Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Θεωρίες υποταγής διδάσκονται οι φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ


Θεωρίες υποταγής των φοιτητών αναπαράγονται στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης της ΑΣΟΕΕ με αφορμή τις προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για εργασία χωρίς κατώτατο μισθό σε νέους μέχρι και 29 ετών.
Συγκεκριμένα και όπως καταγγέλλουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ΑΣΟΕΕ, στη διάρκεια εξέτασης του μαθήματος «Μακροοικονομικής Θεωρίας» τέθηκε ερώτηση στους φοιτητές για το αν η θέσπιση κατώτατου μισθού αυξάνει την ανεργία, ζητώντας αιτιολόγηση στην απάντηση.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο μάλιστα υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος και ανάλυση για την ανεργία των νέων και τη σχέση της με τον κατώτατο μισθό, στην οποία συμπυκνώνονται όλες οι αστικές αντιεπιστημονικές θεωρίες, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν παλιούς με νέους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα την αύξηση στης ανεργίας στις μεγάλες ηλικίες!
Αυτά καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ΑΣΟΕΕ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Την ίδια στιγμή που το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) προτείνει δουλειά χωρίς κατώτατο μισθό σε νέους μέχρι και 29 χρονών, υπάρχουν καθηγητές στις σχολές, που πρωτοστατούν στη νομιμοποίηση τέτοιων κατευθύνσεων στη συνείδηση της νεολαίας μέσω αντιεπιστημονικών θεωριών. Βάζουν μάλιστα τους φοιτητές να αναπαράγουν τέτοιες θεωρίες μέσω των απαντήσεών τους στις εξετάσεις. Στόχος τους είναι όχι μόνο να γίνουν οι φοιτητές δέκτες αυτών των αντιδραστικών απόψεων, αλλά και ενεργοί υποστηρικτές!
Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η εξέταση του μαθήματος "Μακροοικονομική θεωρία", στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης της ΑΣΟΕΕ από τον καθηγητή κ. Βασιλάτο. Συγκεκριμένα τέθηκε ερώτηση στους φοιτητές. Με αυτόν τον τρόπο μας προετοιμάζουν ως μελλοντικούς εργαζόμενους, για μια ζωή, όπου μέχρι κάποια ηλικία θα μας ξεζουμίζουν οι επιχειρήσεις και μετά ως κάτι φυσικό θα μένουμε άνεργοι, γιατί θα "κοστίζουμε" πολύ στην επιχείρηση για να μας κρατήσει. Με όπλο αυτές τις αντιεπιστημονικές θεωρίες ρίχνουν νερό στο μύλο των σχεδιασμών της αστικής τάξης. Δεν μας λένε όμως: Γιατί τα τελευταία χρόνια, παρόλο που ο κατώτατος μισθός έχει πέσει κατακόρυφα, δεν υφίσταται πλέον σταθερός χρόνος εργασίας, έχουν καθιερωθεί πρακτικές, 5μηνα, ωρομίσθια, εκ περιτροπής εργασία, οι συλλογικές συμβάσεις έχουν υπονομευτεί πλήρως κ.ά., η ανεργία στους νέους όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε κατακόρυφα (η επίσημη φτάνει σχεδόν το 60%);
Θέλουν να κρύψουν ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό! Η αιτία της δεν βρίσκεται στη δήθεν ακαμψία των μισθών, αλλά στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που ζει και αναπνέει για το κέρδος. Τι είναι όμως το κέρδος για τον καπιταλιστή; Δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απλήρωτη εργασία του εργάτη. Οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, γιατί δεν έχουν καμία άλλη επιλογή για να ζήσουν, παρά μόνο να πουλήσουν την εργατική τους δύναμη, που μόνο στον καπιταλισμό γίνεται και αυτή εμπόρευμα. Αναγκάζονται μάλιστα να την πουλήσουν με όρους "ανταγωνιστικούς" για τον καπιταλιστή. Όσο πιο χαμηλά γίνεται δηλαδή! Η ανεργία δεν πρόκειται να εξαλειφθεί, όσο υπάρχει το σύστημα της εκμετάλλευσης, ένα σύστημα άναρχο και σάπιο, που πετάει εκατομμύρια ανθρώπους εκτός παραγωγής - είτε βρίσκεται σε ανάπτυξη, είτε σε κρίση, όπως σήμερα. Μάλιστα, σε συνθήκες κρίσης, η ανεργία εκτοξεύεται, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων, με πρώτη την εργατική δύναμη. Ήδη οι άνεργοι είναι 1.500.000 στην Ελλάδα.
Ακόμα όμως και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν επενδύσεις, όταν με κίνητρο την κερδοφορία τους και την ανταγωνιστικότητα δημιουργούν προϋποθέσεις ν' ανέβει η παραγωγικότητα, δεν μειώνουν το γενικό χρόνο εργασίας, αλλά μειώνουν τον αριθμό εργατών που χρησιμοποιούν.
Σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, επίσης κλείνουν εργοστάσια, όταν ο καπιταλιστής ιδιοκτήτης δεν βγάζει το κέρδος που προσδοκά και μεταφέρει τα κεφάλαιά του σε άλλους, πιο κερδοφόρους κλάδους. Όσο μεγαλύτερη είναι η κερδοφορία τους, όσο δυναμώνει το κυνήγι για κέρδη, στη μια πλευρά της καπιταλιστικής κοινωνίας συγκεντρώνονται τεράστια πλούτη και στην άλλη πλευρά ολοένα και δυναμώνει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, αυξάνει η ανεργία και η φτώχεια εκείνων που με την εργασία τους δημιουργούν όλα τα πλούτη. Η ανάπτυξη που υπόσχεται η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που θα πατήσει πάνω στα ερείπια των εργασιακών δικαιωμάτων, δε θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας.
Τα διάφορα προγράμματα, είτε της επιδοτούμενης απασχόλησης είτε της κατάρτισης στον ιδιωτικό τομέα, είτε της μαθητείας, δηλαδή της απλήρωτης δουλειάς με την ελπίδα μιας προσωρινής πρόσληψης, της πιστοποίησης που διαφημίζει η κυβέρνηση, είναι προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων, προγράμματα ουσιαστικά επιδότησης των εργοδοτών στων οποίων τις τσέπες θα καταλήξει το 1,5 δισ. που λέει η κυβέρνηση ότι εξασφάλισε γι' αυτά τα προγράμματα. Με τέτοιες πολιτικές δεν αντιμετωπίζεται ουσιαστικά το πρόβλημα της ανεργίας, δε θα βρουν δουλειά οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, μόνο θα αξιοποιηθούν ως "δούρειος ίππος" για να γενικευτούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, να νομιμοποιηθεί η απλήρωτη δουλειά που τσακίζει, να γενικευτεί η ανασφάλιστη εργασία.
Οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι δεν πρόκειται να δούνε άσπρη μέρα μέσα από τέτοια "μοντέλα", που θεωρούν τον εργάτη "κόστος" και την εργασία "ευκαιρία".
Τώρα πρέπει να οργανώσουμε την πάλη μας σε κάθε αμφιθέατρο, στις γειτονιές μας, στους χώρους δουλειάς με τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους σπουδαστικούς συλλόγους, τις επιτροπές ανέργων, να φουντώσει η πάλη της νεολαίας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Να αξιοποιήσουμε την ψήφο μας στις Ευρωεκλογές, τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις και σε όλες τις κάλπες το ΚΚΕ, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα ότι δεν πάει άλλο. Μόνο έτσι μπορούμε να αναχαιτίσουμε την αντιλαϊκή επίθεση, τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα, για να ανοίξει ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για μια οικονομία και κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, όπου οι εργαζόμενοι θα είναι οι κύριοι του πλούτου που παράγουν. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας! Δίνουμε τη μάχη με το ΚΚΕ για να γκρεμίσουμε το σάπιο σύστημα της κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: