Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Η επιστημονική αλήθεια και τα ιδεαλιστικά «καπέλα»


Οι στρόβιλοι που οι επιστήμονες του BICEP2 θεώρησαν απόδειξη της παρατήρησης αρχέγονων βαρυτικών κυμάτων από τη λεγόμενη πληθωριστική φάση της «Μεγάλης Εκρηξης»
Πριν δύο και κάτι μήνες, υπό τον τίτλο «Μια πιθανώς σημαντική ανακάλυψη για τη θεωρία της "Μεγάλης Εκρηξης"», ο «Ριζοσπάστης» είχε δημοσιεύσει την είδηση για τον ισχυρισμό Αμερικανών επιστημόνων ότι βρήκαν ίχνη από τα βαρυτικά κύματα που προβλέπει η θεωρία της πληθωριστικής φάσης διαστολής του Σύμπαντος. Ανέφερε μάλιστα ότι τα ευρήματα των Αμερικανών επιστημόνων αναμένεται να γίνουν αντικείμενο λεπτομερούς ελέγχου από άλλες επιστημονικές ομάδες πριν γίνουν αποδεκτά, πέραν της ερμηνείας τους. Την ίδια μέρα τα αστικά ΜΜΕ στην Ελλάδα (και στον κόσμο όλο) μετέδιδαν την είδηση με μεγάλους διθυραμβικούς τίτλους, υποστηρίζοντας ότι έτσι ισχυροποιείται ή «αποδεικνύεται» η θεωρία για τη γέννηση του σύμπαντος (από το τίποτα), πλασάροντας έμμεσα τη θεολογική ερμηνεία της θεωρίας της «Μεγάλης Εκρηξης», ως τάχα επιστημονική θεμελίωση της Δημιουργίας.
Οι Αμερικανοί ερευνητές του προγράμματος «BICEP2», χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο στο Νότιο Πόλο για τη μελέτη μιας μικρής λωρίδας ουρανού, θεώρησαν ως ίχνη των βαρυτικών κυμάτων από την «πληθωριστική φάση διαστολής του Σύμπαντος» κάποιους στροβίλους, που εντόπισαν στο κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων (Cosmic Microwave Background), το οποίο θεωρείται υπόλειμμα μιας απίστευτων διαστάσεων έκρηξης πριν 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Η πληθωριστική θεωρία διατυπώθηκε τη δεκαετία του 1980 για να καλύψει «τρύπες» που είχε η θεωρία της «Μεγάλης Εκρηξης» (Big Bang), σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν προήλθε από ένα «τίποτα», μια μοναδικότητα (singularity), κάτι που εξ ορισμού δεν μπορεί να παρατηρηθεί στο φυσικό κόσμο και στο οποίο δεν ισχύουν οι νόμοι της φυσικής, αλλά, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, «γέννησε» τους γαλαξίες, τα άστρα και οτιδήποτε άλλο υπάρχει σήμερα στο ορατό Σύμπαν.
Δεν πέρασαν δύο μήνες και ήρθε η ψυχρολουσία. Ο ένας μετά από τον άλλο οι επιστήμονες που έλεγξαν τη μελέτη και τα συμπεράσματα για τα βαρυτικά κύματα διαπίστωσαν προβλήματα στην επεξεργασία των δεδομένων. Οι Αμερικανοί ερευνητές φαίνεται ότι δεν αφαίρεσαν σωστά τον παράγοντα πόλωσης του φωτός που αποτελεί η σκόνη μέσα στο Γαλαξία και οι διάφορες εκπομπές από φορτισμένα σωματίδια στο εσωτερικό του. Αν αφαιρεθεί αυτός ο παράγοντας, το σήμα που αποδίδεται στα αρχέγονα βαρυτικά κύματα εξαφανίζεται σχεδόν τελείως. Βιάστηκαν ακόμα να ερμηνεύσουν δεδομένα της ομάδας του διαστημικού τηλεσκοπίου Πλανκ, αφού οι επιστήμονες του Πλανκ δεν έχουν κάνει ακόμα λεπτομερώς γνωστά ούτε τα δεδομένα, ούτε τη δική τους ερμηνεία γι' αυτά.
Η ποιότητα και η ερμηνεία των μετρήσεων και των επεξεργασιών της ομάδας του «BICEP2» θα διερευνηθεί περαιτέρω. Ανεξάρτητα, όμως, από αυτό, η προσπάθεια να διαμορφωθούν επιστημονικές θεωρίες όχι για την εξέλιξη που οδήγησε στη σημερινή μορφή του παρατηρούμενου φυσικού κόσμου, αλλά για την προέλευση της ίδιας της φυσικής πραγματικότητας, όπου εξ ορισμού η επιστήμη της φυσικής (και όλες οι επιστήμες) δεν έχει εφαρμογή, οδηγεί σε παραδοξότητες, αντιεπιστημονικές παραδοχές και τελικά στην προβολή θεολογικών αξιωμάτων στη φυσική πραγματικότητα. Το πεπερασμένο του χώρου ή του χρόνου, η ανυπαρξία κίνησης της ύλης δεν έχουν επιβεβαιωθεί ποτέ και σε κανέναν τομέα της αντικειμενικής πραγματικότητας. Η αυθαίρετη παραδοχή τους ως γεγονός και τελικά η κατάργηση των φυσικών νόμων, στο όνομα των ίδιων των φυσικών νόμων, είναι μη επιλύσιμη αντίφαση και δεν έχει να κάνει με την επιστήμη. Η ύπαρξη της φυσικής πραγματικότητας είναι αντικείμενο κοσμοθεωρίας, όχι επιστήμης.
Φυσικά η είδηση για τις αμφιβολίες σχετικά με τις μετρήσεις και τα συμπεράσματα των Αμερικανών επιστημόνων πέρασε στα ψιλά. Πολλά ΜΜΕ το έθαψαν τελείως. Ποιο αστικό ΜΜΕ θέλει να προβάλει αμφιβολίες για τα ιδεαλιστικά «καπέλα» που προσπαθούν να φορέσουν στην επιστήμη και ποιο να ζητήσει συγνώμη για την - στην καλύτερη περίπτωση - εντυπωσιοθηρία του;

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

Δεν υπάρχουν σχόλια: