Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ : Αλληλοκαρφώματα για τη νέα απόσυρση υποψηφίου

«Μύλος» από την αντικατάσταση στο ευρωψηφοδέλτιο της Σ. Σουλεϊμάν
Σε νέα απόσυρση υποψηφίου οδηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά απ' το ευρωψηφοδέλτιο, μετά το θόρυβο που προκάλεσε η υποψηφιότητα της Σ. Σουλεϊμάν, την οποία - μεταξύ άλλων - έχει βραβεύσει το αμερικανικό ΥΠΕΞ. Σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα της ΚΠΕ, Δ. Βίτσα, αποφασίστηκε η αντικατάστασή της απ' τον Μεστάν Οσμάν Ουμίζ.
Σε δεύτερο πλάνο έχει μείνει προσώρας η υποψηφιότητα του Κουρτ Αχμέτ στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, προέδρου της αποκαλούμενης «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» («ΤΕΞ»), με στενές σχέσεις με το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB που ίδρυσε το 1991 ο Σαδίκ Αχμέτ, το οποίο μάλιστα φέρεται διατεθειμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με τη στήριξη της «ΤΕΞ».
Η απόσυρση της υποψηφιότητας της Σ. Σουλεϊμάν συνδέθηκε ευθέως με πιέσεις του τουρκικού προξενείου. Η ίδια, σε συνέντευξη στο «Βήμα», έκανε λόγο για «ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου που μας πιέζουν, με νύχια και δόντια, να ομολογήσουμε τουρκική καταγωγή». Κατήγγειλε ότι «με δηλώσεις τους, δήθεν αριστεροί καθηγητές πανεπιστημίου μάς μαλώνουν που επιμένουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Τσιγγάνοι». Κατέληξε λέγοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Προτίμησαν να μη διαταράξουν τις σχέσεις τους με το τουρκικό προξενείο, που είναι πιο σημαντικό».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, υποστήριξε ότι η απόσυρση της υποψηφιότητας έγινε επειδή «βρέθηκε μια πιο κατάλληλη γι' αυτό που θέλαμε να σηματοδοτήσουμε υποψηφιότητα» και ότι «ίσως δεν ήταν αρκετά ψαγμένη» η πρόταση για τη Σ. Σουλεϊμάν. Αποφεύγοντας να απαντήσει στο αν έχει εθνικιστικές απόψεις, αρκέστηκε να πει «δεν ξέρω αν είναι εθνικιστικές απόψεις ή όχι. Οταν μιλάμε για τα θέματα της μειονότητας, γνωρίζετε ότι βρίθουν αντιφάσεων».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποφάσεις όχι με βάση τη μεγιστοποίηση των ποσοστών του αλλά βάσει και άλλων ισορροπιών που πρέπει να τηρούνται», είπε στον ΣΚΑΪ ο Ν. Παππάς, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ενώ για «αυτογκόλ» μίλησε ο Δ. Παπαδημούλης.

Επικίνδυνα «παιχνίδια» με τη μειονότητα
Χτες βράδυ, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιό του με αφορμή τη δήλωση Πάγκαλου ότι «έσκυψε το κεφάλι στον Ερντογάν», ανέφερε ότι «δεν έχει να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια απέναντι σε κανέναν» και ότι αυτοί που τον κατηγορούν ότι «υπέκυψε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου (...) σκόπιμα ξεχνούν να αναφέρουν ότι τα δικά τους κόμματα δεν έχουν καμία υποψηφιότητα προερχόμενη από τη μειονότητα, την ίδια στιγμή που κύκλοι του τουρκικού προξενείου επιλέγουν να κατεβάσουν το δικό τους συνδυασμό και αποθαρρύνουν υποψηφιότητες μειονοτικών στα άλλα κόμματα».
Στο μεταξύ, με αφορμή τα όσα της καταμαρτύρησε ο Δ. Χριστόπουλος, καθηγητής του Πάντειου που ασχολείται με θέματα μειονότητας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το «Βήμα» ανάρτησε ρεπορτάζ, κατηγορώντας τον ότι ανοίγει θέμα Συνθήκης της Λοζάνης, κάτι που ο ίδιος με επιστολή του διέψευσε.
Ο Δ. Χριστόπουλος είχε υποδείξει την Σουλεϊμάν, όταν έκανε λόγο για μειονοτικούς με απόψεις που τους καθιστούν «δούρειους ίππους του ενός εθνικισμού στον άλλον» και είχε δηλώσει: «Από τη στιγμή που η ελληνική πολιτική στη Θράκη άλλαξε και από πολιτική διακρίσεων έγινε "ισονομία - ισοπολιτεία", οι διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέος κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τούρκικο πράμα, αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες, "Πομάκων, Τσιγγάνων και τουρκογενών"».
Στην επιστολή του στο «Βήμα» αναφέρει: «Η άποψή μου, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά μου στα οποία το δημοσίευμα αναφέρεται, είναι ότι το ελληνικό κράτος με τις πολιτικές που ακολούθησε ως το 1990 δημιούργησε ένα "συμπαγές τουρκικό πράγμα" το οποίο κατόπιν προσπαθεί να διασπάσει. Η θέση αυτή δεν ανοίγει κανένα θέμα Συνθήκης της Λοζάνης».
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιδράσεις ποικίλλουν, καθώς άλλοι υπερασπίζονται την υποψηφιότητα Σουλεϊμάν που ενέκρινε η ΚΠΕ, άλλοι την απόσυρσή της, οι μισοί κατηγορούν τους άλλους μισούς για παιχνίδια της μιας ή της άλλης πλευράς. Πυρά για το ρόλο του δέχεται και ο μουσουλμάνος βουλευτής του κόμματος Χ. Ζεϊμπέκ.
Στην «εικόνα» προστέθηκε η άρνηση του Λ. Λαζόπουλου να είναι υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως και η δήλωση του Κ. Λαπαβίτσα, που αποκαλύπτει ότι η υποψηφιότητά του ήταν συμφωνημένη και με την ηγεσία του κόμματος πριν αποσυρθεί χάριν εσωκομματικών ισορροπιών.

Μοιρασμένοι ρόλοι στον κοινό στόχο
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργεί η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στο χέρι την αστική διαχείριση, αλλά και η σθεναρή στήριξη της «Αριστερής Πλατφόρμας» στην επίτευξη του στόχου αυτού, επιχείρησε ο Π. Λαφαζάνης με τη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», όπου προσπαθεί να ισορροπήσει δηλώνοντας: «...δεν υπάρχει ούτε ένας ή μία στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θέλει να νικήσουμε και να έρθουμε μια ώρα αρχύτερα στην κυβέρνηση».
Ο Π. Λαφαζάνης απαντά αρνητικά στην πρόσκληση συνεργασίας που απηύθυνε στην «Αριστερή Πλατφόρμα» ο Αλ. Αλαβάνος, δίχως ωστόσο να κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας: «Καταρχάς η Αριστερή Πλατφόρμα είναι μια τάση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κόμμα ή κόμμα μέσα στο κόμμα, ώστε να μπορεί να συνεργαστεί με άλλες οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς. Πέραν αυτού, για μας η ενότητα και η ριζοσπαστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες και γι' αυτό "ενωτικές" προτάσεις που αποβλέπουν σε "διασπάσεις" θα έλεγα ότι δεν είναι καθόλου εύστοχες».
Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: