Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Η χειρότερτη χρονιά της μεταπολίτευσης και στο ΕΜΠ;

'Οπως η ίδια η υπουργός Παιδείας παραδέχτηκε , η φετινή σχολική χρονιά θα είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης. Κάπου εδώ πρέπει να προσθέσουμε και τη βεβαιότητα πως και η ακαδημαϊκή χρονιά, η χρονιά δηλαδή για τα ΑΕΙ θα είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης.
Ας δούμε μερικά προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΜΠ.

Κυλικεία: Εκμισθώνονται σε ιδιώτες οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους , κλείνοντας  τα  όποτε θέλουν εφόσον κρίνουν ότι δεν κερδίζουν αρκετά απολύοντας εργαζόμενους  δημιουργώντας πρόβλημα και στους φοιτητές. Πρόσφατο παράδειγμα, το κλείσιμο του κυλικείου των Μηχανολόγων λόγω ανταγωνισμού με αυτό των Ηλεκτρολόγων.Δεν ξέρω πόσο γελοίο ακούγεται αυτό, αλλά φαίνεται πως η αγριότητα των νόμων της αγοράς σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια είναι πανταχού παρούσα. Και βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για διαχείρηση των κυλικείων απο το ΕΜΠ με στόχο καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες προς του φοιτητές, αλλά και εργαζόμενους με σταθερή εργασία.
Καθαριότητα: Έχει εκχωρηθεί σε εργολάβους , οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενες . Οι συνθήκες εργασίας είναι γνωστές όπως και οι εργασιακές σχέσεις. Όταν μάλιστα αποφασίζεται  και περικοπή  κονδυλίων τότε τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι και φυσικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
Γραμμή ΟΑΣΑ: Μιλάμε για το λεωφορείο της γραμμής 242, που κάνει το δρομολόγιο απο το σταθμό του Μετρό  της Κατεχάκη στην Πολυτεχνειούπολη. Υπαρχει σκέψη να καταργηθεί η γραμμή  στα πλαίσια της αναδιαρθρωσης των συγκοινωνιών. Η γραμμή αυτή εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές τις πρωινές ώρες που είναι και ώρες αιχμής , ενω το απόγευμα υπολειτουργεί λόγω του μειωμένου αριθμού φοιτητών που μετακινούνται τις ώρες αυτές. Ετσι λοιπον θεωρείται ασύμφορη και υπάρχει σκέψη για κατάργηση της.
 Εστιατόριο: Λειτουργεί σε 2 ορόφους. Ο 1ος όροφος είναι για τους φοιτητές που έχουν κάρτα δωρεάν σίτησης  ή πληρώνουν 2 ευρώ αν δεν πληρούν τους όρους της δωρεάν σίτησης. Η ποιότητα του φαγητού είναι υποβαθμισμένη.Ο 2ος όροφος είναι για όσους πληρώνουν 5 ως 7 ευρώ.Φυσικά το φαγητό εδώ είναι καλης ποιότητας και σερβίρεται αλκοόλ. Κι εδώ υπάρχει ιδιώτης. Ούτε λόγος βέβαια να γίνεται για δωρεάν σίτηση όλων των φοιτητών.
Εστίες:Οι εστίες του ΕΜΠ παλιές και καινούριες έχουν χωριτηκότητα 800 φοιτητών σε συνολο 11.000 περίπου. Υπάρχει σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών. Αυτό θα σημάνει την πληρωμή ενοικίου  απο τους φοιτητές ή ακόμα και πληρωμή για τη θέρμανση, το νερό κλπ., ενώ παράλληλα έκλεισε από το υγιειονομικό το εστιοατόριο των εστιών όπυ οι φοιτητές έτρωγαν δωρεάν. Να σημειωθεί εδώ ότι στην περιουσία του ΕΜΠ ανήκουν κτίρια  τα οποία  νοικιαζονται σε ιδιώτες αντί να χρησιμποποιούνται προς όφελος των φοιτητών.
Σε όλα αυτά  να προσθέσουμε την άποψη της συγκλήτου ότι  το Πολυτεχνείο κόβει χρηματοδοτήσεις επειδή δεν μπορεί να ξοδεύονται πολλά χρήματα για κάθε φοιτητή σε συνθήκες κρίσης.
Θα επανέλθω σύντομα με  ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προγραμμα σπουδών.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ας σημειωθεί εδώ και η τάση των παρατάξεων δαπ-πασπ-εαακ να κάνουν πάρτυ στα κυλικεία και μετα έχουν το θράσος να ζητάνε από τους φοιτητές να "τσοντάρουν" απ' την τσέπη τους για να πληρωθούν οι καθαρίστριες για των καθαρισμό του κυλικείου που καταντάει χοιροστάσιο και δεν πληρώνονται απ' τον εργοδότη για τις εξτρά ώρες κυριακάτικης εργασίας.τέτοιο περιστατικό συνέβη τον μάιο στους τοπογράφους,όπου μετά από παρέμβαση των μελών της κνε όχι μόνο απορρίφθηκε αυτό,αλλά οι καθαρίστριες συμμετείχαν και στην απεργία του π.α.με. που διεξήχθη εκείνες τις μέρες,ως ένδειξη διαμαρτυρίας και ανυπακοής στις αποφάσεις των εργοδοτών