Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Σενάρια διαμελισμού έως το 2020;

Λαϊκές εξεγέρσεις και βίαιες διαδηλώσεις μέχρι το 2015. Αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Διάσπαση της χώρας σε τρία κράτη (κροατικό, μουσουλμανικό, σερβικό, με εγγύηση των συνόρων της σημερινής «Σερβικής Δημοκρατίας»), μετά από διεθνή διάσκεψη και συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ και... Τουρκίας έως το 2020. Παρουσία ξένων στρατιωτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που θα παραμείνουν στην περιοχή με δήθεν «σταθεροποιητικό» ρόλο. Αυτά προέβλεπε, μεταξύ άλλων, πριν δύο χρόνια σε έκθεσή του για τη χώρα το γερμανικό ινστιτούτο γεωπολιτικής «Φρίντριχ Εμπερτ» (φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης από το 1919 έως το 1925 και συνδέεται στενά με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες), την οποία αποκάλυψε χτες η βοσνιακή έκδοση της κροατικής εφημερίδας «Βέτσερνι Λιστ».

Το πρώτο μέρος του σεναρίου του γερμανικού ινστιτούτου, τουλάχιστον όσον αφορά στις θυελλώδεις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στη χώρα στις αρχές τρέχοντος μηνός, επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις (έστω και κατά ένα χρόνο νωρίτερα). Δεν αποκλείεται βεβαίως η επαλήθευση και των άλλων σεναρίων, και κυρίως αυτό του περαιτέρω διαμελισμού της χώρας έως το τέλος τρέχουσας δεκαετίας, από τις ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που κατασπάραξαν πριν 2,5 δεκαετίες την πρώην Γιουγκοσλαβία παίζοντας έως σήμερα τους αυτόκλητους «σωτήρες».
Ο Ευρωενωσιακός επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ,Στέφαν Φούλε, δεν σχολίασε το σενάριο - έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου, προτιμώντας να εστιάσει στην αποτυχία των πολιτικών ηγετών να προχωρήσουν στην εφαρμογή συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο, με τις δήθεν «νουθεσίες» που έδωσε στην τριμερή ηγεσία της χώρας, καλώντας την να ακούσει τάχα «τις φωνές των πολιτών» για «καταπολέμηση» της διαφθοράς και της ανεργίας, επιβεβαίωσε το στίγμα των επόμενων πολιτικών κινήσεων της ΕΕ για εκτόνωση της έντασης που υποβόσκει, χρόνια τώρα, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Ετσι, ο Φούλε ανακοίνωσε τις ακόλουθες «τρεις πρωτοβουλίες» από μεριάς ΕΕ: Α) Ενίσχυση του προγράμματος «οικονομικής διαχείρισης» και «οικονομικών μεταρρυθμίσεων» (εννοείται στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου) κυρίως στους τομείς Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας. Β) Δημιουργία ομάδων εργασίας Βοσνίας και ΕΕ που θα επιταχύνουν την υλοποίηση σχεδίων και προγραμμάτων ύψους 400.000.000 ευρώ. Γ) Διεύρυνση του διαλόγου για τη δικαιοσύνη σε ορισμένα από τα στοιχεία του κεφαλαίου 23 του κοινοτικού κεκτημένου, που σχετίζεται με τη «μάχη» κατά της διαφθοράς...
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: