Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Παζάρια σε πολλά επίπεδα για το νέο μνημόνιο


Νέα τηλεδιάσκεψη είχε το βράδυ του Σαββάτου ο Αλ. Τσίπρας με τους Μέρκελ - Ολάντ, όπου αποφασίστηκε τα μεταξύ τους παζάρια για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία να συνεχιστούν την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές αναμένεται να απασχολήσει και τη σύνοδο των G7, η οποία ξεκινάει σήμερα στη Βαυαρία, όπου αναμένεται και παρέμβαση Ομπάμα για το θέμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, θα έχουν την Κυριακή διμερή συνάντηση.


Προσπάθεια δραματοποίησης
Απ' όλες τις πλευρές γίνεται μια προσπάθεια να δραματοποιηθεί η κατάσταση και ο λαός να αποδεχτεί εκβιαστικά τη νέα συμφωνία - μνημόνιο, ανεξάρτητα αν αυτή προκύψει με βάση την πρόταση των δανειστών ή αυτή της ελληνικής συγκυβέρνησης.
Ετσι, το Σάββατο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η «Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της» με την Ελλάδα και πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αλλαγές στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, έλεγε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Passauer Neue Presse" ότι η ελληνική κυβέρνηση «καθυστερεί» και «παίζει παιχνίδια».
Αργότερα, δημοσιεύτηκε δήλωσή του στην γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», όπου εμφανίζεται να λέει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να απορρίψει την "χείρα βοηθείας" προς αυτήν.
Ο χρόνος εξαντλείται και οι επιπτώσεις θα ήταν δραματικές. Ο Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν είναι υπόλογοι μόνο στους ψηφοφόρους τους αλλά τόσο στη χώρα όσο και στην ΕΕ».

Σηκώνουν κουρνιαχτό
Στο ίδιο πνεύμα είναι και το δημοσίευμα του Reuters, που μετέδωσε το Σάββατο ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία στις 12:00 (ώρα Ελλάδος) το πρωί του Σαββάτου, αλλά ο Γιούνκερ αρνήθηκε, καθώς δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες και οι προτάσεις που η ελληνική πλευρά την Τετάρτη το βράδυ υποσχέθηκε ότι θα τις στείλει την Πέμπτη, δεν έφτασαν ποτέ».
Λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση διέψευσε ότι υπήρξαν «αναπάντητες κλήσεις» προς την Κομισιόν, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Κομισιόν αντιμετώπισε με θετικό τρόπο το κλίμα συναίνεσης στη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στη Βουλή.
Οι ίδιες πηγές μεταδίδουν την εκτίμηση της Κομισιόν ότι υπάρχει έδαφος για συνέχιση των διαβουλεύσεων σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.
Το μεσημέρι της Κυριακής, πριν από τη σύνοδο της G7, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανήλθε μέσω twitter από τις βαυαρικές Αλπεις, γράφοντας ότι «θα ήθελα να λάβω μια εναλλακτική πρόταση για μεταρρυθμίσεις από τον Αλέξη Τσίπρα πριν μιλήσουμε ξανά».
Πρόσθεσε ότι δεν έχει κάποιο «προσωπικό πρόβλημα» με τον Αλ. Τσίπρα και οτι παραμένουν «φίλοι», αλλά «η φιλία πρέπει να έχει μερικούς βασικούς κανόνες».
Σε ερώτηση για το ζήτημα της περικοπής του ΕΚΑΣ, που προβλέπεται στην πρόταση των δανειστών, σχολίασε ότι το συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη συνάντησή τους την περασμένη Τετάρτη, όμως ο Αλ. Τσίπρας «δεν το είπε αυτό στην ελληνική Βουλή».

Δηλώσεις επί δηλώσεων
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η συζήτηση για την Ελλάδα είναι πολύ απλή. Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα, οι δανειστές χρειάζονται εγγυήσεις πως τα χρήματα θα αποπληρωθούν. Δεν είμαστε ανελέητοι βαρόνοι, οι πιστωτές δεν είναι πάντα ανήθικοι», υπογράμμισε.
Κατά τον ίδιο τρόπο, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η πρόταση των δανειστών που απέρριψε η Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και ότι η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει μία εναλλακτική στην πρόταση για μείωσης του ΕΚΑΣ.

«Κανείς δεν είπε ποτέ- ούτε οι θεσμοί ούτε οι χώρες (της Ευρωζώνης)- ότι επρόκειτο για μία πρόταση take it or leave it, ότι επρόκειτο για ένα τελεσίγραφο» επισήμανε ο Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: