Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΣΕΒ: Βάζει «πλάτες» στην κυβερνητική πρόταση

«Σημαντικά ενισχυμένη» βλέπει ο ΣΕΒ τη διαπραγματευτική θέση της συγκυβέρνησης, μετά και την κατάθεση της τελευταίας αντιλαϊκής πρότασης στους «θεσμούς» της τρόικας. Ταυτόχρονα, θέτει ζήτημα απόσυρσης της υπερφορολόγησης, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν...
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση, «η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος ενισχύθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες με προτάσεις μέτρων που είναι μετρήσιμα και επιτεύξιμα». Παράλληλα, εκφράζουν την ελπίδα ότι στη Σύνοδο Κορυφής «θα ληφθούν αποφάσεις που θα εδραιώσουν την θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη, μεδιαμόρφωση συνθηκών ομαλής χρηματοδότησης της οικονομίας σε ορίζοντα τουλάχιστον 12μήνου», και επισημαίνουν πως «αν δεν υπάρξει ρήξη, οι διαβουλεύσεις κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα».

Προδιαγεγραμμένη, πλέον, θεωρείται η υποχώρηση του ΑΕΠ το επόμενο διάστημα, με τον ΣΕΒ να τονίζει: «Η υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών αναμένεται να βλάψει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες». Περνώντας στο «ψητό», κάνουν λόγο για τον «προσωρινό χαρακτήρα» της υπερφορολόγησης και την απόσυρση των μέτρων,«μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, με την επιτυχή πάταξη της φοροδιαφυγής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να δημιουργούν το περιθώριο για την μείωση της φορολογίας σε μόνιμη βάση».
Σε κάθε περίπτωση, οι αιτιάσεις που διατυπώνουν οι βιομήχανοι περιστρέφονται γύρω από τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών. Σε αυτό το πλαίσιο, με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα» και στα επενδυτικά πακέτα, ισχυρίζονται ότι «η φορολογία των επιχειρήσεων δεν φορολογεί τον πλούτο αλλά αντίθετα την δημιουργία του, και ουσιαστικά φορολογεί την εργασία, καθώς αποθαρρύνει την επενδυτική δραστηριότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Λένε, δηλαδή, ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη έχει ως προϋπόθεση τη μείωση της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη, μαζί με νέα προνόμια και κάθε είδους κρατικές ενισχύσεις στο κεφάλαιο.
Ενεργειακοί ανταγωνισμοί
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ομίλου των ΕΛΠΕΕ. Τσοτσορός,μιλώντας στη συνέλευση των μετόχων, επισήμανε ότι «η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία, εφόσον ολοκληρωθεί θα περιορίσει την αβεβαιότητα, ωστόσο τα μέτρα που συζητώνται είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη». Οπως ανέφερε, η στρατηγική του ομίλου περιλαμβάνει περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, μετεξέλιξή του σε σημαντικό ενεργειακό όμιλο στην Ανατολική Μεσόγειο, αύξηση του μεριδίου λιανικής αγοράς από 30% σε 40%, σε βάθος πενταετίας.
Οπως ανακοινώθηκε, τα ΕΛΠΕ θα υποβάλουν προσφορά για την παραχώρηση του «οικοπέδου 1» στο βορειοδυτικό Ιόνιο. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, Γ. Στεργιούλη,το θέμα έχει συζητηθεί με το υπουργείο Εξωτερικών και παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί το πιο ενδιαφέρον ενεργειακά, τα ΕΛΠΕ θα υποβάλουν προσφορά προκειμένου να μην αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Για την πώληση του ΔΕΣΦΑ(μέτοχος στην οποία είναι τα ΕΛΠΕ) στο αζέρικο μονοπώλιο «Socar» τονίστηκε ότι κρίνεται από την Κομισιόν και δεν εξαρτάται από τον όμιλο, ενώ «πρόοδος» για το θέμα αναμένεται από το φθινόπωρο.
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: