Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Το «ορόσημο» και η ... υποτίμηση

Την προσδοκία ότι η Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης που προκήρυξε για σήμερα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) θα αποτελέσει «ορόσημο του διεθνικού συντονισμού της εργατικής τάξης», εκφράζει με ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ).
Η ΑΠ θεωρεί ότι ο αγωνιστικός συντονισμός των Ευρωπαίων εργαζομένων μπορεί να προχωρήσει μέσα από μια κινητοποίηση που οργανώνει ποιος; Η ΣΕΣ!. Η οποία καλεί τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν γιατί «η επιβαλλόμενη λιτότητα θα οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση!», ανησυχώντας δηλαδή για την ύφεση που πλήττει τις επιχειρήσεις. Σημειώνει πως οι εργαζόμενοι πρέπει να «...καταδικάσουν αυτόν τον τύπο διακυβέρνησης και να προτείνουν εναλλακτικές» καλώντας τους δηλαδή να ψάξουν κυβερνητική λύση. Δεν έχει παραλείψει μάλιστα να επισημάνει ότι η πολιτική λιτότητας στη χώρα μας «ξεπερνά κατά πολύ την έννοια της δημοσιονομικής πειθαρχίας...», αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρχει τέτοια «πειθαρχία» αλλά πιο «λάιτ»...
Από την άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η ίδια η ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης που καταγγέλλει τη «σκληρή αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας, που επιβάλλεται από τα ισχυρά κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ενώ σε άλλο σημείο τονίζει: «...γίνεται συνείδηση ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική οδηγεί σε κοινωνική καταστροφή...». Τι λέει η ΑΠ; Αφενός επαναφέρει την αντίληψη περί κατοχής, λες και η ντόπια άρχουσα τάξη δε θέλει ή δε συνδιαμορφώνει τα μέτρα. Αφετέρου, ρίχνει το ... ανάθεμα στη «νεοφιλελεύθερη πολιτική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια άλλη πολιτική, μια άλλη διαχείριση, είναι δυνατό να είναι φιλολαϊκή στα πλαίσια του καπιταλισμού.
Και σα να μην έφτανε αυτό, η ΑΠ, εγκαλεί το ΠΑΜΕ ότι δήθεν υποτίμησε την κινητοποίηση που προκήρυξε η ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης. Την άλλη φορά, ας είναι λίγο πιο ενημερωμένοι οι της ΑΠ. Το ΠΑΜΕ είναι το μόνο που αξιοποιεί και αυτή τη στάση εργασίας με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα. Σχεδιάζει συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και την πολιτική που τα γεννά. Αν κάποιος λοιπόν κάτι υποτιμά, είναι η ΑΠ - και μάλιστα τη νοημοσύνη των εργαζομένων - όταν τους καλεί να αγωνιστούν για μια ...παραλλαγή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: