Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Σχέδια στήριξης και πάλι του κεφαλαίου

Οι προσπάθειες για να βρεθεί συμβιβασμός ανάμεσα στην αστική κυβέρνηση της Αργεντινής και τους δανειστές της συνεχίζονται, παρά τη διαφωνία που προέκυψε την προηγούμενη βδομάδα, όταν αυτή πρότεινε στα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια 300% κέρδος για υποτιμημένα ομόλογα αντί 1.600% που ζητούσαν. Ετσι, εμφανίζονται σενάρια, που αναπαράγει ο διεθνής αστικός Τύπος, για προτάσεις μεγάλων τραπεζικών κολοσσών, όπως η Citigroup, η Deutsche Bank, η HSBC και η JP Morgan, να αναλάβουν αυτές να καλύψουν το χρέος της Αργεντινής.
Η σημερινή εμπλοκή αφορά το 7% των πιστωτών, αμερικανικά επενδυτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds), «NML Capital»και «Aurelius Management», οι οποίοι δεν είχαν δεχτεί «κούρεμα» ομολόγων που κατείχαν. Πρόκειται γι' αυτούς που ονομάζονται «γύπες», αλλά βέβαια παρά τις επικρίσεις των αστών στην Αργεντινή ή αλλού είναι συστατικό μέρος του συστήματος που υπηρετούν. Από όλη αυτή την υπόθεση οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Αργεντινής είναι που πληρώνουν τα σπασμένα. Και πριν από τη χρεοκοπία του 2001 και μετά από αυτή, οι αστικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των Νέστορ και Κριστίνα Κίρσνερ, που εμφανίζονται ως προοδευτικές, βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ενίσχυσαν το κεφάλαιο και τσάκισαν το λαό που βιώνει συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης σε μια χώρα με τεράστιο πλούτο.
Το πού θα καταλήξουν τα παζάρια των αστών, το ποιο μείγμα καπιταλιστικής βαρβαρότητας θα εφαρμοστεί με «κούρεμα» χρέους (κάτι που εκθειάζουν και οι εγχώριοι οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ) ή χωρίς αυτό, με επιλεκτική ή κανονική χρεοκοπία, πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν δίλημμα για τους εργαζόμενους τόσο στην Αργεντινή όσο και στη χώρα μας ή κάθε καπιταλιστική χώρα. Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Αργεντινής δείχνει ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση μέσα στον καπιταλισμό. Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθεί αυτό, τόσο πιο εύκολα θα ανοίξει ο μόνος δρόμος που συμφέρει τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα, αυτός της ανατροπής του καπιταλισμού και της οικοδόμησης της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, που θα αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές για τη λαϊκή ευημερία.
 Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: