Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ζητάει ενεργότερη συμμετοχή στο ξεκλήρισμα του λαού.

 Από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
Να αποσπάσει τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων με εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα και να δεσμεύσει τους συμμάχους της κυβέρνησης για ακόμα πιο ενεργητική συμμετοχή στην εφαρμογή της αντιλαϊκής στρατηγικής, επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός, ενόψει των αναμενόμενων λαϊκών αντιδράσεων από την εφαρμογή του επικαιροποιημένου μνημονίου και του παζαριού που αναμένεται να κορυφωθεί στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης και της ΕΕ, στις 11 και 24-25 Μάρτη αντίστοιχα, με αιχμή τον τρόπο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Οι χτεσινές συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου από την πλευρά της κυβέρνησης τέθηκε η «διαχείριση του δημόσιου χρέους», αλλά και η δήλωση του πρωθυπουργού αργότερα το βράδυ, ανέδειξαν την αποφασιστικότητα της πλουτοκρατίας, της κυβέρνησης και των συμμάχων της να προσυπογράψουν μια «συνολική λύση» στα πλαίσια της ΕΕ, που θα συνοδευτεί από καταιγισμό νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Η «λύση - πακέτο», που ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αναγάγει σε «εθνική προσπάθεια», αποτελεί ουσιαστικά υιοθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση όλων των αντιδραστικών συμφωνιών της ΕΕ, όπως αυτές έχουν ήδη συμπεριληφθεί στους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την ισοπέδωση των λαϊκών δικαιωμάτων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ στις 11 και 24-25 Μαρτίου να επέλθει μια «συμβιβαστική συμφωνία» που θα οδηγήσει τη χώρα σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ώστε να εξασφαλιστούν οι λιγότερες δυνατές ζημιές για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης.
Οι λεονταρισμοί του πρωθυπουργού ότι «δεν θα αποδεχτεί καμιά λύση, αν δεν υπάρξει συνολική λύση», όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του προχτεσινού άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου και που σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε και χτες στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, αποτελούν κομμάτι της κυβερνητικής προπαγάνδας για τη χειραγώγηση των εργαζομένων.

Τα βασικά σημεία του παζαριού
Στη «συνολική λύση» που προωθείται στην ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, περιλαμβάνονται:
α) Η αποδοχή και εφαρμογή του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας», που θα αποτελέσει το νέο πανευρωπαϊκό μνημόνιο και θα φέρει νέες μειώσεις μισθών, παραπέρα ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και «φρένο» στο δημόσιο χρέος με νομοθετική πράξη.
β) Η «νέα ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση», βάσει της οποίας θα καθοριστούν οι νέοι ασφυκτικοί για τους λαούς κανόνες για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, αλλά και για την «αυστηρή τήρηση» των δημοσιονομικών μεγεθών (ελλείμματα και κρατικά χρέη) στα κράτη - μέλη της ΕΕ.
γ) Οι «όροι εξυπηρέτησης του χρέους από τα κράτη - μέλη» και ο ρόλος του «μελλοντικού μηχανισμού στήριξης της ΕΕ». Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κυβέρνηση διεκδικεί την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. από την τρόικα, με μείωση των επιτοκίων δανεισμού και τη δυνατότητα επαναγοράς μέρους του συνολικού χρέους της χώρας με δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί πλήρως τόσο το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» όσο και τη «νέα οικονομική διακυβέρνηση», αναζητά μια «λύση - πακέτο» που θα οδηγήσει τη χώρα σε καθεστώς ελεγχόμενης πτώχευσης, ώστε να εξασφαλιστούν οι λιγότερες δυνατές ζημιές για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης.
Τις συνέπειες από την απαξίωση κεφαλαίων, που θα προκαλέσει μια τέτοια «λύση», θα τις μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων με νέο καταιγισμό μέτρων, αφού όχι μόνο θα κληθούν να πληρώσουν τα χρέη που δημιουργεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου, αλλά επιπλέον θα βρεθούν στη δίνη μιας πρωτοφανέρωτης έντασης της εργασιακής εκμετάλλευσης, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Ξεκάθαρα αντιλαϊκό το στίγμα
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα των αντιδραστικών προθέσεων της κυβέρνησης, αλλά και την αποφασιστικότητά της να περάσει διά πυρός και σιδήρου τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της, είχε αποσαφηνίσει στη διάρκεια της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι:
«Η μάχη μέχρι την 25η Μαρτίου είναι κρίσιμη, αλλά όχι το τέλος του κόσμου. Αν δεν υπάρξουν θετικές αποφάσεις, εμείς, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά να ρίξουμε όλο και μεγαλύτερο βάρος στις δικές μας δυνάμεις. Από την άλλη μεριά και καλά να πάει αυτή η μάχη, δεν σημαίνει ότι επειδή δημιουργήθηκε ένα καλύτερο κλίμα εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές ή να εφαρμόσουμε τις αλλαγές τις οποίες έχουμε αποφασίσει».Είτε έτσι είτε αλλιώς δηλαδή, το αντιλαϊκό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί κατά γράμμα!
Σ' αυτή την κατεύθυνση το κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για στήριξη της «εθνικής προσπάθειας» και ανάληψη των «ευθυνών» τους αποτελεί διάγγελμα της ντόπιας αστικής τάξης προς τους πολιτικούς της εκπροσώπους.
«Είναι θέμα πολιτικής ευθύνης η στήριξη της κυβέρνησης», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στον Αν. Σαμαρά, διεκδικώντας ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από τη ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, μπροστά στη θύελλα των νέων μέτρων που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και ενόψει του επικαιροποιημένου μνημονίου, που θα ψηφίσει το Μάη και θα συνοδευτεί από μέτρα ύψους 22 δισ ευρώ.
«Χρειάζεται ανάληψη ευθύνης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε ότι η μόνη λύση είναι η λύση - πακέτο. Οτιδήποτε άλλο δεν αποτελεί λύση. Και εγώ σε αυτή τη βάση θα δώσω τη μάχη», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, στη δήλωσή του επιχείρησε να εμφανίσει τα «παζάρια» και τους έντονους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μέσα στην ΕΕ σαν μια «μάχη δημοκρατίας στην Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «η σταθερότητα της Ευρωζώνης απαιτεί συνολική λύση και σε αυτή τη συνολική λύση θα επιμείνουμε».
Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να εμφανίσει τις αποφάσεις των Συνόδων της ΕΕ σαν «απάντηση» της Ευρώπης απέναντι στις «αγορές», προκειμένου όπως ισχυρίστηκε «να λειτουργήσουν προς όφελος του πολίτη»! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Συνεδριάζει το Υπουργικό
Συνεδριάζει σήμερα το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν έξι νομοσχέδια, καθώς και «το επιχειρησιακό σχέδιο για τη στήριξη της εργασίας», μέσω των προγραμμάτων «κοινωνικής οικονομίας» που μπάζει για τα καλά τους ιδιώτες στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, με το πρόσχημα της διαχείρισης της ανεργίας. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ενώ αύριο θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί.
Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο θα εξεταστεί το σχέδιο νόμου για την πλήρη απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, μέσω της «εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με τις προβλέψεις των Οδηγιών της ΕΕ 2009/72 και 2009/73». Θα εξεταστεί επίσης ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών», το νομοσχέδιο για τη «σύσταση Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων», το σχέδιο νόμου για τα «φρουτάκια», το νομοσχέδιο για τις «δημόσιες συμβάσεις προμηθειών έργων και υπηρεσιών» του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς και τα σχέδια νόμου για τον «πτωχευτικό κώδικα». Νωρίτερα, θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: