Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ο Κώστας Καζάκος στο "τιμόνι" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Πέντε από τα εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στήριξαν την υποψηφιότητά του Κώστα Καζάκου ως νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Θα ήθελα να ξέρω όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, τις αντιρήσεις των υπολοίπων τεσσάρων. Άραγε είχαν είχαν σχέση με την καλλιτεχνική του αξία ή με την πολιτική του τοποθέτηση;
 Η  καλλιτεχνική του αξία είναι τεράστια, αναμφισβήτητα. Το γεγονός ότι είναι κομμουνιστής προφανώς είναι το ...μειονέκτημά του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η καταψήφιση του από τους τέσσερις προκαλεί τουλάχιστο θυμιδία. Η πολιτική τύφλωση φαίνεται πως δεν έχει όρια και μπορεί να σε οδηγήσει σε αποφάσεις που σε κάνουν καταγέλαστο. 
Ας βγάλει ο λαός της Πάτρας τα συμπεράσματά του.
Από την άλλη, όλοι  οι κομμουνιστές, φίλοι μέλη και οπαδοί, καμαρώνουμε τπν σύντροφο Δήμαρχο Πάτρας.
Διαβάστε τη συνέντευξη του Κώστα Καζάκου στο thebest.gr

«Αποφάσισα να κατέβω στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας να δουλέψω, ότι έχω συγκεντρώσει από την πείρα μου, όποια γνώση έχω μαζέψει 60 χρόνια τώρα ως ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Σκοπός μου είναι να φτιάξουμε κάτι και να πάει το θέατρο της Πάτρας όσο πιο πλατιά γίνεται στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ποιότητα, μεράκι, δύναμη. Θα κάνουμε ότι μπορούμε στις δύσκολες εποχές που ζούμε όλοι. Αυτός ήμουν, με γνωρίζει το κοινό τόσα χρόνια δεν αλλάζω. Υπόσχομαι να κάνω το καλύτερο δυνατό».
Αυτά ανέφερε ο βετεράνος πρωταγωνιστής του θεάτρου και του κινηματογράφου, σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής Κώστας Καζάκος μιλώντας στο thebest.gr, ένα σχεδόν 24ωρο αφότου έγινε γνωστό ότι με πέντε ψήφους του 9μελούς Διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ψηφίστηκε και εγκρίθηκε να αναλάβει τα ηνία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΔΗΠΕΘΕ.
Στην Πάτρα όπως ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Καζάκος αναμένεται να έρθει την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 (προς το μεσημέρι). «Θα έρθω να έχω μία πρώτη επαφή και ενημέρωση. Να συναντηθώ με το προσωπικό του θεάτρου, να συζητήσω λεπτομέρειες. Γι’ αυτό πρέπει να κατέβω και να έρθω από κοντά να ξεκινήσω δουλειά γιατί ξέρετε το θέατρο είναι δουλειά και πράξη όχι λόγια». Ερωτώμενος ο κ. Καζάκος αν θα έχει και βοηθό όπως ακούστηκε, δεν διευκρίνισε κάτι τέτοιο επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να έρθει από κοντά στο θέατρο και να κοιτάξει τα διάφορα θέματα του.
Θεωρεί το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας ως ισχυρό, το ισχυρότερο ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, το οποίο έχει το βασικό πλεονέκτημα να έχει την «αγκαλιά» και υποστήριξη του Δήμου Πατρέων.
Αγωνιά και ο ίδιος για την όλη οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και αυτό που συμβαίνει στον καλλιτεχνικό – θεατρικό χώρο. Ανέφερε χαρακτηριστικά το πρόβλημα που υπάρχει στα δύο κρατικά θέατρα μας, το Εθνικό και το ΚΘΒΕ στην Θεσσαλονίκη όπου ο κόσμος είναι απλήρωτος για κοντά τρεις μήνες.
Έρχεται όπως μας είπε, με συναισθήματα χαράς στην Πάτρα. Εξάλλου όπως ανέφερε με αυτή την καθηλωτική, βροντερή φωνή του, «είναι και ο τόπος μου, δεν μου είναι άγνωστη η Πάτρα». Αξίζει να θυμίσουμε πως ο Κώστας Καζάκος έχει γεννηθεί τον Μάιο του 1935 στον Πύργο της Ηλείας ενώ μία άλλη συγκυρία είναι πως και η αξέχαστη πρωταγωνίστρια Τζένη Καρέζη με την οποία είχαν παντρευτεί το 1967 και αποτέλεσαν μαζί ένα λαμπρό θεατρικό ζευγάρι για κοντά 25 χρόνια, καταγόταν από το γειτονικό Αίγιο.
«Η 1η φορά που έπαιξα στην Πάτρα ήταν το ’54 - ’55 με το Θέατρο Τέχνης στο κάτω μέρος της πλατείας των Υψηλών Αλωνίων. Θυμάμαι είχαμε παίξει μονόπρακτα του Πιραντέλο και η παράσταση είχε δοθεί υπαίθρια στο κάτω μέρος της πλατείας στα Ψηλαλώνια».
«Έρχομαι για να δουλέψουμε, να συνεργαστούμε με τους ντόπιους (το ντόπιο δυναμικό)», είπε τέλος σε αυτή την πρώτη επικοινωνία που επιχείρησε το thebest.gr με τον κύριο Καζάκο. Όσο για το αν θα στηθούν και καλλιτεχνικές γέφυρες και με την Αθήνα, με την έννοια της αξιοποίησης των γνωριμιών του Κώστα Καζάκου ώστε να έρθουν κι άλλοι σπουδαίοι και αξιόλογοι καλλιτέχνες στην Πάτρα, ο κ. Καζάκος απήντησε «ότι απαιτείται θα γίνει».
*Κατά τον ερχομό του στην ο κ. Καζάκος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.
ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ  από  thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: