Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Σύννεφα πάνω από τις οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας


Κατά 0,2% συρρικνώθηκε η οικονομία της Γερμανίας και στη Γαλλία είναι μηδενική η ανάπτυξη.
Οι εξελίξεις προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς εντός της ΕΕ καθώς δείχνουν πως είναι εξαιρετικά εύθραυστη η οικονομία της ζώνης του ευρώ αλλά και εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση η ανάκαμψη της, η οποία επηρεάζεται από τα οικονομικά δεδομένα των ισχυρών χωρών της αλλά και από τα σοβαρά προβλήματα των υπολοίπων μελών της. 


Γερμανία: Απροσδόκητη συρρίκνωση
Η γερμανική οικονομία σημείωσε απροσδόκητη συρρίκνωση κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο, την πρώτη της εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς το εξωτερικό εμπόριο και οι επενδύσεις, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, επιβάρυναν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την αδυναμία σε άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία, είναι πιθανό να δημιουργήσουν νέες αμφιβολίες για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, επισημαίνει το πρακτορείο «Ρόιτερς».
Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής ανακοίνωσε πως η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο.
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, όταν η οικονομία είχε καταγράψει σημαντική ανάπτυξη, εν μέρει λόγω του ήπιου χειμώνα. Σε ένα περαιτέρω πλήγμα, το Γραφείο Στατιστικής αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο στο 0,7%, από το 0,8% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Γαλλία: Στασιμότητα και το 2ο τρίμηνο
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν παραδέχεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ και του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά το 2014, μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι η ανάπτυξη που κατέγραψε η γαλλική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο, και για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, ήταν μηδενική (0%), και ζήτησε να υπάρξει μια ευρωπαϊκή απάντηση στην κατάσταση που διαμορφώνεται, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και την προσαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων.
«Είναι καλύτερο να αποδεχθούμε αυτό που ισχύει, παρά να ελπίζουμε για κάτι που δεν θα ισχύσει», δηλώνει ο Μισέλ Σαπέν σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Monde.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η Γαλλία γνώρισε την άνοιξη ένα δεύτερο συνεχές τρίμηνο οικονομικής στασιμότητας. Η μηδενική οικονομική ανάπτυξη, συνδυασμένη με χαμηλό πληθωρισμό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ το 2014, αντί της αρχικής πρόβλεψης για 3,8%. Κατά συνέπεια, η δέσμευση για διαμόρφωση του ελλείμματος στο 3% εντός του 2015 δεν μπορεί να τηρηθεί.
Επιπλέον ο Μισέλ Σαπέν έδειξε πως δεν είναι αισιόδοξος για το άμεσο μέλλον λέγοντας «η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας θα έπρεπε να είναι της τάξεως του 0,5% και τίποτε δεν μας επιτρέπει, αυτήν τη στιγμή, να προβλέψουμε για το 2015 ανάπτυξη πολύ μεγαλύτερη του 1%».

Ευρωζώνη: Στο προσκήνιο οι αμφιβολίες για ανάκαμψη
Στάσιμο για 2ο τρίμηνο καταγράφηκε το ΑΕΠ των χωρών μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο έμεινε αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση και ενισχύθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση. Το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία των «18» είχε ενισχυθεί κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση.
Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται άμεσα τόσο με τη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ όσο και με την στασιμότητα της γαλλικής οικονομίας. Ήδη η ανησυχία είναι έκδηλη σε ρεπορτάζ και αναλύσεις και χαρακτηριστικά το πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς» αναφέρει πως α στοιχεία, σε συνδυασμό με την αδυναμία σε άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία, είναι πιθανό να δημιουργήσουν νέες αμφιβολίες για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη.
Για το σύνολο της ΕΕ των «28», το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,2% σε ετήσια έναντι 0,3% το α' τρίμηνο. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις χώρες του ευρώ κατέγραψε το ΑΕΠ της Κύπρου (κατά -0,3%) και σε όλη την ΕΕ η Ρουμανία (κατά -1%).
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: