Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Επίκαιρη Ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό για το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Πρωθυπουργό
Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών, που βλέπει κάθε χρόνο το εισόδημα να μειώνεται δραστικά και να αντιμετωπίζει θέμα επιβίωσης, από τη μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής, τη μείωση τιμών παραγωγού από τους εμποροβιομήχανους, από τα χαράτσια και τους φόρους-φωτιά της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό και απάνθρωπο μαζί ότι το 50% των αγροτών δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί δεν έχει να πληρώσει τις εισφορές του στον ΟΓA, αφού εξοντώνονται με τα απανωτά χαράτσια στο σπίτι, το χωράφι, την αποθήκη, το πετρέλαιο και το ρεύμα, τον ΕΛΓΑ, τις γεωτρήσεις, την Υγεία, τη μείωση επιστροφής του ΦΠΑ και τελειωμός δεν υπάρχει.
Με το νέο φορολογικό η κυβέρνηση υποχρεώνει να τηρεί λογιστικά βιβλία αυτόν που έχει τζίρο 10.000 ευρώ, φορτώνοντάς τον με νέα έξοδα, ενώ θα τον χαρατσώνει 13% από το πρώτο ευρώ πληρώνοντας φόρους, δηλαδή φορολογεί τη φτωχολογιά. Όταν είναι δεδομένο ότι το εισόδημα τους με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ για το 2014-2020 θα μειωθεί και άλλο, αφού μειώνονται οι ενισχύσεις και αλλάζει προς το χειρότερο ο τρόπος κατανομής επιδοτήσεων για τους μικροκληρούχους και τους καλλιεργητές παραδοσιακών καλλιεργειών όπως είναι το βαμβάκι, λάδι, αμπέλια, βιομηχανική τομάτα κ.ά.
Τους πνίγουν τα χρέη. Μαζί με τα αγροτοδικεία για τη συμμετοχή στους αγώνες διαμαρτυρίας για την επιβίωση, καλούνται σε δίκες και επιβάλλονται ποινές για τα χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν φτωχοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Μαζεύονται λεφτά από τη φτωχολογιά για να κατευθυνθούν στους τραπεζίτες, βιομήχανους, μεγαλέμπο­ρους, εφοπλιστές για τους οποίους θεσπίζονται νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια.
Η τελευταία ρύθμιση για "κόκκινα χρέη" αφορά ένα μικρό ποσοστό των αγροτών, ευνοεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και όχι την αγροτιά. Δεν διαγράφει κεφαλοποιημέ­νους και ανατοκισμένους τόκους, παρέχει τη δυνατότητα της αρπαγής περιουσιακών στοιχείων από τα οποία ζει ο αγρότης για ενοικίαση προς απόσβεση του χρέους και αν δεν φτάνει, τότε την δημεύεται εξ ολοκλήρου. Έτσι με γρήγορους ρυθμούς προωθείται το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, που σπρώχνεται στην ανεργία και εξαθλίωση, για να συγκεντρωθεί γη και παραγωγή στους μεγάλους και να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι. Δηλαδή να δημιουργηθούν αποκλειστικά μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες, αυτό που προωθεί η ΚΑΠ της ΕΕ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: