Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Νέο κύμα βαρβαρότητας φέρνουν οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα


Ικανοποιημένος για την απόφαση που έλαβε το Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αποκρύπτοντας ότι συνοδεύεται από αλλεπάλληλα κύματα νέων αντιλαϊκών μέτρων.
«Όσον αφορά την Ελλάδα είμαι πολύ ικανοποιημένος» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσερχόμενος στη σύνοδο του άτυπου Ecofin, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι επτά χώρες θα πρέπει να απευθυνθούν στα κοινοβούλια τους για να εγκρίνουν τις σχετικές αποφάσεις. Όπως είπε «το Eurogroup έδωσε ήδη την έγκρισή του για να προχωρήσουν όλες αυτές οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, προκειμένου να καταβληθούν οι επόμενες δόσεις».
Την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επικύρωσαν τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και αποφάσισαν ότι η δόση των 8,3 δισ. ευρώ θα καταβληθεί σε τρία τμήματα, εφόσον εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα, τα οποία εκτός από την εφαρμογή των διατάξεων του  πολυνομοσχεδίου, περιλαμβάνουν και νέα μέτρα. 

Εκστρατεία στήριξης της κυβέρνησης
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε με δηλώσεις του μετά το Eurogroup, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε δανεισμό μέσω τριετών ή πενταετών ομολόγων στο πρώτο εξάμηνο του 2014.
Η «έξοδος» στις αγορές έχει και επικοινωνιακό χαρακτήρα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να δείξει ενόψει των εκλογών ότι οδηγούμαστε σε έξοδο από το μνημόνιο. Ωστόσο από την 1η Γενάρη ισχύει καθεστώς αυξημένης δημοσιονομικής επιτήρησης για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, γεγονός που μεταφράζεται σε μνημόνια διαρκείας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου η Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 11 Απρίλη για να εκφράσει την στήριξη της στη συγκυβέρνηση.
Χωρίς τέλος τα μέτρα 
Πίσω από τους πανηγυρισμούς τους κυβέρνησης κρύβονται επιμελώς τα νέα μέτρα που θα λαμβάνονται κάθε φορά που είναι να εκταμιευτεί μια υποδόση. Τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί για την τμηματική καταβολής της δόσης είναι τα εξής:
- Κατάθεση νόμων για το υπαίθριο εμπόριο και την αδειοδότηση επιχειρήσεων.
- «Επικαιροποίηση» της λίστας με τις εισφορές «υπέρ τρίτων» που θα καταργηθούν.
- Έκδοση υπουργικής απόφασης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
- Νέο πακέτο «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σε συνέχεια αυτού που περιλαμβάνει η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.
- Διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα που θα συνδεθεί με τις διαδικασίες αξιολόγησης των εργαζομένων.
- «Ευθυγράμμιση» του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων με όσα ισχύουν στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν «αποδώσει» το ήδη ψηφισμένο καθεστώς.
- Επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μέρους της δόσης είναι και η ένταξη στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου.
- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
- Διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να παραμείνει «βιώσιμη» η διαχείριση του κρατικού χρέους.
- Να καλυφθούν με «ισοδύναμα μέτρα» οι τυχόν «απώλειες» που θα επέλθουν με δικαστικές αποφάσεις, που αλλάζουν την εισοδηματική πολιτική.
Εξάλλου, μέχρι το φθινόπωρο, με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα προσδιοριστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα για την τριετία 2015 - 2017. Για το 2016, η τρόικα εκτιμά ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό 3,9 δισ. ευρώ, και 2,2 δισ. ευρώ για το 2017.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: