Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Το μνημόνιο είναι ένα καθεστώς, δεν αλλάζει απ' τη μια μέρα στην άλλη

Στον οριστικό ενταφιασμό των πάλαι ποτέ λεονταρισμών περί κατάργησης του μνημονίου με ένα νόμο στη Βουλή ως πρώτη πράξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας, στη διακαναλική του συνέντευξη (στα κανάλια «Action 24», «Extra», «Kontra»). Στο όνομα του ότι το μνημόνιο είναι ένα πλέγμα νόμων που «έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς» δήλωσε ότι δεν μπορεί να γκρεμιστεί σε μια μέρα και ομολογώντας εμμέσως ότι δεν πρόκειται να γκρεμιστεί ποτέ από κυβέρνηση διαχείρισης της αστικής εξουσίας, έκανε λόγο για τη μακρόχρονη διαδικασία «ανάταξης της οικονομίας», κρύβοντας όμως ότι αυτή προϋποθέτει τις αντιλαϊκές ανατροπές που περιλαμβάνονταν και στα μνημόνια.
Αν και με σαφήνεια περιέγραψε το σχεδιασμό του κόμματός του για την «παραγωγική ανασυγκρότηση», δηλαδή για την επαναφορά του κεφαλαίου σε φάση ανάκαμψης, αν και χειροκρότησε τις δηλώσεις Στάινμπρουκ περί ανάγκης επενδυτικού πακέτου για τις χώρες του Νότου, αν και δήλωσε βέβαιος ότι θα βρει συμμάχους τους πρωθυπουργούς άλλων καπιταλιστικών κρατών όπως ο Ρέντσι, που τσακίζουν τους λαούς τους, είχε το θράσος να προσθέσει ότι έτσι θα ...οδηγηθούμε στο σοσιαλισμό! Βοηθώντας τον καπιταλισμό «να πατήσει στα πόδια του»...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε για πολλοστή φορά το θαυμασμό του για το μείγμα διαχείρισης των ΗΠΑ, επικαλούμενος σαν παράδειγμα προς μίμηση για την άρση των κόκκινων δανείων απ' τις τράπεζες τα όσα εφάρμοσε ο Ρούζβελτ μετά το 1929, αλλά και πιο πρόσφατα ο Ομπάμα.
«Ορισμένα πράγματα υπερβαίνουν τις δυνατότητες της θεσμικής μας παρέμβασης» ήταν η απάντησή του στο γιατί δεν κατάφερε το κόμμα του, παρά το ποσοστό που έλαβε, να παρεμποδίσει έστω ένα μέτρο. Αποκαλύπτοντας τι ρόλο επιφυλάσσει στο κίνημα δήλωσε πως ως πρωθυπουργός θα θέλει το λαό στους δρόμους για να τον στηρίζει στις διαπραγματεύσεις του με τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες! Διαπραγματεύσεις που βεβαίως θα γίνονται για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου.
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη «στενοχώρια» του που το ΚΚΕ αρνείται να προσθέσει την πλάτη του για την αναρρίχηση του ιδίου και του κόμματός του στον κυβερνητικό θώκο. Εφτασε δε στο σημείο να παρομοιάζει τη διαδικασία της κυβερνητικής εναλλαγής με τις «κοινωνικές συγκρούσεις» απορρώντας γιατί το ΚΚΕ δε θέλει να συμμετάσχει σε αυτήν!
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης στάθηκε στις εξελίξεις γύρω απ' την υπόθεση Μπαλτάκου, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί την κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε τη δράση της Χρυσής Αυγής ως «μείζον θέμα για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος».
Ερωτηθείς, τέλος, για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα, ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε αποπροσανατολιστικά να χρεώσει σε ιδιοτέλεια την υλοποίηση από μέρους του της στρατηγικής που έχει συνομολογηθεί σε επίπεδο ΕΕ, με γνώμονα τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ίσως προσπαθεί να γίνει αρεστός στην τρόικα, ώστε να εξασφαλίσει τη βοήθειά της για να γίνει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και για το λόγο αυτό δεν βάζει κόκκινες γραμμές!
Οι... ομάδες και τα παζάρια
Την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί καλύτερα τις υποθέσεις της αστικής τάξης στα παζάρια μέσα στην ΕΕ, με αιχμή το ζήτημα του χρέους, πρόβαλλε ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ρ/σ «Real». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, είπε πως «δεν νομίζω ότι αυτή η ομάδα μπορεί να διαπραγματευτεί» και κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι «αντί να πάει να πει στον κ. Σόιμπλε ότι, κοιτάξτε, μας βάλατε και ακολουθήσαμε μια πολιτική κάτω από τη δική σας πίεση, κάτω από τους δικούς σας εκβιασμούς, η οποία μας διέλυσε σαν κοινωνία, αντίθετα του λέει, "κάναμε ό,τι έπρεπε, τώρα είναι η σειρά σας"».
Ο ίδιος, θεωρώντας δεδομένη την αναδιάρθρωση του χρέους, ισχυρίζεται ότι το κόμμα του, σαν κυβέρνηση, θα μπορούσε να πετύχει καλύτερους όρους, που θα «χαλάρωναν» τη λιτότητα για τα εγχώρια μονοπώλια. Είπε συγκεκριμένα: «Λέω ότι ούτως ή άλλως, με τον τρόπο που φαίνονται ότι ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα είναι σε μια διαρκή επιτήρηση και ουσιαστικά η περιβόητη αναδιάρθρωση του χρέους, έτσι όπως τη θέλει η κ. Μέρκελ και οι σημερινές κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη, ισοδυναμεί με μια πολιτική διαρκούς λιτότητας».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: