Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Οι ζυμώσεις συνεχίζονται

ΠΑΣΟΚ: Ανοιχτές πόρτες σε ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ

«Οσο πληθαίνουν οι διαμάχες στο λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς, τόσο περισσότερο στεριώνει στην κυβέρνηση η ΝΔ» έγραφε - παρεμβαίνοντας ανοιχτά στην όλη διαδικασία - το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το «ΒΗΜΑ», στο κύριο άρθρο του - υπογεγραμμένο από τον εκδότη του - προπαγανδίζοντας παρακάτω το δήθεν οριστικό γκρέμισμα ιδεολογικών, κοινωνικών και οικονομικών συνόρων. «Οι προσεχείς ευρωεκλογές έχουν χαρακτήρα αληθινής δημοσκόπησης. Αυτό που κρίνεται είναι αν θα γίνει μια από τις συνήθεις στην Ελλάδα αλλαγές ή αυτές οι κάλπες θα είναι η αφετηρία για πολιτικές εξελίξεις, για μια Νέα Ελλάδα», κατέληγε, απαξιώνοντας ουσιαστικά μια συνήθη ανακατάταξη στην πρωτιά των αστικών κομμάτων εξουσίας και ζητώντας βαθύτερες αλλαγές.
Το ίδιο φύλλο, αναλύοντας τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, έκανε μια πρόβλεψη ότι «τα κόμματα μετά τις ευρωεκλογές θα μετασχηματισθούν και οι παρατάξεις θα ανασυνταχθούν. Κατά τις προβλέψεις των ειδικών θα συγκροτηθεί μια αμιγώς δεξιά παράταξη, μια κεντρώα, μια κεντροαριστερή και μια αμιγώς αριστερή. Ουσιαστικά έχουμε εισέλθει σε νέα ιστορική περίοδο».
Σε κάθε περίπτωση, σαν να πήρε το μήνυμα περί ...ειρήνευσης στην Κεντροαριστερά ή σαν αποτέλεσμα προηγούμενης συνεννόησης, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διοχέτευσε την Πέμπτη στα ΜΜΕ το «Πολιτικό πλαίσιο» όπου θα κινηθεί το κόμμα ενόψει των εκλογών του Μάη. Αφήνει εκεί ανοιχτές πόρτες και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες δυνάμεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, για «συγκρότηση της ευρείας Κεντροαριστεράς», με «μετεξέλιξη» και του ΠΑΣΟΚ.


Τασσόμενο ενάντια στις «αξεπέραστες παλαιοκομμουνιστικές καταβολές» και τη «δογματική άρνηση κάθε απόπειρας να διασαλευτούν οι αμετακίνητες νομοτέλειες», το ΠΑΣΟΚ ...παραπονείται ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «τη στιγμή της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης για να ολοκληρώσουμε το τόσο σημαντικό βήμα για οριστική έξοδο από την κρίση παραμένει σε καταγγελτικό λόγο».
Εξάλλου, αναφερόμενο στην εκλογική σύμπραξη της «Ελιάς» (ΠΑΣΟΚ, κόμμα Λοβέρδου, «58», άλλες κινήσεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας), σημειώνει πως «δοκιμάζεται για πρώτη φορά το εγχείρημα μιας ευρύτερης συμπαράταξης των προοδευτικών δυνάμεων που βρίσκονται ανάμεσα στη Δεξιά και την κομμουνιστογενή Αριστερά. Η ανάγκη που υπαγορεύει το εγχείρημα είναι η ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς που είναι σήμερα κατακερματισμένος».
Προσθέτει πως «η συγκρότησή της και η κάθοδος στις ευρωεκλογές αποτελεί σημαντικό και θετικό πρώτο βήμα για τη συνολική ανασυγκρότηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης». Σε αυτό το πλαίσιο, κατονομάζοντας και τη ΔΗΜΑΡ, «απευθύνει ανοικτή πρόσκληση-πρόκληση σε όλες ανεξαίρετα τις δυνάμεις που συναπαρτίζουν την ευρύτερη Κεντροαριστερά: Της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του ριζοσπαστικού κέντρου, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού, της οικολογίας, του μη κερδοσκοπικού εθελοντισμού».
Βάζει δε ως στόχο η «Ελιά» «να μετεξελιχθεί σε κίνημα βάσης» με καταλύτη και επιταχυντή εξελίξεων το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μάη: «Η εκλογική στήριξη της Ελιάς είναι το μεγάλο στοίχημα για όλα όσα κρίνονται στις εκλογές του Μαΐου».
Επίσης: «Στη βάση αυτής της πρότασης θα προχωρήσουμε μετά τις εκλογές συνεχίζοντας σταθερά τη διαδικασία ανασυγκρότησης της ευρείας Κεντροαριστεράς: Γι' αυτό κρατάμε προς κάθε κατεύθυνση την πόρτα ανοιχτή (...) Γι' αυτό θέλουμε την όποια μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ ως εκφραστή της παράταξης να τη συνδέσουμε με μια νέα εθνική και δημοκρατική επαγγελία και με μια νέα και σύγχρονη προοδευτική προοπτική».
Αυτά τα προτάγματα εξυπηρετούσαν και οι δηλώσεις, μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», της Κατερίνας Μπατζελή, στελέχους του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιας ευρωβουλευτή με την «Ελιά». Απαντώντας στην ερώτηση αν θα ήταν εφικτή μια «προγραμματική κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατά τη γνώμη μου,δεν πρέπει να ορθώνονται τείχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η προοπτική,εφόσον το υπαγορεύσουν οι συνθήκες,μιας προγραμματικής κυβερνητικής συμφωνίας θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή». Η ίδια δεν ξέχασε να χαρακτηρίσει την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν «θετική», δείχνοντας και έτσι τη στρατηγική τους σύμπλευση.
Πάντως, υπάρχει μια υπόνοια μήπως τα τέτοια ανοίγματα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ στοχεύουν κατ' αρχάς στους ψηφοφόρους του, ενόψει του β' γύρου των τοπικοδιοικητικών εκλογών όπου το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι θα έχει υποψηφίους του σε αρκετές περιφέρειες και σημαντικούς δήμους.

Αλλά και ζόρια με Παπανδρέου
Στη Χαρ. Τρικούπη ψάχνονται και για τα επόμενα βήματα του πρ. προέδρου του, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αποφάσισε να μετάσχει (αύριο Δευτέρα) σε παρουσίαση βιβλίου της πρ. ευρωβουλευτή του κόμματος Μαριλένας Κοππά.
Η Κοππά, αφού συγκρούστηκε με το νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, αποχώρησε από το κόμμα και κατεβαίνει τώρα υποψήφια με το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, στην παρουσίαση του βιβλίου της θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.
Προηγούμενα ο Παπανδρέου είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της «Ελιάς», εγχείρημα αναμόρφωσης της εγχώριας κεντροαριστεράς, όπου αρνήθηκε να μετάσχει και ο Κουβέλης.
Οι τέτοιες κινήσεις Παπανδρέου εκτιμάται ότι αφορούν την επομένη των εκλογών. Κυκλοφορούν ήδη διάφορα σενάρια, π.χ. για ίδρυση από μέρους του άλλου κόμματος, για διεκδίκηση εκ νέου της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ή για συμπόρευσή του με τον Κουβέλη σε ένα νέο συνεργατικό σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: