Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:Προσπάθειες να υπάρξουν υπό κοινή ομπρέλα

Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, Χ. Σβόμποντα, δίνει τη βδομάδα αυτή το στίγμα των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό και πιο συγκεκριμένα στο σκέλος τους που αφορά στην ανασυγκρότηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας - κεντροαριστεράς. Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα συναντήθηκε σχεδόν με όλους όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη διαδικασία αυτή, πιέζοντας για επιτάχυνσή της ώστε να εκφραστεί όσο το δυνατόν ενιαία ο χώρος στις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά και να συμβάλει απ' την πλευρά του στην επίτευξη κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας, ως αναγκαίας συνθήκης για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Οι εξελίξεις στο χώρο δεν αφήνουν αδιάφορη την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία καθώς έχουν το αποτύπωμά τους στη συνολική δύναμή της, σε επίπεδο ΕΕ, και στο συσχετισμό με την ευρωομάδα του Λαϊκού Κόμματος, σε μια περίοδο όπου οι αντιθέσεις για το μείγμα διαχείρισης καλά κρατούν.

Ο Χ. Σβόμποντα μίλησε σε εκδήλωση του «Δικτύου» της Αννας Διαμαντοπούλου, συνάντησε τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, αλλά και αντιπροσωπεία της κίνησης των «58».
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών πρότεινε στους «58» να πλαισιωθεί το ευρωψηφοδέλτιό τους από νέα πρόσωπα, κάτι που είχε προτείνει στις αρχές της βδομάδας και ο Γ. Βούλγαρης μιλώντας σε εκδήλωση των «58» στο Περιστέρι, όπου έκανε λόγο για «κατάργηση των κομματικών επετηρίδων», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Ο Σβόμποντα μίλησε ακόμα για την ανάγκη να βρεθεί η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα γύρω απ' το ίδιο τραπέζι, ενώ φέρεται να δήλωσε πως είναι απ' τις τελευταίες ευκαιρίες του ΠΑΣΟΚ η κεντροαριστερά και οι ευρωεκλογές, ώστε να μην κατακερματιστεί ο χώρος και εκδηλωθούν συνέπειες και στην κυβέρνηση... Οι «58» του ζήτησαν να εξεταστεί το αίτημά τους για συμμετοχή στη συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το Φλεβάρη, στη Ρώμη.
Χτες, συναντήθηκε με τον Φ. Κουβέλη. Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί αίτημα της ΔΗΜΑΡ για ένταξη στις γραμμές της Ευρωσοσιαλιστικής Ομάδας, αίτημα που η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε αφού έλαβε διαβεβαιώσεις πως δεν θα συνεχίζονταν οι πιέσεις για κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές που δεχόταν από καιρό. Αμέσως μετά ο Χ. Σβόμποντα ομολόγησε το στόχο του ταξιδιού του στην Ελλάδα λέγοντας: «Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπηση και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα». Απ' την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης πρόσθεσε: «Εντάσσουμε την προσπάθειά μας στο σοσιαλιστικό χώρο για την ενίσχυση της Ευρώπης, για μια νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα, που θα ενοποιεί την πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα στηρίζει όλες τις προσπάθειες με σοσιαλιστικό πρόσημο, ενόψει των ευρωεκλογών».
Διαβεβαιώσεις Βενιζέλου
Την προσήλωσή του στην άγρια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του «ευρωμονόδρομου» επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρός της και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση των σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου («Relaunching Europe»), στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, ζήτησε ...έξωθεν βοήθεια ώστε να αποκτήσει δυναμική στην Ελλάδα το εγχείρημα σύστασης τρίτου, «εναλλακτικού» πόλου αστικής διαχείρισης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο αναμόρφωσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.
«Ο δρόμος αυτός είναι σκληρός, επιβάλλεται έξωθεν από αυτούς που δανείζουν, αλλά ο άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος του απόλυτου κενού. Ο δρόμος της ασύντακτης χρεοκοπίας, της απόλυτης διάλυσης της χώρας», είπε σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού προκειμένου να δεχτεί κι άλλα αντεργατικά μέτρα.
Ταυτόχρονα παρείχε διαβεβαιώσεις στο εσωτερικό του κόμματος, απαντώντας και στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στη διάχυση του ΠΑΣΟΚ σε νέο σχήμα, ότι «το ΠΑΣΟΚ (...) ούτε διαλύεται, ούτε κρύβεται, ούτε αναθέτει την υπεράσπιση των θέσεών του, των πεπραγμένων του, των προτάσεών του, του αγώνα του και της αγωνίας του σε άλλους».
Παρακάτω ζήτησε στήριξη στο όλο εγχείρημα από το εξωτερικό: «Εχει πολύ μεγάλη σημασία (...) το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τα ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά Σοσιαλδημοκρατικά, Εργατικά, Δημοκρατικά και προοδευτικά Κόμματα της Ευρώπης να καταλάβουν και να βοηθήσουν».
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χ. Σβόμποντα,δίνοντας εύσημα στο ΠΑΣΟΚ και στηρίζοντας τις τέτοιες προσπάθειες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.
Χαιρετισμό έκανε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δηλώνοντας ουσιαστικά πίστη «στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και στις προοδευτικές παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: