Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Φουντώνουν οι διαδηλώσεις ενάντια σε φτώχεια και ανεργία

Με καζάνι που βράζει συνεχίζει να μοιάζει η κατάσταση στηΒοσνία - Εργεζοβίνη, η οποία συγκλονίζεται τις τελευταίες ημέρες από μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, φοιτητών ενάντια στην ανεργία, στις απολύσεις, στη φτώχεια, αλλά και τη διαφθορά που μαστίζουν τη χώρα.

Μαζικές και δυναμικές οι διαδηλώσεις
Στο Σαράγεβο, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν το βράδυ της Παρασκευής στις διαδηλώσεις κατά της ανεργίας. Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και σε μεμονωμένες ομάδες νεαρών οι οποίες κατέλαβαν το Προεδρικό Μέγαρο, στο οποίο στη συνέχεια εκδηλώθηκε πυρκαγιά.
Μεγάλες ήταν για μία ακόμη μέρα, την Παρασκευή, οι συγκεντρώσεις στην Τούζλα, όπου περίπου εκατό νεαροί με καλυμμένα πρόσωπα, που φορούσαν τα διακριτικά της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου, εισέβαλαν στο κτίριο του περιφερειακού κοινοβουλίου, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Στη Ζένιτσα διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε τοπικό κυβερνητικό κτίριο, ενώ ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν στο Μόσταρ.
Αν και οι κινητοποιήσεις εντοπίζονται κυρίως στο κροατικό - μουσουλμανικό μέρος της χώρας, διαδηλώσεις έγιναν και στην Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα του σερβικού τμήματος, με τους διαδηλωτές να κρατούν μεταξύ άλλων πανό που έγραφαν «Είμαστε όλοι πολίτες αυτής της χώρας και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες δυσκολίες».

Έκρηξη οργής για τη φτώχεια και την ανεργία
Οι πρώτες διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη στην Τούζλα, από εργάτες τεσσάρων κρατικών εργοστασίων που υπήρχαν στην πόλη και έχασαν τη δουλειά τους όταν αυτά ιδιωτικοποιήθηκαν, οι νέοι ιδιοκτήτες πούλησαν τα περιουσιακά στοιχεία, απέλυσαν το προσωπικό και έκαναν αίτηση πτώχευσης. Οι κινητοποιήσεις γρήγορα πήραν μαζικές διαστάσεις, καθώς το πρόβλημα της ανεργίας είναι γενικευμένο.
Χτες, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της κροατοβοσνιακής ομοσπονδίας Νέρμιν Νίκσιτςσυγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση, σε μία προσπάθεια να βρει τρόπους εκτόνωσης ή και βίαιης καταστολής των λαϊκών αντιδράσεων, με πρόσχημα τη συμμετοχή χούλιγκαν στις κινητοποιήσεις...
Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μια χώρα 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει ανεργία που φτάνει το44% του ενεργού πληθυσμού. Ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 420 ευρώ και σχεδόν ένας κάτοικος στους πέντε ζει στη φτώχεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.  

 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: