Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Μόνο απατεώνες; ή κάτι χειρότερο;

Στο προπαγανδιστικό «non paper» που διένειμε πριν από τρεις μέρες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να υπερασπιστεί τις προτάσεις της στους δανειστές, αναφέρεται επί λέξει: «Δεν αποδέχτηκε (η κυβέρνηση) να μην ανακληθούν οι νομικές παρεμβάσεις της προηγούμενης περιόδου στα Εργασιακά». Συμπληρώνοντας: «Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να νομοθετήσει για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού». Επίσης, στο εν λόγω κείμενο, σημειωνόταν πως η κυβέρνηση «δεν αποδέχτηκε τη διατήρηση του ισχύοντος πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2015 και θα επαναφέρει το προηγούμενο πλαίσιο», καθώς επίσης και ότι «Δεν αποδέχτηκε τις μαζικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο, σύμφωνα με τις "καλές πρακτικές" των χωρών της ΕΕ». Δεν πέρασαν, όμως, ούτε μερικές μέρες και η «Αυγή» δημοσίευσε το κείμενο των «προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης» προς τους δανειστές και έτσι η κυβερνητική απάτη κράτησε πολύ λίγο.

Διαβάζουμε, λοιπόν, από τη χτεσινή «Αυγή» τις προτάσεις της κυβέρνησης για την «Αγορά Εργασίας»:
Αφού αναφέρει ως δεδομένες τις «σημαντικές θεσμικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά εργασίας και στο σύστημα των μισθολογικών διαπραγματεύσεων», σημειώνει: «Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί για την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν σε μια ευρύτατη νομοθεσία στην αγορά εργασίας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η προσέγγιση αυτή δεν πρέπει απλώς να συνδυάζει την ευελιξία και τη δικαιοσύνη για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, αλλά και να λαμβάνει υπόψη τον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό των ανέργων». Προσθέτει επίσης ότι «Οι αρχές θα επανεξετάσουν μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης τα υφιστάμενα πλαίσια για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις εργασιακές σχέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην υπόλοιπη Ευρώπη (...) Περαιτέρω οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αλλά και να προστατευθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα».
Με απλά λόγια, αποδοχή όλου του σημερινού αντεργατικού πλαισίου, εργασιακές σχέσεις στο πλαίσιο των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ, υπεράσπιση της ευελιξίας και της ανταγωνιστικότητας, ανοίγοντας δηλαδή πόρτες και παράθυρα για νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις...

Αλήθεια, πού είδαν οι φωστήρες του Μαξίμου αυτά που γράφουν στο non paper; Είναι απατεώνες ή κάτι χειρότερο;
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: