Πρόστιμο έως και 500 ευρώ αποφάσισε να επιβάλει ο ακροδεξιός δήμαρχος της βόρειας ιταλικής πόλης, Βερόνα,Φλάβιο Τόζι, που έχει εκλεγεί στο συγκεκριμένο αξίωμα ως στέλεχος της «Λέγκα του Βορρά», σε όσους προσφέρουν φαγητό στους άστεγους που αναζητούν καταφύγιο στην κεντρική Πλατεία Δάντη της πόλης.
Ο δήμαρχος της «Λίγκας του Βορρά» δε δίστασε να αντιμετωπίσει τους άστεγους περίπου σαν τα… περιστέρια, λέγοντας πως η εμφάνισή τους στην περιοχή «έχει προκαλέσει «συσσώρευση αποφαγιών, στρωμάτων και ακαθαρσιών». Επικαλέστηκε φωτογραφίες πολιτών στο Facebook που απεικονίζουν αστέγους στο κέντρο της πόλης και εκθέσεις της αστυνομίας επιχειρώντας να δημιουργήσει υπόνοιες για «ποινικά» αδικήματα σε βάρος των αστέγων, λέγοντας τάχα ότι «πολλοί είναι γνωστοί στα όργανα της τάξης και σε βάρος τους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης».

Ωστόσο, η απόφαση του ακροδεξιού Τόζι δεν είναι ούτε πρωτοφανής, ούτε προκαλεί εντύπωση. Θυμίζει παρόμοια μέτρα αναλγησίας κατά των ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ όπως η Ουγγαρία όπου επίσης η αστική τάξη της χώρας έχει καταβάλει προσπάθειες ποινικοποίησης των αστέγων και «εξοβελισμού» των θυμάτων της φτώχειας με βαριά πρόστιμα και μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα. Εξυπακούεται πως όλοι αυτοί που αναλαμβάνουν τάχα «να καθαρίσουν» τις πόλεις από τους άστεγους, τους φτωχούς, τους άνεργους, που οι ίδιες οι πολιτικές τους δημιουργούν, δεν είναι ούτε «περιθωριακοί» ή «τυχαίοι». Εκφράζουν μέρος της αστικής τάξης που εκτρέφει ακροδεξιά, αντιδραστικά κόμματα τύπου «Λέγκα του Βορρά», για να εφαρμόσουν αδίστακτα μπαράζ αντιλαϊκών πολιτικών οι οποίες άλλωστε «επιβάλλονται» από το βαθιά εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Ώστε να ξεπεραστεί και η παρούσα καπιταλιστική κρίση, με τις μικρότερες, κατά το δυνατόν, συνέπειες για την πλουτοκρατία και τα μονοπώλια
*  Ο συγκεκριμένος τίτλος του άρθρου  δόθηκε δικός μας. Ο τίτλος της ανάρτησης  του 902.gr είναι
"Ιταλία: Βαριά πρόστιμα σε όσους σιτίζουν αστέγους…"