Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ενας πολύ βολικός... θάνατος

«Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω στον αμερικανικό λαό ότι οι ΗΠΑ διεξήγαγαν επιχείρηση, στη διάρκεια της οποίας ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο αρχηγός της "Αλ Κάιντα", ο τρομοκράτης που ευθύνεται για τις δολοφονίες χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών είναι νεκρός... η δικαιοσύνη αποδόθηκε», ήταν τα πρώτα λόγια του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Ο αρχηγός - φάντασμα της «Αλ Κάιντα», που επί χρόνια ακούγαμε ότι έπρεπε να κάνει αιμοκάθαρση, που έπασχε από διαβήτη αλλά και χαμηλή πίεση αίματος και συνάμα «χρησιμοποιούσε τα εκατομμύρια της περιουσίας του για να δημιουργεί κέντρα εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στις Φιλιππίνες, στο Σουδάν, που έστελνε ιερούς μαχητές και μουσουλμάνους εξτρεμιστές στη Βόρεια Αφρική, στην Τσετσενία, στο Τατζικιστάν και στη Βοσνία», απλά σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων αμερικανικών (Joint Special Operation Command) ειδικών δυνάμεων σε συγκρότημα κατοικιών στην επαρχία Αμπανταμπάντ, μόλις 100 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, και μόλις 100 μέτρα από τη στρατιωτική σχολή του Κακούλ...
Σύμφωνα με το τυπικό του Ισλάμ η σορός πρέπει να ταφεί μέσα σε 24 ώρες, ωστόσο, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» και στο CNN, το να βρεθεί μια χώρα που θα δεχόταν το σώμα του πιο διαβόητου τρομοκράτη στον κόσμο ήταν πολύ δύσκολο και γι' αυτό αποφασίστηκε να αφεθεί η σορός του στη θάλασσα... Συνεπώς, ούτε ίχνος, ούτε ένα σημάδι από τον Μπιν Λάντεν, ακόμη και νεκρό, παρά τις συνεχείς χτεσινές ανακοινώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων που διαβεβαίωναν ότι τα τεστ DNA απέδειξαν ότι επρόκειτο πράγματι για τον Μπιν Λάντεν.
Κωδικός Τιμ Οσμάν
Το θρίλερ που παίζεται από την 11η Σεπτέμβρη 2001 σχετικά με το εάν είναι ζωντανός ή πού κρύβεται ο Μπιν Λάντεν συνεχίστηκε και όσον αφορά στη σορό του δίχως να παρουσιαστεί κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει οτιδήποτε.
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, γόνος πλούσιας οικογένειας από τη Σαουδική Αραβία με συναλλαγές με τις ΗΠΑ, γεννήθηκε στις 10 Μάρτη του 1957, στρατολογήθηκε από τη CIA ως μουτζαχεντίν για να αιματοκυλίσει τη ΛΔ του Αφγανιστάν στην προσπάθεια που έκανε τη δεκαετία του '80 να ξεκολλήσει από το σκοταδισμό με τη βοήθεια των σοσιαλιστικών χωρών. Είχε επαφή με κωδικό «Τιμ Οσμάν» στον πακιστανικό στρατό με τον Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, γνωστό αντικομμουνιστή σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του τότε Προέδρου Τζίμι Κάρτερ και νυν σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα. «Το όνομα "Αλ Κάιντα", επί της ουσίας, είναι ο κωδικός του αρχείου των αμερικανικών υπηρεσιών με τα ονόματα χιλιάδων μαχητών μουτζαχεντίν που είχαν στρατολογηθεί και εκπαιδευτεί από τη CIA», όπως είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», στις 8 Ιούλη 2005.
Υποτίθεται στροφή στην «καριέρα» του Μπιν Λάντεν ήταν ο πόλεμος του Κόλπου το 1991, ο πρώτος πόλεμος ενάντια στο Ιράκ υπό τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τον φέρουν ως «ιθύνοντα νου για πολλές επιθέσεις», όπως στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία, την παράσταση «έκλεψε» την 11η Σεπτέμβρη.
Αμέσως μετά εξαπολύθηκε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Αφγανιστάν. Δύο χρόνια μετά ο πόλεμος στο Ιράκ. Και ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός ενώ η «Αλ Κάιντα» είναι πάντα το πρόσχημα: Στη Σομαλία, στο Σουδάν, στην Υεμένη, στη βόρεια Αφρική.
Ο πόλεμος συνεχίζεται
Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιοδικό στρατηγικής ανάλυσης «Στράτφορντ» θεωρεί τον Μπιν Λάντεν νεκρό χρόνια τώρα, σημειώνοντας ότι «όσον αφορά στις επιχειρησιακές του δυνατότητες το δίκτυο είναι νεκρό εδώ και χρόνια», ενώ «εδώ και δύο χρόνια έχει χάσει και την ιδεολογική ηγεσία του ιερού πολέμου - τζιχάντ», καθώς την ηγεσία έχουν πλέον αναλάβει «η "Αλ Κάιντα" του Μαγκρέμπ, η "Αλ Κάιντα" της Αραβικής Χερσονήσου»...
Εξάλλου, τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα όσο και η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, παρά τους πανηγυρισμούς που ξέσπασαν εντός της χώρας τους αλλά και παγκοσμίως, διαμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται». Μπορεί σε επίπεδο τακτικής να διαφοροποιηθεί, ωστόσο ο πόλεμος κατά της «τρομοκρατίας» θα συνεχιστεί σε όλα τα μέτωπα και ειδικά στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική με τη μορφή «πιο μυστικών επιχειρήσεων».
Ο χρόνος «θανάτου» του Μπιν Λάντεν έχει και αυτός τη σημασία του. Δίνει «μία νίκη» στον Πρόεδρο Ομπάμα που μπορεί να την εκμεταλλευτεί στις εκλογές το 2012.
ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: