Την ανάγκη να εξαπλωθεί σε όλους τους «ευαίσθητους» κοινωνικούς τομείς και να θεσμοθετηθεί ο εθελοντισμός, τονίζουν οι κυβερνήσεις, με αφορμή το ευρωπαϊκό έτος για τον εθελοντισμό 2011
Την εξάπλωση και θεσμοθέτηση του εθελοντισμού σε ευαίσθητες κοινωνικές δομές και άλλες υπηρεσίες, που είτε δεν υπάρχει καθόλου κρατική μέριμνα, είτε καταργείται κι αυτή η στοιχειώδης, προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση και η ΕΕ με κύριο στόχο τη συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική και την κοινωνική συνοχή που κινδυνεύει από τη διευρυνόμενη εξαθλίωση. Αυτό αποτυπώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ο δήμαρχος Αθηναίων, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και ο Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα. Αφορμή στάθηκε η εκδήλωση της «Περιοδείας του Ευρωπαϊκού Ετους Εθελοντισμού 2011», που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα και θα διαρκέσει εφτά μέρες.
Οπως τονίστηκε, περίπου 95 εκατ. εθελοντές στην ΕΕ δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο αθλητισμός, η εκπαίδευση - κατάρτιση, ο πολιτισμός, η κοινωνική πρόνοια και υγεία. «Οι εθελοντές μπορούν και είναι οι πραγματικοί εκπρόσωποι των κοινών ευρωπαϊκών ιδανικών και στόχων: Ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την ενεργή συμμετοχή. Κάνουν πράξη την πεμπτουσία των Ευρωπαϊκών Συνθηκών καθημερινά». Δηλαδή, στηρίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική της διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, της δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα, της απαλλαγής του κράτους από την παροχή αναβαθμισμένων και καθολικών κοινωνικών δομών κ.ά. Οι ίδιοι που μαζί με τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών προσπαθούν να φορτώσουν την καπιταλιστική κρίση στις λαϊκές οικογένειες, τώρα ζητούν από τους άνεργους και τους νέους να εργαστούν εθελοντικά, να συναινέσουν ενεργητικά στη βαρβαρότητα.
Ωστόσο, 7 στους 10 Ευρωπαίους δεν προσφέρουν εθελοντική εργασία και η ΕΕ προσπαθεί αυτό να το αντιστρέψει. Ετσι, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, είπε πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναπτυχθεί ο εθελοντισμός» και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας θεσμικού πλαισίου και συνταγματικής κατοχύρωσης του εθελοντισμού. Τόνισε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Παρατηρητήριο για τον Εθελοντισμό, στο οποίο θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, θα μαζεύουν στοιχεία και θα συμβουλεύουν το κράτος. Επίσης, δεν έκρυψε ότι τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας θα συμπληρώνονται από εθελοντική εργασία και θα εξελιχθούν σε εθελοντικά προγράμματα.
Την ίδια στιγμή, πετάνε στους άνεργους το «δόλωμα» της «μαθησιακής ευκαιρίας», την «ανάπτυξη δυνατοτήτων και εμπειρίας», την «κοινωνική ένταξη», για να τους προσελκύσουν στην εθελοντική δουλειά.
Εθελοντικά «μπαλώματα» σε όλους τους τομείς
Η υφυπουργός Εργασίας, Αννα Νταλάρα, έκανε λόγο για «ασπίδα προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, που είναι οι πιο παραμελημένοι στην ΕΕ, οι άστεγοι, οι μετανάστες», τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση έκοψε μισθούς και συντάξεις και προωθεί το χτίσιμο τείχους ενάντια στη μετανάστευση! Μίλησε, ακόμη, για «ισότιμο μοίρασμα των υποχρεώσεών μας ως πολίτες» και σημείωσε πως οι εθελοντές είναι κι αυτοί άνθρωποι καθημερινοί που έχουν ανάγκες και που θα καλύπτονται κι αυτές από άλλους εθελοντές!!
Εμπαίζοντας με τη σειρά του τις χιλιάδες οικογένειες, που στενάζουν καθημερινά και βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε ως «ευεργετική συνέπεια της κρίσης» το γεγονός, ότι «βγήκαμε από το καβούκι μας»... Προανήγγειλε την ίδρυση ενός ειδικού νομικού προσώπου του δήμου που θα καταγράφει την προσφορά εθελοντών και τις ανάγκες που δεν καλύπτονται και μάλιστα μίλησε για εκπαίδευση και αξιοποίηση εξειδικευμένου προσωπικού που θα εργάζεται χωρίς αμοιβή για τα εξής: Ανάδειξη της πόλης (τουριστικές υπηρεσίες, στολισμός γειτονιών κ.ά.), προστασία του περιβάλλοντος (υιοθεσία φυτών, καθαρισμός κ.ά.), Υγεία (ιατρικές συμβουλές, ψυχολογική στήριξη, αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων υγείας), Παιδεία (μαθήματα σε άπορους, μετανάστες, κατάρτιση κ.ά.), φτώχεια (συσσίτια, συγκέντρωση ειδών κ.λπ.), ναρκωτικά (εξειδικευμένα προγράμματα στήριξης, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά.), οδική ασφάλεια (εθελοντές τροχονόμοι), πυρόσβεση και καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
ΠΗΓΗ: http://www.edupame.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου