Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Στο στόχαστρο της ΕΕ οι λαϊκοί αγώνες με μέτρα κατά της «ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού»

Νέα μέτρα ενάντια στο δικαίωμα του λαού να αντιδρά και να αγωνίζεται κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική των μονοπωλίων και του ευρωμονόδρομου παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις προτεραιότητες της οποίας, όπως αναφέρει, εντάσσεται η «ενίσχυση της αντίδρασης της ΕΕ στη ριζοσπαστικοποίηση και στον βίαιο εξτρεμισμό», παρουσιάστηκε «ένα ευρύ φάσμα μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στην τρομοκρατία, και του βίαιου εξτρεμισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πυρήνα γνώσης για τον βίαιο εξτρεμισμό, την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής, τη χρήση σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και κοινωνικών μέσων δικτύωσης κ.ά.». Οι δράσεις αυτές αντικειμενικά στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα του λαού να αντιδρά και να αγωνίζεται ενάντια στη βαθιά αντιδραστική, φιλομονοπωλιακή πολιτική του ευρωμονόδρομου.
Οι προτάσεις της Κομισιόν είναι αποτέλεσμα διετούς μελέτης και προεργασίας του «Δικτύου Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση» (RAN) που ιδρύθηκε από την Κομισιόν το 2011, αξιοποιώντας 700 «εμπειρογνώμονες» και τέτοιους «επαγγελματίες πρώτης γραμμής» από όλη την Ευρώπη.
Καλούνται τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν και να στηρίξουν ένα ευρύ δίκτυο κατά «του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας» σε συνεργασία με ΜΚΟ, υπηρεσίες ασφαλείας και «εμπειρογνώμονες».
Επιπλέον ζητά την ανάπτυξη και εκπαίδευση επαγγελματιών που εργάζονται στην πρώτη γραμμή και σχετίζονται με επικίνδυνα άτομα ή ομάδες και την υλοποίηση προγραμμάτων «απο-ριζοσπαστικοποίησης», απεμπλοκής ατόμων από εξτρεμιστικές ομάδες.
Η Κομισιόν δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει τοπικές κοινωνίες και ομάδες να συνεργαστούν με πρώην εξτρεμιστές ή θύματά τους, ώστε να αξιοποιηθούν ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση και τον βίαιο εξτρεμισμό.  
902.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: