«Ανοίγματα» στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς προς τον ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς, με προφανή στόχο να σχηματισθεί μια κεντροαριστερά εκλογικά ικανή να ισορροπεί στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Το ιδρυτικό συνέδριο της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου, αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.
Στο ενδιάμεσο, όπως δηλώνει ο Ευ. Βενιζέλος στο «Εθνος της Κυριακής», «ισχύει η πρότασή μας προς τη ΔΗΜΑΡ συνολικά, αλλά απευθυνόμαστε και προς όλα τα πρόσωπα του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εξαιρεί από την τέτοια συζήτηση το Ποτάμι, για το οποίο σημειώνει ότι η ένταξή του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα «εκ των πραγμάτων θα ανοίξει το δρόμο κοινών δράσεων και πρακτικών».
Σαφής στην ίδια εφημερίδα και ο συνοδοιπόρος του Ανδρέας Λοβέρδος, που δηλώνει για το εγχείρημα της ενιαίας κεντροαριστεράς πως «αν τα καταφέρουμε, μπορούμε, στις επόμενες εκλογές, να ξεπεράσουμε το 15%» και σε μια τέτοια περίπτωση η Ελιά/Δημοκρατική παράταξη θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, συνεργαζόμενη κυβερνητικά είτε με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, αρθρογραφώντας χτες στα «ΝΕΑ», μίλησε για «το τέλος του ισχυρού δικομματισμού και των αυτοδύναμων κυβερνήσεων».Ζήτησε «να ανασυνταχθεί η δημοκρατική προοδευτική παράταξη και να οικοδομηθεί το μέτωπο των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, που στις επόμενες εθνικές εκλογές θα στηρίζουν μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση».
Για το ΠΑΣΟΚ ζητά «να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις του χώρου, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Να σεβαστεί την αυτονομία των χώρων και των δυνάμεων της ΔΗΜΑΡ, του Ποταμιού, των Οικολόγων και κάθε άλλης πολιτικής κίνησης ή πρωτοβουλίας χωρίς να καταφεύγει σε μικρόψυχους "εισοδισμούς"».
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ολοένα και συχνότερα μιλά το τελευταίο διάστημα για αλλαγή μείγματος διαχείρισης και καμώνεται τον «προοδευτικό πόλο» της συγκυβέρνησης, που τάχα είχε ενστάσεις στα όσα έγιναν ως τώρα: «(...) είμαστε αιχμάλωτοι νεοφιλελεύθερων πολιτικών, γιατί είχαμε ανάγκη να δανειστούμε λόγω τεράστιου πρωτογενούς ελλείμματος και κινδύνου χρεοκοπίας και αυτό το δάνειο έγινε κάτω από σκληρούς όρους, οι οποίοι είχαν και πολιτικά χαρακτηριστικά. Γιατί κυριαρχούν συγκεκριμένες αντιλήψεις στην Ευρώπη και στον κόσμο, οι οποίες αντιλήψεις είναι και δημοκρατικά νομιμοποιημένες όσο κι αν φαίνεται περίεργο, δηλαδή κάποια εκλογικά σώματα και κάποιες κοινωνίες τις ψηφίζουν τις αντιλήψεις αυτές σε άλλες χώρες», υποστήριζε την προηγούμενη βδομάδα ο Ευ. Βενιζέλος, στήνοντας το άλλοθι τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, για μια ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ τους.
Επιπλέον, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωνε ως στόχο του να υπάρχει μια αντιπολίτευση που «να μετέχει στην εθνική συλλογική ευθύνη», «να φύγουμε από την ένταση», «να πάρουμε πρωτοβουλίες για συναίνεση και συνεννόηση». Υπενθύμισε ότι ήδη από το Μάη του 2012 ζητούσε να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Θύμισε, επίσης, την πρότασή του για συγκρότηση «Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης» για το χρέος και χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη και αναγκαία» τη «βοήθεια» εκεί του Τσίπρα. Δεν απέκλεισε μάλιστα να παρθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της Κουμουνδούρου για την τοποθέτηση νέου διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου