROM) !! ΑΥΤΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ .... ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ !! Η δική σας "λογική" τι λέγει ; ΔΙΑΒΑΣΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ "ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ" ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΩΝ (συνθήκη 4 σύν 2) !! ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΣΑΣ !!

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η κυβέρνηση Παπαδήμου και αυτή είναι η αποστολή που έχει αναλάβει.
Η αποστολή της δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από εκείνο που στη γλώσσα τους το έχουν βαφτίσει «ελεγχόμενη χρεοκοπία».
Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» ψηφίζουν έναν προϋπολογισμό που οδηγεί τον ελληνικό λαό πέρα κι από τη χρεοκοπία!
Πέρα κι από την πτώχευση!
Μας οδηγούν στον αφανισμό!
Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»
(σ.σ.: «ελεγχόμενη» μόνο για τους κεφαλαιοκράτες), όπου ο μισός και πλέον προϋπολογισμός πηγαίνει σε τοκογλύφους, κερδοσκόπους, δανειστές και κάθε λογής «σωτήρες», ο ελληνικός λαός οδηγείται σε καταστάσεις πιο οδυνηρές κι από εκείνες του 1932! Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» ο ελληνικός λαός
- αυτή είναι η αποστολή που ανέλαβε να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση Παπαδήμου, αυτή είναι η αποστολή του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ. - οδηγείται στην ανεξέλεγκτη καταστροφή, στον πλήρη αφανισμό, στην απόλυτη χρεοκοπία! ΠΗΓΗ: rizospastis.gr
(ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥΣ, ΔΙΟΤΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ !)

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν
πως σε πιστεύουν, σ' αγαπούν
και πώς σε θένε

Έχε το νου σου στο παιδί,
κλείσε την πόρτα με κλειδί
ψέματα λένε

Κάποτε θα 'ρθουν γνωστικοί,
λογάδες και γραμματικοί
για να σε πείσουν

Έχε το νου σου στο παιδί
κλείσε την πόρτα με κλειδί,
θα σε πουλήσουν

Και όταν θα 'ρθουν οι καιροί
που θα 'χει σβήσει το κερί
στην καταιγίδα

Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα