Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Κωστής Χατζηδάκης στον ΣΚΑΙ: Απελευθέρωση των πλειστηριασμών με γνώμονα την τραπεζική «ευστάθεια»

Εκβιαστικά διλήμματα επιστράτευσε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Ανάπτυξης, για να δικαιολογήσει την επικείμενη απελευθέρωση των καθεστώτος των πλειστηριασμών.
Ειδικότερα, ο Κωστής Χατζηδάκης σε σημερινή του συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ με τα προκλητικά προσχήματα της τραπεζικής ευστάθειας και της κουλτούρας πληρωμών, προκειμένου να τεθούν εκτός ομπρέλας προστασίας οι «επιτήδειοι οφειλέτες», ουσιαστικά προανήγγειλε την απελευθέρωση του καθεστώτος των πλειστηριασμών, μέσω «ενός συστήματος εξωδικαστικής προστασίας, με βάση το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο».
Όλα λοιπόν, όπως κυνικά παραδέχεται ο υπουργός, υποτάσσονται στα συμφέροντα και στα κέρδη των τραπεζών, τα οποία βαφτίζει «τραπεζική ευστάθεια» και «κουλτούρα πληρωμών», ακόμη και με το σπίτι του εργαζόμενου να «βγαίνει στο σφυρί».
Χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο ότι «από 1-1-2015 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα εξωδικαστικής προστασίας με βάση το ιρλανδικό μοντέλο με την ύπαρξη μιας εποπτεύουσας αρχής και ενός κώδικα καλών πρακτικών του οφειλέτη και  με τη θέσπιση αποδεκτών ορίων διαβίωσης».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει με την τρόικα για τα συγκεκριμένα όρια των κριτηρίων.  Για το 2014, δηλαδή τη μεταβατική περίοδο μέχρι το 2015, οπότε και θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, σύμφωνα με τον υπουργό «θα υπάρχει η λεγόμενη «ομπρέλα προστασίας από την οποία όμως η κυβέρνηση θέλει να βγάλει εκτός τους επιτήδειους οφειλέτες που κρύβονται πίσω από το πλέγμα οριζόντιας προστασίας». 
Εδώ είναι εξόφθαλμη η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τη λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού» ώστε να περάσει, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, το επικείμενο κύμα πλειστηριασμών. Ταυτόχρονα ο υπουργός παραδέχτηκε επί της ουσίας ότι το όλο θέμα σχετίζεται με το τραπεζικό σύστημα και την κουλτούρα πληρωμών και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος».
Θέλοντας να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του ο Κωστής Χατζηδάκης κατέφυγε στην κινδυνολογία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε περίπτωση που τεθεί θέμα με την τραπεζική ευστάθεια τότε οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη». 
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: