Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αλέκα Παπαρήγα: "Οι άνθρωποι που είναι στο Σύνταγμα οπωσδήποτε έχουν πολιτικές επιλογές και μάλιστα πιστεύουμε ότι είναι εκείνοι που έχουν στηρίξει χρόνια κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα και αισθάνονται προδομένοι"


Χτες στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα  η  Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ  τοπετήθηκε σχετικά και με το κίνμημα των αγανακτισμένων. Το βράδυ στο δελτίο του ΑΛΤΕΡ ο Παυλόπουλος προσπάθησε να ταυτίσει όσα είπε η Αλέκα Παπαρήγα με τη  θέση του Πάγκαλου περί  "μόδας". Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, αναδημοσιεύω το τμήμα εκεινο της συνέντευξης που φανερώνει τη θέση του ΚΚΕ για το συγκεκριμένιο "κίνημα".



Εκατό χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε, λένε οι εκτιμήσεις, χτες στο κέντρο της Αθήνας. Χωρίς κομματικά πανό, χωρίς σημαίες. Μάλιστα, έγινε και έμμεση αναφορά στο κόμμα σας από τον κύριο Πεταλωτή. Λέει ο κύριος Πεταλωτής, ότι «όχι, ιδεολόγοι είναι και μην τους θεωρούμε προβοκάτορες, όπως είχαν πει κάποιοι - δείχνοντας εσάς - το 1974 για το Πολυτεχνείο».
          «Καλά, αυτά είναι παραμύθια του κ. Πεταλωτή, όπως τα ερμηνεύει, εν πάση περιπτώσει για να ξεκαθαρίσουμε: Εμείς αυτό που λέμε χρόνια τώρα είναι ότι ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Και ένα κίνημα πάντα θα έχει τη λαϊκή πρωτοβουλία, την αυτενέργεια, θα συνδυάζει το συνειδητό με το αυθόρμητο, διότι μιλάμε για μάζες. Επομένως δεν φοβόμαστε τίποτα από όλα αυτά που νομίζει ο κ. Πεταλωτής ότι φοβόμαστε και λένε και κάποιοι άλλοι. Θέτουμε το εξής ζήτημα: Καταρχήν οι άνθρωποι που είναι στο Σύνταγμα οπωσδήποτε έχουν πολιτικές επιλογές και μάλιστα πιστεύουμε ότι είναι εκείνοι που έχουν στηρίξει χρόνια κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα και αισθάνονται προδομένοι. Εμείς δεν αισθανόμαστε προδομένοι, δεν μας πρόδωσε κανείς γιατί δεν τους πιστέψαμε ποτέ. Αισθάνονται προδομένοι, δεν είναι ούφο, δεν είναι άνθρωποι που δεν σκέφτονται. Δεύτερο, εγώ πιστεύω ότι έχουν και πολιτικές αντιλήψεις, μπορεί να μην αισθάνονται ενταγμένοι σε ένα κόμμα, αλλά έχουν και πολιτικές αντιλήψεις, δεν μπορεί να είναι χωρίς πολιτικές αντιλήψεις. Και μόνο η έννοια της συγκέντρωσης για να σταματήσω κάτι, είναι και αυτό μια πολιτική επιλογή.
          Ποιο είναι το ζήτημα που έχουμε αναδείξει; Λέμε το εξής: Δεν μπορεί 11.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, να έχουν 11.000.000 προτάσεις. Ούτε να έχουμε χίλιες προτάσεις. Επομένως αυτό το κίνημα που λέει «κάτω το μνημόνιο και να φύγει η κυβέρνηση» πρέπει να έχει εναλλακτική πρόταση. Όπως έχουμε και εμείς, κι ας λένε ότι δεν έχουμε πρόταση. Επειδή δεν συμφωνούν λένε ότι δεν έχουμε πρόταση. Πως θα διαμορφωθεί πρόταση γενικά του κινήματος; Θα διαμορφωθεί μέσα στους αγώνες για όσους στο κάτω - κάτω δεν είναι έτοιμοι να ενστερνιστούν τη μία ή την άλλη πρόταση. Εγώ σας λέω πέφτει η κυβέρνηση. Λοιπόν; Θα ‘ρθει μία άλλη. Πρώτα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια πολιτική θέλουν, απέναντι στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια, στο Μάαστριχ, στην ευρωσυνθήκη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια πολιτική θέλουν και από εκεί πέρα ο καθένας ας κάνει και την κομματική του επιλογή. Δεύτερο, καταργείται το μνημόνιο. Εγώ σας λέω με μόνο αυτό τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Πρέπει να βάλεις κάτι στη θέση αυτών που λες να καταργηθεί. Προς το παρόν δεν ακούγεται αυτό πράγμα».
 
          Μα θα έχει πεθάνει κόσμος όμως, θα έχει πεθάνει από την πείνα, γιατί κλείνουν καταστήματα, τον διώχνουν από τη δουλειά του.
          «Είμαστε εμείς αυτοί που ενδιαφερόμαστε να υπάρχει ένα σταμάτημα του κατήφορου, ο λαός να έχει και κάποιες έστω και προσωρινές νίκες, ακριβώς πάνω σε αυτό το έδαφος να τραβήξει πιο μπροστά».
 
          Αυτό φωνάζουν αυτοί. Αυτοί φωνάζουν «θέλουμε καλύτερες μέρες», θέλουμε ανάσα στη ζωή μας.
          «Και εμείς το λέμε αυτό, γιατί κοιτάξτε: Για να αποσπάσεις τις καλύτερες μέρες, για να επιβάλεις, πρέπει να τους φοβίσεις πραγματικά. Και πρέπει να δείξεις ότι είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις όλα τα πολιτικά εναλλακτικά σενάρια που σου ετοιμάζουν. Θα σας πω ένα πράγμα: Καταργείται το μνημόνιο, αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνουν τη δόση, θα γίνει στάση των πληρωμών την επόμενη μέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι με το μνημόνιο και να αγχώνεσαι για τη δόση. Πρέπει πολιτικά να έχεις επιλογή διεξόδου».
 
          Μα ούτως ή άλλως γίνεται στάση πληρωμών από τους πολίτες καθημερινά. Δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
          «Είναι έτοιμο το κίνημα να αντέξει έναν εκβιασμό πολύ πιο ισχυρό εναντίον του; Τη στάση πληρωμών από την κυβέρνηση; Οι επιχειρηματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις λέγοντας «εμείς δεν ξαναεπενδύουμε στην Ελλάδα»;
 
          Πιστεύετε ότι αυτό είναι ψευτοδίλημμα, είναι εκβιασμός αυτό;
          «Όχι. Είναι ένα πραγματικό πολιτικό μέσο που έχει ο αντίπαλός μας, που είναι και κοινωνικός και πολιτικός, να το χρησιμοποιήσει προκειμένου να παρεμποδίσει το λαϊκό κίνημα να πάει προς τα εμπρός. Δεν είναι τίποτα ψεύτικο. Ψεύτικο είναι όταν λες στο λαό ότι αυτός είναι μονόδρομος. Και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα. Οικουμενική κυβέρνηση; Οικουμενική. Προσωπικοτήτων; Προσωπικοτήτων.
          Δείτε στην Ιταλία. Κάλεσαν στο δικαστήριο τον Αντρεότι και τον κατήγγειλαν σαν άνθρωπο της Μαφίας και ότι είχε ευθύνη για πάρα πολλά πράγματα. Θέλω να σας πω ότι αύριο μπορούν να διαλύσουν και τα δικά τους κόμματα. Διότι δεν κυβερνούν κόμματα, κυβερνά μια συγκεκριμένη κοινωνική δύναμη στην Ελλάδα. Εμείς τη λέμε αστική τάξη, τη λέμε μονοπώλια, όπως θέλουν ας την πουν. Άρα λοιπόν δεν αρκεί. Το πολιτικό σύστημα είναι αρκετά πιο ευκίνητο και μπορεί να υιοθετήσει και εναλλακτικές λύσεις. Επομένως το Σύνταγμα και η πλατεία της Θεσσαλονίκης και οι άλλες πλατείες -εμείς θέλουμε να γεμίσει όλη η Ελλάδα με κόσμο που παλεύει- είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει, όχι έναν θεωρητικό εκβιασμό, αλλά τα πιο σκληρά μέσα; Που τα μέσα μπορεί να μην είναι πάντα τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα.
          Εμείς πιστεύουμε ότι θα προστεθούν καινούργιες εμπειρίες, αρκεί οι εμπειρίες να είναι θετικές, μεγαλύτερες, να μην υπάρξει απογοήτευση».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: