Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα η εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής






Ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις στην Παιδεία ενόψει της έναρξης της εκπαιδευτικής περιόδου, με αιχμή τους λεγόμενους «λιμνάζοντες» φοιτητές αλλά και την προσπάθεια του υπουργείου να «μπαλώσει» τα κενά σε εκπαιδευτικούς που είναι συνέπεια τις αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
Την 1η Σεπτέμβρη θα έχουν διαγραφεί τουλάχιστον οι φοιτητές που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «λιμνάζοντες», όσοι δηλαδή εισήχθησαν πριν το 2003 και δεν έχουν πάρει πτυχίο.
Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, οι λεγόμενοι «λιμνάζοντες» φοιτητές (εισήχθησαν πριν το 2003 και δεν έχουν πάρει πτυχίο) στα Πανεπιστήμια είναι 139.175 και στα ΤΕΙ 39.283, ενώ στους αριθμούς αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται στοιχεία από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, την ΑΣΚΤ, το Ιόνιο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο καθώς επίσης και από το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να καταθέσει ρύθμιση με την οποία περίπου 25.000 «λιμνάζοντες» που συμμετείχαν έστω και σε μια εξεταστική μέσα στη διετία να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εξεταστικές του Σεπτέμβρη και του Φλεβάρη.

Το ΜΑΣ υπογραμμίζει ότι «ο ελιγμός του υπουργείου δεν λύνει το πρόβλημα για χιλιάδες από τους φοιτητές που παλεύουν να τελειώσουν τις σπουδές τους» και τονίζει ότι «"καθαρίζουν" τα δημόσια Πανεπιστήμια από το βάρος όχι των "ανεύθυνων φοιτητών", όπως λένε, αλλά από τα παιδιά των φτωχών οικογενειών. Για τα παιδιά που δεν αντέχει η τσέπη τους, δεν υπάρχει θέση στο Πανεπιστήμιο αλλά τα περιμένει η ψευτοκατάρτιση και τα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων».
Υπενθυμίζεται ότι το ΜΑΣ διοργανώνει κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 28 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι.
Εξελίξεις θα υπάρξουν μέσα στην εβδομάδα αφού ξεκινάει η εκπαιδευτική περίοδος με την κυβέρνηση να επιδιώκει τα σχολεία να λειτουργήσουν με τον ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών.
Ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να καλύψει τα κενά με ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς αντί για μόνιμους διορισμούς.
Σημειώνεται ότι για φέτος τα κενά εκπαιδευτικών θα είναι 22.500, ενώ οι εξασφαλισμένες αποσπάσεις είναι 19.500. Τις 3.000 θέσεις που υπολείπονται, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να τις καλύψει με «μπαλώματα», δηλαδή με παράλληλες αναθέσεις μαθημάτων.
Με άλλα λόγια οι καθηγητές θα καλούνται να διδάσκουν και άλλα μαθήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παρεχόμενη γνώση αλλά και για τις συνθήκες εργασίας.
Στο μεταξύ, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα συζητηθεί η τύχη στην ουσία των 500 διοικητικών υπαλλήλων από 8 πανεπιστήμια που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Στην επιτροπή θα συζητηθεί σχετική έκθεση αξιολόγησης, που έγινε μέσα στο καλοκαίρι, με την οποία υπολογίζονται οι διοικητικές ανάγκες των συγκεκριμένων πανεπιστημίων και με βάση αυτή θα κριθεί ποιοι θα παραμείνουν στη θέση τους και ποιοι θα απολυθούν.
Η αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών και οι μαζικές αντιδράσεις που προκαλεί, απασχολεί επίσης το υπουργείο Παιδείας ενόψει της έναρξης της αξιολόγησης των διευθυντών των σχολείων, τον Σεπτέμβρη.
Την επόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή θα ανακοινωθούν και οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πως η ανακοίνωση των βάσεων δεν αποκλείεται να γίνει και την Τρίτη.
902.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: