Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Μπούμερανγκ στη Γερμανία οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Οι συνέπειες από τα οικονομικά μέτρα ενάντια στη Ρωσία δεν πλήττουν μόνο την οικονομία της Ρωσίας, αλλά και τις οικονομίες αυτών των κρατών που παίρνουν τα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή την ουκρανική κρίση και τον πόλεμο της κυβέρνησής της ενάντια στους ρωσόφωνους. Στον οποίο πόλεμο επίσης έχουν τη μέγιστη ευθύνη ΗΠΑ και ΕΕ, γιατί υποδαύλισαν την κρίση αξιοποιώντας τους εθνικιστές και τους φασίστες του «Δεξιού Τομέα» για να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας, ως έναν από τους παράγοντες ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία. Ετσι πασχίζουν να χτυπήσουν οικονομικά τη Ρωσία, αλλά οι συνέπειες επιδρούν και στις δικές τους οικονομίες λόγω αλληλεξάρτησής τους.

Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», που σχολιάζει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες δεν επιτρέπεται πλέον να χορηγούν δάνεια σε ρωσικές εταιρείες. Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ βρίσκονται η πετρελαϊκή «Rosneft», η εταιρεία φυσικού αερίου «Novatek», η «Gazprombank» και η «Kalashnikov». Την ίδια ώρα οι εταιρείες αυτές δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πιστώσεις ακόμη και στην ίδια τη Ρωσία, απ' όπου πλέον έχουν αποσυρθεί πολλοί ξένοι, αλλά και εγχώριοι επενδυτές. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε λόγο για Ψυχρό Πόλεμο και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι «οι κυρώσεις συνήθως έχουν αποτέλεσμα μπούμερανγκ» όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. (το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή», 23/7/2014).
Ταυτόχρονα όμως το «Der Spiegel» μιλά και για τις συνέπειες στη γερμανική οικονομία αναφέροντας ότι: Η γερμανική Επιτροπή για τις Οικονομικές Σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη εκτιμά ότι η κρίση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο 25.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, ενώ η Deutsche Bank υπολογίζει ότι, σε περίπτωση που η Ρωσία αντιμετωπίσει σημαντική ύφεση, η γερμανική ανάπτυξη δεν αποκλείεται να υποχωρήσει κατά 0,5%. Αλλά και το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο θεωρεί ότι σχεδόν το 25% των γερμανικών εταιρειών που συναλλάσσονται με τη Ρωσία υπάρχει ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά. Το «Der Spiegel» αναφέρει ότι μόνο οι περιορισμοί σε βάρος της «Rosneft» επηρεάζουν περισσότερες από δώδεκα γερμανικές εταιρείες. Ιδιαίτερα δε πλήγματα υφίσταται η αυτοκινητοβιομηχανία.
Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζεται η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία, που είναι το κυρίως πρόβλημα στην οικονομία της από την ουκρανική κρίση και τις κόντρες με τη Ρωσία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία δεν ταυτίζεται με τις ΗΠΑ στην υπόθεση της Ουκρανίας και στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Τα δικά της μονοπώλια χτυπιούνται, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που φαίνεται ότι τα μέτρα και οι κυρώσεις δεν έχουν την ανάλογη αρνητική επίδραση στα δικά τους μονοπώλια.
Ζόρια στην ανάπτυξη
Οι αρνητικές επιδράσεις στην καπιταλιστική οικονομία της Γερμανίας φαίνεται να ανησυχούν κυβέρνηση και μονοπώλια, επειδή η μηνιαία έκθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) εκτιμά ότι: «Η βιομηχανική δραστηριότητα μείωσε ταχύτητα. Εκτός των συνθηκών που επηρεάζουν την οικονομία αυτήν την περίοδο, καθοριστικό ρόλο έχουν διαδραματίσει, κατά πάσα πιθανότητα, οι γεωπολιτικές εντάσεις». Ετσι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει στασιμότητα και όχι ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2014, από 2,3% στο ΑΕΠ ανάπτυξη που είχε στο πρώτο τρίμηνο του 2014.
Αυτό σημαίνει αρνητική επίδραση και στην οικονομία της Ευρωζώνης, αφού οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης έδειχναν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην οικονομία της Γερμανίας.
Μπροστά σ' αυτήν την εξελισσόμενη πραγματικότητα το ΔΝΤ έκανε λόγο για την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας, μιλώντας βεβαίως για δημόσιες επενδύσεις ως μέτρο τόνωσης της οικονομίας της χώρας.
Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις είναι ότι η οικονομία της Γερμανίας δεν έχει ξεφύγει για τα καλά από την κρίση, δυσκολεύεται να μπει σε τροχιά ανόδου και ένας από τους παράγοντες που αντιδρούν στην ανάπτυξή της είναι τα οικονομικά μέτρα ενάντια στη Ρωσία, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση, βασικά λόγω Ενέργειας.
Τη νύφη βεβαίως την πληρώνει ο λαός της Γερμανίας. Που μπορεί κάποιες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να θεωρούν ότι είναι σε καλύτερη μοίρα από το λαό της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ΕΕ, αλλά το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 23/7/2014 από τη Δρέσδη για τις άθλιες συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης εδώ και 10 μήνες, 40 εργατών, βουλγαρικής και ελληνικής καταγωγής, με έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, μη πληρωμή δεδουλευμένων, αυθαιρεσία και ξυλοδαρμούς της εργοδοσίας, δείχνουν τη στυγνή πραγματικότητα. Οπως επίσης και τα 7,5 εκατομμύρια εργαζομένων που αμείβονται με 400 ευρώ. Και αυτά είναι ελάχιστα, αλλά ενδεικτικά παραδείγματα για τη ζωή των εργαζομένων στη λεγόμενη «ατμομηχανή» της οικονομίας της ΕΕ και για το ποιος είναι το καύσιμο...
Αναδημοσίευση από τον ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
Λ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: