Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Πανευρωπαϊκή άσκηση κυβερνοάμυνας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Άλλη μια άσκηση κυβερνοάμυνας διεξάγεται σε λίγες μέρες από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της ΕΕ, σε όλα τα κράτη - μέλη, στο πλαίσιο προάσπισης του μεγάλου κεφαλαίου και των μηχανισμών τού αστικού κράτους από κάθε είδους «απειλή», ακόμα και τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες. Δεν περνά απαρατήρητο ότι τέτοιες ασκήσεις πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, καθώς ο λεγόμενος κυβερνοχώρος εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε πεδίο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών. Κράτη και μονοπώλια προσβάλλουν ηλεκτρονικά συστήματα, υποκλέπτουν δεδομένα άλλων χωρών και μονοπωλίων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, να διασφαλίσουν πλεονεκτική θέση στο μεταξύ τους ανταγωνισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 28 έως τις 30 Απρίλη διοργανώνεται στις πρωτεύουσες των κρατών - μελών, σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, η άσκηση κυβερνοχώρου «Ευρώπη 2014 - Φάση Α» («Cyber Europe 2014»). Η αποκαλούμενη και Πανευρωπαϊκή Άσκηση Ασφαλείας στο Διαδίκτυο διοργανώνεται, σχεδιάζεται και εκτελείται υπό το συντονισμό του οργανισμού ENISA (European Union Agency for Network and Information Security).
Χαρακτηρίζεται ως πολυεπίπεδη, πανευρωπαϊκή κυβερνοάσκηση, η οποία θα διεξαχθεί σε φάσεις, καθ' όλη τη διάρκεια του 2014. Βασίζεται στην προσομοίωση συμβάντων και αποσκοπεί στον έλεγχο της ικανότητας ανταπόκρισης της ΕΕ σε «απειλές» που αφορούν στο διαδίκτυο. Η ελληνική συνεισφορά συνίσταται στην εκπόνηση των σεναρίων της άσκησης και των διδαγμάτων σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο. Από πλευράς ΓΕΕΘΑ, συμμετέχει προσωπικό της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί η φιλοξενία και διοργάνωση στην Αθήνα της τελικής σύσκεψης συντονισμού. Θυμίζουμε ότι αρχές Μάρτη διεξήχθη και ειδική διημερίδα στο ΓΕΕΘΑ, με σκοπό τη συζήτηση και το σχεδιασμό του τεχνικού και επιχειρησιακού μέρους της άσκησης.
Κατά πηγές του στρατεύματος, «απώτερος στόχος είναι να ενδυναμώσει τη δυνατότητα της ΕΕ, των κρατών - μελών της και της επαγγελματικής κοινότητας να αποφεύγει, να διευθύνει και να ανταποκρίνεται σε προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια των συστημάτων δικτύων και πληροφοριών».
Θυμίζουμε, επίσης, ότι πρόσφατα διοργανώθηκε στην Αθήνα (από τα υπουργεία Άμυνας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Μεταφορών και Δικτύων, την Κομισιόν και τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών - ITU) συνέδριο για την Κυβερνοάμυνα και την Κυβερνοασφάλεια. Στόχος, μεταξύ άλλων, η «παρουσίαση της τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της κακόβουλης χρήσης του διαδικτύου, και των επιθέσεων σε εμπορικές, κρατικές και αμυντικές εφαρμογές».
Σημειωτέον ότι τέτοιες ασκήσεις εστιάζουν και στο φλέγον για τα μονοπώλια ζήτημα του απρόσκοπτου ανεφοδιασμού τους με καύσιμο. Ενδεικτικά, ο ENISA σε πρόσφατη έκθεσή του υπογραμμίζει ότι «η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι καθοριστική για την προστασία από τις απειλές κατά των έξυπνων ενεργειακών δικτύων, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη διαθεσιμότητα Ενέργειας». Προσθέτει ότι «τα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα είναι περίπλοκα "συστήματα συστημάτων", που αποθηκεύουν, μεταφέρουν και διαχειρίζονται την Ενέργεια από την παραγωγή έως τους καταναλωτές. Ένα έξυπνο ενεργειακό δίκτυο αποτελεί εκ των πραγμάτων υποδομή ζωτικής σημασίας, καθώς η Ενέργεια είναι καθοριστική για την κοινωνία και για την καλή λειτουργία της οικονομίας».
 Βέβαια, μη μπορώντας να αγνοήσει τις οξύτατες ενδοαστικές κόντρες όπως εκδηλώνονται και σε αυτό το πεδίο, και με όλα τα μέσα, ο ENISA κατονομάζει ως «παράγοντες απειλής» των «έξυπνων ενεργειακών δικτύων» (ανάμεσα σε άλλους παράγοντες) και «εταιρείες», «υπαλλήλους», «εθνικά κράτη»...
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: