Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Μετεξεταστέος πάλι ο κύριος Καθηγητής.

Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο Γιώργος Ρούσης δημοσίευσε το ένα άρθρο που έφερε τον τίτλο" πισώπλατο χτύπημα κατά του φοιτητικού κινήματος". Ποιος είναι ο ένοχος κατά τον κύριο καθηγητή; Μα φυσικά το  ΚΚΕ και η ΚΝΕ.  Που πήγε το μυαλό σας σε ΠΑΣΠ. ΔΑΚΕ, ΕΑΑΚ, κλπ;  Η απάντηση ήρθε στο σημερινό Ριζοσπάστη.



Διαβάζοντας το άρθρο του κ. Ρούση στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», δεν μπορεί παρά να γεννηθούν κάποια ερωτήματα. Καλό θα ήταν ο κ. Ρούσης να αποτυπώνει την κριτική σε αυτό που διαβάζει και όχι σε αυτό που νομίζει ότι διαβάζει. Η ανθρώπινη βλακεία βέβαια είναι άπειρη κατά τον Αϊνστάιν, αλλά περίμενε κανείς από τους οπορτουνιστές και ειδικά από έναν καθηγητή πανεπιστημίου, μόνιμο αρθρογράφο του συγκροτήματος Τεγόπουλου, να έχει κάποια όρια. Ειδικά όταν συνδέεται με το χτύπημα του ΚΚΕ, δήθεν από τα αριστερά, και τη διεκδίκηση της αρχηγίας της οπορτουνιστικής πολεμικής απέναντι στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, φτιάχνει ένα εκρηκτικό μείγμα. Παλιά υπήρχαν οι σοβιετολόγοι, τώρα υπάρχουν οι ΚΚΕδολόγοι και ο κύριος Καθηγητής είναι ένας από τους επιφανείς εκπροσώπους τους.
Ο κ. Ρούσης ας αφήσει τους κομμουνιστές ήσυχους και ας δούμε πόσο ορθολογικός είναι ο ίδιος. Μέσα στα πολλά ψέματα ο κ. Καθηγητής κατηγορεί την ΚΝΕ για το ότι δεν κουνιέται φύλλο στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Δεν έχει ακούσει ο κ. Ρούσης ότι το αστικό Πανεπιστήμιο διδάσκει υποταγή, αντικομμουνισμό, αντιεπιστημονισμό και καπιταλισμό; Οτι αυτά επιδρούν στη συνείδηση; Οτι για παράδειγμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τα θέματα σε προηγούμενες εξεταστικές ήταν του τύπου «αν θίγουν τον τουρισμό οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στο λιμάνι... αν το ΠΑΜΕ αποτελεί κίνημα...». Εκεί ο κ. Ρούσης δεν είδαμε να πολυαντιδρά με τους συναδέλφους του που έβαζαν σαν θέμα εξέτασης τέτοια σκουπίδια.
Δε γνωρίζει ο κ. Ρούσης ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στα ΑΕΙ-ΤΕΙ συγκεντρώνουν πάνω από 70%; Οτι ένα μέρος των φοιτητών κυνηγάει τον ατομικό δρόμο ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της επίδρασής τους στη συνείδηση; Οτι η κρίση και τα προβλήματα δημιουργούν προϋποθέσεις αγώνα, αλλά δε ριζοσπαστικοποιούν αυτόματα;
Δεν έχει ακούσει πως το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι ομάδες που αυτός στηρίζει έχουν διαλύσει τα όργανα του φοιτητικού κινήματος εδώ και δύο δεκαετίες; Οτι στις μισές σχολές της Αθήνας δεν υπάρχουν Διοικητικά Συμβούλια; Οτι δεν υπάρχει ΕΦΕΕ-ΕΣΕΕ εδώ και 16 χρόνια; Δε γνωρίζει ότι σήμερα στις σχολές όποιος θέλει, από το χώρο που υποστηρίζει, καλεί για γενική συνέλευση «Συλλόγων» μόνο και μόνο για να κρατάει ένα πανό σε μία πορεία και να μιλάει εξ ονόματος όλων των φοιτητών, ενώ αντιπροσωπεύει μόνο την γκρούπα του; Οτι όλοι μαζί έχουν παίξει ενεργό ρόλο στη διάλυση και την υπονόμευση του φοιτητικού κινήματος, στην απομάκρυνση των φοιτητών από τις συλλογικές διαδικασίες και στον εκφυλισμό των συλλογικών διαδικασιών και των μορφών πάλης;
Αν αυτά δεν τα ξέρει, καλό είναι να μην εκτίθεται έτσι, να είναι πιο προσεκτικός.
Αυτή είναι μια πραγματικότητα που οι κομμουνιστές την παίρνουν υπόψη τους για να την αντιπαλέψουν. Γιατί κατανοούν την ευθύνη που έχουν για την οργάνωση του αγώνα και του κινήματος. Εχει ακούσει ο κ. Ρούσης ότι από την αρχή της χρονιάς μόνο οι κομμουνιστές και το ΜΑΣ πρωτοστατούν στην πάλη από τα κάτω για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές από τα φτωχά λαϊκά στρώματα; Οτι πρωτοστατούν στην ιδεολογική διαπάλη μέσα στις σχολές; Οτι μόνο το ΚΚΕ και οι ριζοσπαστικές συσπειρώσεις που στηρίζει έχουν βγάλει αναλυτική ανακοίνωση για τον επερχόμενο νέο νόμο και μάλιστα έχουν πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης εναντίον του; Για παράδειγμα, γνωρίζει ότι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που διδάσκει μόνο οι δυνάμεις του ΜΑΣ έχουν φέρει τα πάνω-κάτω για να γίνει έστω και μία γενική συνέλευση συλλόγου;
Η ΚΝΕ έχει πει ανοιχτά τι θα κάνει. Θα πρωτοστατήσει ώστε οι ίδιοι οι φοιτητές να πάρουν πάνω τους την πάλη και την οργάνωση του κινήματος και της μαζικής λειτουργίας των συλλόγων. Ηδη έχει καλέσει τους φοιτητές να μπουν στην πάλη με συνελεύσεις εργαστηρίων, εξαμήνων, ετών, Συλλόγων, με ανοιχτά Διοικητικά Συμβούλια και όχι διαπαραταξιακές μαζώξεις και κομπρεμί. Σε δράση για να οργανωθούν οι σύλλογοι, να γίνουν ενεργοί και με μαχητικά όργανα. Με κάθε τρόπο να αναπτύσσεται πάλη όχι μόνο ενάντια σε ένα νόμο αλλά ενάντια στους καπιταλιστές και την εξουσία τους με στόχο την συνολική αντεπίθεση και ρήξη. Πάντα το έκαναν αυτό οι κομμουνιστές.
Τα έχει ακούσει αυτά ο κ. Ρούσης. Το πρόβλημα του κ. Ρούση είναι ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δε συνεργάζονται πολιτικά με όλες τις δήθεν προοδευτικές αριστερές δυνάμεις στις οποίες δίνει γραμμή. (Και τι γραμμή! Θυμόμαστε ότι είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της θέσης των πρυτάνεων για το νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης). Η ανάγκη να αντιπαλευτεί η αντιλαϊκή πολιτική και η επίθεση που δέχονται σήμερα οι φοιτητές δε λύνεται με τη συγκόλληση ανόμοιων δυνάμεων στο όνομα του επιχειρήματος της «ενότητας της Αριστεράς». Ειδικά όταν από τη μία πρόκειται για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ με την κρυστάλλινη γραμμή που έχουν και από την άλλη για αυτούς που αθωώνουν τη σοσιαλδημοκρατία, που διαχωρίζουν το χρέος από το κεφάλαιο, που το χωρίζουν σε νόμιμο και παράνομο και αθωώνουν τον καπιταλισμό. Κανένας φοιτητής δεν έχει ανάγκη από κομπρεμί αλλά από την πάλη και τον αγώνα από τα κάτω, με γραμμή αντεπίθεσης και ρήξης στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Αν αυτά φαίνονται στον κ. Καθηγητή ως παράλληλη δομή στο φοιτητικό κίνημα, τότε πάσχει από αντιΚΚΕ μυωπία.
Παρ' όλα αυτά καλό θα ήταν να ξέρει ο κ. Καθηγητής πως σήμερα υπάρχουν Σύλλογοι όπως αυτοί στο ΤΕΙ Θεσσ/κης, όπου η παράταξη της ΝΔ παίρνει πάνω από 80% και το όργιο νοθείας είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να έχει ψηφίσει μέχρι και κάποιος χωρίς να το ξέρει. Καλό θα ήταν να γνωρίζει πως στο μεγαλύτερο σπουδαστικό σύλλογο της Ελλάδας που αριθμεί 10.000 φοιτητές έχει να γίνει γενική συνέλευση πάνω από 5 χρόνια.
Αλήθεια όμως, δεν έχει ακούσει ο κ. Ρούσης ότι οι δυνάμεις που στηρίζει έχουν πάρει εργολαβία τον αντικομμουνισμό στα ιδρύματα; Οτι μόλις πριν τρεις μήνες αυτές οι δυνάμεις μαζεύτηκαν από όλη την Αθήνα για να ξηλώσουν τα μνημείο της δολοφονημένης φοιτήτριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που ο ίδιος διδάσκει. Εκεί δεν τον είδαμε και τόσο λαλίστατο, για την ακρίβεια δεν έβγαλε τσιμουδιά...
Ξέρουμε ότι στην προσπάθεια να οργανωθεί η πάλη και το κίνημα θα τα βάλουμε με θεούς και δαίμονες. Από το αστικό κράτος, τις επιχειρήσεις και τις δυνάμεις που το στηρίζουν, μέχρι τους «αριστερούς» διανοούμενους της «Ελευθεροτυπίας». Ολοι μαζί αποστρέφονται και δε θέλουν να έρθει σε επαφή η πλειοψηφία των φοιτητών με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ γι' αυτό και χυδαιολογούν, ψεύδονται και ΚΚΕδολογούν. Δε θέλουν να πείθονται όλο και περισσότεροι φοιτητές με την προοπτική του σοσιαλισμού και της οικοδόμησής του. Να φτιάχνεται κάθε μέρα το μεγάλο λαϊκό ποτάμι εργατών, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, νεολαίας, γυναικών, που θα σαρώσει τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, που σήμερα κάνει πόλεμο έξω και μέσα, ενάντια στο λαό της Λιβύης, ενάντια στους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας. Να ενωθούν οι φοιτητές και το κίνημά τους με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το λαϊκό κίνημα. Γιατί, ναι, υπάρχουν ταξικές δυνάμεις στην κοινωνία, υπάρχει κεφάλαιο και εργατική αριστοκρατία από τη μια και από την άλλη οι εργάτες και τα παιδιά τους που σπουδάζουν. Αν δεν γνωρίζει ο κ. Ρούσης πως η νεολαία δεν είναι ενιαία, δηλαδή δεν είναι ίδιο το παιδί του εφοπλιστή και του βιομήχανου με το παιδί του εργάτη, τότε «βιάζει» για άλλη μια φορά το μαρξισμό, που τόσο αρέσκεται να «αναλύει». Αν δεν πιστεύει το ΚΚΕ, θα μπορούσε να διαβάσει τουλάχιστον την τελευταία έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών ή άλλες έρευνες που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς. Αν νομίζει πως οι φοιτητές θα συμπορευτούν με τις δυνάμεις των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, όπως επί σειρά ετών κάνουν οι καθοδηγούμενοί του, τότε ας το πει καθαρά. Αλλά αν νομίζει ότι θα τον ακολουθήσουν... όνειρα γλυκά. Ας προσέχει όμως, να μην εκτίθεται με ψέματα και ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Του
Γιώργου ΣΙΔΕΡΗ*
*Ο Γ. Σιδέρης είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πότε ρε Γκαιμπελίσκοι ο Ρούσης συντάχθηκε ανοιχτά με τις θέσεις των πρυτάνεων?
Είναι να μην φύγει κανείς απ΄το μαντρί του ΚΚΕ,το τί ακολουθεί απερίγραπτο!Οποιος διαβάζει ιστορία ΞΕΡΕΙ.