Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

«Τα δίνουν όλα» στα μονοπώλια της Ενέργειας

Ψηφίστηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης επί της αρχής και κατά άρθρο στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα, ύψους 93.131.947,02 ευρώ, στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας και ικανοποιεί αξιώσεις της αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Μεσογείου.
Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Κύρωση αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ν.3908/2011 και άλλες διατάξεις» και είναι προσαρμοσμένο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν την «ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με βάση αυτό το πλαίσιο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο για την κατασκευή 6 αιολικών πάρκων, στις οποίες παρέχονται φοροαπαλλαγές ύψους 28.131.947,02 ευρώ και επιχορηγήσεις 65.000.000 ευρώ!

Ακόμα, χαρακτηρίζει 12 έργα τα οποία είναι κυρίως τα έργα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου, όπως είναι ο ΤΑP, ως Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Εργα κοινού ενδιαφέροντος με βάση τον τίτλο Κανονισμού της ΕΕ. Ετσι, αναγνωρίζονται, όπως αναφέρεται, ως «Στρατηγικές Επενδύσεις», ιδιωτικές ή δημόσιες, ενώ οι ανάλογες διευκολύνσεις που θα παρασχεθούν στους μονοπωλιακούς ομίλους θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πλειοδότησαν στο ποιος μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερες επενδύσεις για τη «βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης ανέφερε: «Μας λέτε ότι δεν θέλουμε επενδύσεις. Δεν κατάλαβα, πού το ακούσατε αυτό; (...) Εδώ μιλάμε για ιδιώτες επενδυτές με δημόσιο χρήμα». Λες και υπάρχουν ιδιωτικές επενδύσεις τέτοιων μεγεθών χωρίς τις δημόσιες. Φαίνεται δε ότι οι ιδιώτες επενδυτές χωρίς «δημόσιο χρήμα» είναι καλοδεχούμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ειδική αγορήτριά του, Ευ. Αμανατίδου, εκφράζοντας τις ενστάσεις της για τις διαδικασίες που προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος σημείωσε: «Υπάρχει και μια εταιρεία - δεν ξέρω αν είναι πολωνική (...) η οποία θα συσταθεί αφού μπει στον επενδυτικό νόμο. Υπάρχουν πάρα πολλοί ξένοι επενδυτές που με αυτά τα χρήματα έρχονται να επενδύσουν στη χώρα μας και οι δικές μας επιχειρήσεις βουλιάζουν».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, ισχυρίστηκε πως η πολιτική της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα ότι η χώρα «βγαίνει από την κρίση, επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 και ήδη βλέπουμε εδώ και έξι μήνες η ανεργία να υποχωρεί», σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος του λαού βεβαίως.
Δεν ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες για φτηνή Ενέργεια
Το νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την οποία η ΕΕ εξασφαλίζει νέα πεδία κερδοφορίας στους μονοπωλιακούς ομίλους του τομέα της Ενέργειας και σε αυτή τη διαδικασία εντάσσεται η διάσπαση και η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Ενώ σημείωσε ότι «αυτοί οι οποίοι χάνουν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για φτηνό και με επάρκεια ηλεκτρικό ρεύμα, χάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο».
Σημείωσε ότι λένε ψέματα στο λαό όσοι ισχυρίζονται πως «στα συγκεκριμένα πλαίσια της απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της λειτουργίας της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μπορεί, κάτω από ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της πολιτικής ή και κάτω από μια άλλη κυβέρνηση, να έχουμε μια πολιτική στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες». Και ως απόδειξη έφερε ότι ήδη από τη ΔΕΗ, «που είναι υπό δημόσιο έλεγχο, θα αυξηθεί από 1η Ιουλίου το ρεύμα στα πιο χαμηλά τιμολόγια, το οικιακό ρεύμα».
«Ακόμη - σημείωσε - δεν έχει βρεθεί, γιατί δεν υπάρχει, αυτή η μαγική συνταγή με την οποία θα ικανοποιούμε ταυτόχρονα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για φθηνό ρεύμα και από την άλλη μεριά θα παρέχουμε φθηνό ρεύμα σε επάρκεια στο λαό. Τέτοιου είδους συνταγή δεν υπάρχει και όσοι την επικαλούνται καλλιεργούν αυταπάτες στον κόσμο». Ανέφερε ως παράδειγμα την κρατική ΔΕΗ που έδινε τζάμπα ρεύμα στην ΠΕΣΙΝΕ και το πλήρωνε ο λαός, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ αντιτίθεται με κάθε τρόπο στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, βάζοντας ταυτόχρονα στο στόχαστρο συνολικότερα την πολιτική της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας.
Αναφερόμενος στα άρθρα που αφορούν τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο επισήμανε: «Εμπλέκει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερης αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή λόγω ακριβώς αυτών των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων».
«Για να υπάρξει - κατέληξε - ελπίδα για το λαό, πρέπει να δραπετεύσει από τη φυλακή της ΕΕ, να σπάσει την κυριαρχία, την εξουσία του κεφαλαίου, σήμερα στον τόπο μας».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: