Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Γαλλία: Το αληθινό πρόσωπο των «ευρωσκεπτικιστών»


Eμπειρία χρήσιμη και για την εργατική τάξη της δικής μας χώρας είναι η αποκάλυψη τού ποιον πραγματικά υπηρετούν οι εμφανιζόμενες ως «εναλλακτικές», «αντισυστημικές» ή «ευρωσκεπτικιστικές» εθνικιστικές δυνάμεις που «φυτρώνουν» ή ενισχύονται σε άλλες χώρες, ενόψει και των ευρωεκλογών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Εθνικού Μετώπου» («Front National» - FN) της Γαλλίας, που, παρά την προσεκτική διατύπωση των θέσεών του δεν μπορεί να κρύψει πως, πέρα από τη λαϊκίστικη φιλολογία του, στόχος του είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου. Αλλωστε, αυτό το ρόλο έπαιζαν και παίζουν τα φασιστικά κόμματα, προσπαθώντας να στρατεύσουν μαχητικά το λαό στους στόχους του κεφαλαίου, τσακίζοντας την ίδια στιγμή το εργατικό κίνημα.
Ο 27χρονος Νταβίδ Ρακλίν, που την Κυριακή εκλέχτηκε νέος δήμαρχος στη Φρεζίς της νότιας Γαλλίας, με τη στήριξη του «FN», συμπυκνώνει τους στόχους του για την «οικονομική ανάπτυξη» της περιοχής στο σύνθημα: «Φρεζίς - μια πόλη που θα στραφεί στις επιχειρήσεις». Εκφράζοντας το παράπονο ότι τα τελευταία χρόνια «λίγες νέες επιχειρήσεις εγκαταστάθηκαν σε καινούριες ζώνες», η παράταξη του υποψηφίου του FN ξεκαθαρίζει μέσα από τις ίδιες τις προτάσεις του ότι το εμφανιζόμενο ως «αντισυστημικό» κόμμα της Μαρί Λεπέν δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εναλλακτική πρόταση για την ενίσχυση του κεφαλαίου. Μεταξύ άλλων, υπόσχεται ότι:

-- «Θα παίξει το ρόλο της ασπίδας ενάντια στην αύξηση της φορολογίας (σ.σ. των επιχειρήσεων) σε εθνικό επίπεδο», ενώ σε άλλο σημείο των θέσεών της η παράταξη μιλά και για «μείωση των φόρων».
-- Θα αναζητήσει συνομιλητές «για να δημιουργηθούν νέοι σχηματισμοί (πανεπιστήμια, για ενήλικες, δημόσια, ιδιωτικά), με στόχο έναν κύκλο κατάρτισης, επιχειρήσεις», ανοίγοντας το δρόμο για την επένδυση κεφαλαίων στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας.
-- Θα δημιουργήσει έναν «Οίκο της Επιχείρησης» που θα εμπλέκεται στη διαδικασία «ίδρυσης, χρηματοδότησης, ανάπτυξης» των επιχειρήσεων και θα φέρνει σε επαφή κάθε επιχείρηση με υποψήφιους «ιδιώτες επενδυτές», ανιχνεύοντας νέα πεδία που θα διασφαλίζουν την ισχυροποίηση των μεγαλοεπιχειρηματιών, η οποία θα ευνοείται αντικειμενικά και από την απορρόφηση των μικρομεσαίων.
-- Θα «δημιουργήσει ένα φυτώριο επιχειρήσεων που θα προσφέρει τις ακόλουθες υπηρεσίες: Δημόσιες υπηρεσίες όπως μέσα εκτύπωσης, ίντερνετ υψηλής ταχύτητας, αίθουσες συγκεντρώσεων...», διευκρινίζοντας πώς το FN αντιλαμβάνεται συνολικά το «δημόσιο» χαρακτήρα των «δημόσιων υπηρεσιών». Δηλαδή, ως ...παροχή και από τις επιχειρήσεις, οι οποίες βεβαίως δε θα λειτουργούν για την ψυχή της μάνας τους αλλά για να έχουν κέρδος.
-- Θα δημιουργήσει έναν «Οίκο για την εργασία» που «θα συγκεντρώνει μία προσφορά θέσεων εργασίας σε τομείς πολύ συγκεκριμένους», θα λειτουργεί δηλαδή ως δουλεμπορικό γραφείο, εξασφαλίζοντας στις επιχειρήσεις τα φτηνά εργατικά χέρια που απαιτεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Η επίθεση της πλουτοκρατίας κλιμακώνεται με παλιούς και νέους διαχειριστές, παλιές και νέες «συνταγές», τον ίδιο όμως πάντα στόχο: Την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που πάντα θα ισοδυναμεί με τη σχετική και απόλυτη επιδείνωση της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Οι επιδιώξεις του FN και των υποψηφίων του δείχνουν δύο πράγματα: Αφ' ενός ότι οι «διαφορετικές» (σ.σ. όπως λέει) προτάσεις του δεν επιφυλάσσουν στον πυρήνα τους τίποτα διαφορετικό από την αντιλαϊκή πολιτική που ήδη εφαρμόζεται σε βάρος του λαού. Αφ' ετέρου ότι οι «νέες» δυνάμεις, που εμφανίζονται ενόψει και των ευρωεκλογών, μπορεί να ασκούν κριτική στην ΕΕ, μέχρι και να την «πολεμούν», δεν πολεμούν όμως καθόλου τα ταξικά συμφέροντα για λογαριασμό των οποίων η ΕΕ ιδρύθηκε και αναπτύσσεται. Για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα είναι αδιέξοδη η επιλογή της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου, του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου. Μόνη διέξοδος είναι η ψήφος και η οργάνωση σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, σε κάθε χώρα.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Α. Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια: