Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Την απάντηση στον Στρος Καν την έχει ήδη δώσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα

 


Aπό τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ   8/12/2010
Αγωνιστικά, περήφανα και με «σημαία» τις σύγχρονες ανάγκες τους «υποδέχτηκαν» χτες το απόγευμα χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, σπουδαστές, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και φτωχοί αγρότες τον επικεφαλής του ΔΝΤ. Την ώρα που κυβέρνηση και βιομήχανοι καλωσόριζαν τον συνεργό τους στο αντιλαϊκό έγκλημα, ο εργαζόμενος λαός της Αθήνας δήλωνε, από τη συγκέντρωση που διοργάνωσαν ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ στο Σύνταγμα, πως είναι ανεπιθύμητος. Εχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επιτυχία του αυριανού συλλαλητηρίου (βλέπε σελ. 13 του «Ρ»), οι εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα προχωρούν στην κλιμάκωση του αγώνα τους που απαιτείται σήμερα.
Από νωρίς το απόγευμα το «σκηνικό» έξω από τη Βουλή είχε στηθεί: Το γιγαντοπανό «Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε» - γραμμένο και στην αγγλική γλώσσα - δέσποζε στη συμβολή των οδών Οθωνος και Αμαλίας. Το πανό στην πλάτη της εξέδρας έγραφε: «Ανεπιθύμητος ο Στρος - Καν στην Ελλάδα. Ξεσηκωμός κατά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - τρόικας». Στο πλάι της εξέδρας είχαν στηθεί τέσσερις κρεμάλες με τα ομοιώματα του ΣΕΒ, της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.
Οσο περνούσε η ώρα εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από τις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά έφταναν στην πλατεία με τα πανό τους και τις σημαίες τους. Φοιτητές και σπουδαστές με τις σημαίες του ΜΑΣ έδιναν με τα συνθήματά τους παλμό στη συγκέντρωση. Ανάμεσα στις ομιλίες ακούστηκαν αγωνιστικά λαϊκά τραγούδια από την Σύλβια Καπερνάρου στο τραγούδι και τον Κώστα Σταυρόπουλο στην κιθάρα.
Στο τέλος της συγκέντρωσης τα ομοιώματα της κυβέρνησης, των βιομηχάνων, των ξένων ιμπεριαλιστικών τους συμμάχων και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού κάηκαν συμβολικά από τους εργαζόμενους. Από τα μεγάφωνα εκείνη τη στιγμή ακουγόταν: «Μπορεί το κάψιμο αυτών των ανδρείκελων να είναι συμβολικό, τους υποσχόμαστε όμως πως το επόμενο διάστημα οι αγώνες μας θα στοιχειώσουν τον ύπνο τους, θα τους τσουρουφλίσουν κυριολεκτικά. Ολοι στο συλλαλητήριο την Πέμπτη, όλοι στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη». Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αγώνας ενιαίος, παντού ξεσηκωμός, να μην πτωχεύσει ο λαός», «Κυβέρνηση και τρόικα μαύρη συμμαχία, τσακίζουν το λαό για την πλουτοκρατία» πορεύτηκαν από την οδό 

Απαντάμε με ξεδίπλωμα των αγώνων μας
«Μόλις πάτησε το πόδι του στη χώρα μας ο κ. Στρος - Καν, δήλωσε κυνικά ότι ακόμα δεν έχει δει τίποτα η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα από την αντεργατική επίθεση. Και εμείς του λέμε: Ακόμη δεν έχουν δει τίποτα από την κλιμάκωση και το ξεδίπλωμα των αγώνων μας, σημείωσε ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου. Η Εμμανουέλα Σοφίου, από τη Γραμματεία του ΜΑΣ, σημείωσε: «Η παιδεία γίνεται εμπόρευμα! Με το νέο νόμο που φέρνουν μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε επιχειρήσεις ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ. Ο προϋπολογισμός για την Παιδεία πιάνει πάτο, αφού μειώνεται κατά 2 δισ. ευρώ! Θέλουν η νέα γένια να ζήσει με χειρότερους όρους απ' τη γενιά των πατεράδων μας». Ο Θανάσης Βαγγελάκης, γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, μίλησε για τον εξαήμερο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών, ο οποίος «δεν έμεινε μόνο υπόθεση των ναυτεργατών, αλλά για μια ακόμη φορά, έμπρακτα εκφράστηκε η ταξική αλληλεγγύη στους καταπέλτες των πλοίων. Οι ναυτεργάτες για μια ακόμη μετέτρεψαν τα φύλλα πορείας της επιστράτευσης σε κουρελόχαρτα». Η απάντηση απ' τους συγκεντρωμένους ήρθε με μια φωνή: «Χωρίς εσένα, γρανάζι δε γυρνά - Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».
Ο Γεράσιμος Χιόνης, από τη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, σημείωσε: «Μετά την περαίωση, μετά τα δυσβάσταχτα χρέη, με την αναδουλειά να τσακίζει κόκαλα, τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που έρχονται σε συνεργασία με την τρόικα, θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα». Ο Γιώργος Γκικόπουλος, από τη Γραμματεία της ΠΑΣΥ, τόνισε πως «σήμερα, στο όνομα της κρίσης, η επίθεση της κυβέρνησης στο ήδη φτωχό εισόδημα της μικρής αγροτιάς γίνεται πιο βίαιη και πιο αρπαχτική. Ο,τι άφησαν στη μέση επιχειρούν τώρα, με τις πολιτικές του μνημονίου και της τρόικας, να το αποτελειώσουν». Η Πόπη Ξεκαλάκη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, επισήμανε πως «βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι γυναίκες της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών οικογενειών, να συμμετέχουν μαζικά, να ξεσηκωθούν, για να μπορούν να κοιτάνε τα παιδιά τους στα μάτια». Ο Βασίλης Πετρόπουλος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τόνισε: «Απαιτείται ενότητα όλων των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, ειδικότητα, φύλο ή χρώμα, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο αντίστασης και προοπτικής, έξω από τη λογική του σάπιου συστήματός τους». Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης η Ελσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών και η Εφη Πετροπούλου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στο Φάρμακο. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ακόμα, ο Χρίστος Κουρτελλάρης, γγ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.
Αγωνιστική παρέμβαση έγινε και στην Ξάνθη, όπου πραγματοποιήθηκε πικετοφορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια: