Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ: Να αξιοποιηθεί η απόφαση του συνεδρίου της ΔΟΕ για διαγραφή στελεχών εκπαίδευσης από τα σωματεία



Από 22 ως 24 Ιούνη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 83η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.
Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για τα μέτρα παρεμπόδισης της αξιολόγησης και τα στελέχη της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΠΑΜΕ που υπερψηφίστηκε, είναι η παρακάτω:
  • Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της "αξιολόγησης" και την ακυρώνουμε στην πράξη. Έξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία.
  • Στη βάση αυτή και σε αυτή τη φάση, θεωρούμε ότι δεν έχουν θέση, δηλαδή δεν μπορεί να είναι μέλη στους συλλόγους οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές Α/θμιας Εκπαίδευσης των νομών και οι Σχολικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι είναι τα "πρώτα βιολιά" και ήδη "έχουν πιάσει δουλειά".
  • Στο βαθμό που οι διευθυντές των σχολείων γίνουν αξιολογητές και συνδεθεί ο ρόλος τους με τις απολύσεις των εκπαιδευτικών, εκ των πραγμάτων αντιστρατεύονται τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του καταστατικού του συλλόγου και επίσης εκ των πραγμάτων ως αξιολογητές δεν μπορεί να έχουν θέση στα σωματεία.
Στην πρόταση του ΠΑΜΕ έγινε και η εξής προσθήκη: Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο της "αξιολόγησης". Κανείς αξιολογητής στην τάξη.
Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό, η εισήγηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) καταψηφίστηκε, όπως έγινε και με πολλά από τα υπόλοιπα θέματα του συνεδρίου.
Το γεγονός ότι το συνέδριο υιοθέτησε την πρόταση του ΠΑΜΕ αποτελεί θετική εξέλιξη.
Η ίδια η ζωή απέδειξε ότι η θέση αυτή (που το ΠΑΜΕ έχει διατυπώσει εδώ και 3 χρόνια) είναι σωστή. Αλωνίστε, συναντά τη συντριπτική αποδοχή των συναδέλφων.
Είναι θέση που ωρίμασε μέσα στον αγώνα ενάντια στην προώθηση της "αξιολόγησης" κι έχουν ήδη υιοθετήσει δεκάδες σύλλογοι και ΕΛΜΕ.
Σημειώνουμε ότι, όταν το ΠΑΜΕ διατύπωσε για πρώτη φορά αυτή τη θέση, όλες οι άλλες δυνάμεις που διαθέτουν δεκάδες στελέχη εκπαίδευσης στα ψηφοδέλτιά τους (σχολικούς συμβούλους και διευθυντές σχολείων) είχαν αντιδράσει, την είχαν καταψηφίσει.
Η απόφαση αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί, να αποτελέσει εργαλείο για την οργάνωση της πάλης. Καλούμε τα ΔΣ των συλλόγων να συνεδριάσουν άμεσα και να υλοποιήσουν την απόφαση αυτή, προτείνοντας προς τις Γενικές Συνελεύσεις του Σεπτέμβρη τη διαγραφή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Διευθυντών Α/θμιας Εκπαίδευσης των νομών και των Σχολικών Συμβούλων από το Σύλλογο.
Θέλουμε επίσης να ενημερώσουμε τους συναδέλφους ότι, αν και αυτή η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ είχε στην Ημερήσια Διάταξη για συζήτηση αρκετά από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των εκπαιδευτικών, τα περισσότερα δε συζητήθηκαν. Ψηφίστηκαν οριακά ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός. Πάρθηκε απόφαση ενάντια στις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: