Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Διαγραφή χρέους με... προαπαιτούμενα

Το αίτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προβάλλει και ο αμερικανικός Τύπος κατ' ακολουθία της επίσημης πολιτικής των ΗΠΑ, στηρίζοντας τις θέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη διαπραγμάτευσή της με την ΕΕ. Θέση που άλλωστε εξέφρασε και το ΔΝΤ, διατυπώνοντας διαφορετικές εκτιμήσεις και θέσεις σχετικά με τη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και εκφράζοντας τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα συμφέροντα αμερικάνικων και γερμανικών μονοπωλίων. Ενδεικτικό αυτής της «γραμμής πλεύσης» είναι το άρθρο που δημοσιεύουν οι «ΝΥΤ», υπό τον τίτλο «Οι Γερμανοί ξεχνούν το μεταπολεμικό μάθημα της Ιστορίας για την αναδιάρθρωση χρεών αναφορικά με την ελληνική κρίση», συνοδευόμενο από φωτογραφία της γερμανικής αποστολής στο Λονδίνο, το Φλεβάρη του 1953, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής διαγραφής του χρέους της Δ. Γερμανίας.

Το άρθρο είναι ιδιαίτερα αιχμηρό σχετικά με τη στάση της Γερμανίας έναντι του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του χρέους της χώρας - «γερμανική υποκρισία» την ονομάζει χαρακτηριστικά -, επισημαίνοντας μία διαχρονική ιστορική «πατέντα» σε σχέση με τη διαγραφή χρεών κρατών, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα υψηλού κρατικού χρέους επιλύονται μόνο μέσω «βαθιάς διαγραφής τους». Οσο πιο πολύ καθυστερεί η διαγραφή, τόσο μεγαλύτερη γίνεται στο τέλος, λέει.
«Κανένας άλλος δε θα έπρεπε να το καταλαβαίνει αυτό καλύτερα από τους Γερμανούς», συνεχίζει, καθώς «δεν είναι μόνο το ότι επωφελήθηκαν από τη συμφωνία του 1953, η οποία καθόρισε το μεταπολεμικό γερμανικό οικονομικό θαύμα». Πρόκειται για ένα γενικό μάθημα, που προκύπτει από τη φύση των κρατικών χρεών, επισημαίνει, το οποίο πρέπει να μην το ξεχνάει κανείς, καθώς οι «κρίσεις χρέους» τελειώνουν και οι οικονομίες βελτιώνονται μόνο αφού τα χρέη διαγράφονται.
Σε απόλυτο «συντονισμό», ο βρετανικός «Guardian» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Ο,τι ήταν καλό για τη Γερμανία το 1953, είναι καλό για την Ελλάδα το 2015», επισημαίνοντας ότι η οικονομική βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ μετά το Β' ΠΠ ήταν σημαντική και για τις δύο χώρες, ωστόσο ήταν η ανακούφιση των χρεών που έκανε τη διαφορά για τους Γερμανούς... Παραθέτοντας στοιχεία από την αμερικανική βοήθεια που έλαβαν οι δύο χώρες μετά τον πόλεμο, στέκεται ιδιαίτερα και στις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι η Δ. Γερμανία όχι μόνο έλαβε μεγαλύτερη βοήθεια από την Ελλάδα, αλλά επιπλέον επωφελήθηκε και από τη μεγάλη διαγραφή χρέους. Το άρθρο καταλήγει επισημαίνονται πως τις ημέρες που ακολουθούν, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα επιμείνει πως «ό,τι ήταν καλό για τη Γερμανία το 1953, είναι καλό για την Ελλάδα το 2015»...
Από την άλλη, η γερμανική «DW» αναφέρει πως η γερμανική πλευρά αναμένει άμεσα «ξεκάθαρα μηνύματα» από την ελληνική κυβέρνηση για την «αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης», όπως η υλοποίηση κάποιων προαπαιτούμενων ενεργειών, η κατάθεση δηλαδή νομοσχεδίων για «μεταρρυθμίσεις» στο Κοινοβούλιο, αλλά και η άμεση εφαρμογή τους... Στο ίδιο κείμενο, επισημαίνεται η υποστήριξη που δίνει η καγκελάριος Μέρκελ στην ιδέα της «δανειακής γέφυρας» για την Ελλάδα - όχι δηλαδή στην επίτευξη της οριστικής συμφωνίας άμεσα - με την προϋπόθεση ωστόσο να ψηφιστούν και υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα.
 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: