Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

Δυο παρεμβάσεις με νόημα

Δυο παρεμβάσεις, δηλωτικές των διεργασιών που γίνονται στο παρασκήνιο, μέσα στο ρευστό τοπίο της Ευρωζώνης, φιλοξενεί ο χτεσινός διεθνής Τύπος.
Σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ρωτήθηκε για τις «πολύ δύσκολες» σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη και για το αν η Ρωσία θα ήταν διατεθειμένη να προσφέρει οικονομική και πολιτική στήριξη στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη.
Ο Ρώσος Πρόεδρος απάντησε: «Αναπτύσσουμε σχέσεις με την Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ή εντός Ευρωζώνης.
Έχουμε ιστορικές σχέσεις με αυτή τη χώρα, πολύ στενή και καλή συνεργασία, αλλά αποτελεί κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού αν θα παραμείνει εντός συγκεκριμένων ενώσεων ή ζωνών.
Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον, γι' αυτό οι όποιες εικασίες τώρα θα ήταν λανθασμένες και αντιπαραγωγικές τόσο για την ευρωπαϊκή οικονομία όσο και για την ελληνική».

Όπως προκύπτει, η Ρωσία διαπιστώνει τη ρευστή κατάσταση στην Ευρωζώνη, που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για αναδιάταξη των συμμαχιών της αστικής τάξης στο μέλλον, ανάλογα με τις εξελίξεις και στην οικονομία.
Οι Γερμανοί εργοδότες
Την κατάσταση αυτή αναγνωρίζει και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών (BDA) Ίνγκο Κράμερ, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. 
Κρίνοντας από τη σκοπιά μιας μερίδας των Γερμανών κεφαλαιοκρατών, ζητάει να διασφαλιστεί η συνοχή της Ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής της BDA λέει χαρακτηριστικά: «Η υπόθεση της Ελλάδας δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση. Έχει και πολιτική διάσταση. Περιμένω ότι μαζί η Ελλάδα και η Ευρώπη θα ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση και να εργαστούν από κοινού για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, όλοι θα αναρωτιούνται σε δέκα χρόνια, γιατί δεν μπορέσαμε να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα».
Προσθέτει μάλιστα, ότι «αν οι Ελληνες είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και σε μείωση των όποιων συγκριτικά υψηλότερων κοινωνικών παροχών έχουν σε σύγκριση με πολλές δανείστριες χώρες, θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί μαζί τους»...

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: