Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ: Νέα απόπειρα εκφυλισμού από τις Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις και ΣΥΡΙΖΑ

Με 3ωρη καθυστέρηση και αντεγκλήσεις πάνω σε διαδικαστικά ζητήματα (αναγνωρίσεις σωματείων, εκλογή οριστικού προεδρείου κλπ) ξεκίνησε η 82η ΓΣ της ΔΟΕ στο ξενοδοχείο NOVOTEL.
Διαφάνηκαν νωρίς οι προθέσεις συγκεκριμένων δυνάμεων τόσο του κυβερνητικού συνδικαλισμού, όσο και από το χώρο των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, να τορπιλίσουν με διαδικαστικά ζητήματα τις εργασίες της ΓΣ προκειμένου να μην συζητηθούν τα σοβαρότατα προβλήματα του κλάδου (αξιολόγηση, πειθαρχικό, απολύσεις, αντιλαϊκή πολιτική κλπ). Με αυτόν τον τρόπο ήδη καταναλώθηκε η μισή από την πρώτη μέρα χωρίς να έχει αρχίσει ακόμα η συζήτηση των ζητημάτων της Ημερήσιας Διάταξης.
Από τη μεριά των αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ, καταδικάστηκαν τα εκφυλιστικά φαινόμενα και έγινε έκκληση προς όλους ν’ αρχίσει η συζήτηση επί της ουσίας. Μέσα από τις τοποθετήσεις τους τονίστηκε ότι «το συνέδριο βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο και το κίνημα. Επιβάλλεται λοιπόν να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διαλυτικές διαδικασίες και ν’ απαντήσουμε στις αγωνίες των συναδέλφων που μας έστειλαν εδώ. Η 82η ΓΣ πρέπει να δώσει απάντηση στα ζητήματα:
  • Τι εκπαίδευση και τι εκπαιδευτικό θέλουμε.
  • Τι κίνημα θέλουμε.
  • Πώς θ’ απαντήσουμε στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εκπαιδευτικοί και ο λαός συνολικά.»
Τονίστηκε, επίσης, ότι είμαστε εδώ «για να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις οργάνωσης της πάλης ενάντια στην πολιτική που διαχειρίζεται την καπιταλιστική κρίση και τις συνέπειές της. Να συμβάλλουμε ώστε να γίνει ένα βήμα στην ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών, να αλλάξει ο προσανατολισμός του, να γίνουν αποτελεσματικοί οι αγώνες. Να συμβάλλουμε, ώστε, αυτό το "κάτι πρέπει να γίνει" που λέμε όλοι μας, να πάρει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ως εκ τούτου την ευθύνη για τα οποιαδήποτε εκφυλιστικά φαινόμενα προκύψουν κατά τη διάρκεια της ΓΣ την αναλαμβάνουν ολοκληρωτικά οι δυνάμεις που τα προκαλούν».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω διαδικασιών ήταν και η πρόταση που κατατέθηκε από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και στηρίχτηκε από την ΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) «να σταματήσουν οι διαδικασίες της ΓΣ και να μεταβούν οι αντιπρόσωποι στο χώρο της ΕΡΤ» για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στη «δημοκρατική εκτροπή» της κυβέρνησης και να …υπερασπιστούν το σύνταγμα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν απάντησαν στα περί «δημοκρατίας και συντάγματος» τονίζοντας ότι «η αστική δημοκρατία έχει ταξικό χαρακτήρα, είναι δικτατορία του κεφαλαίου, σταματάει έξω από τους χώρους δουλειάς». Οι ταξικές δυνάμεις ήταν και είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ και δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε όλους τους αγώνες που είναι σε εξέλιξη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Όμως η ΓΣ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο που απαιτείται να παρθούν αποφάσεις για το τι σχολείο, τι εκπαιδευτικό, τι κίνημα θέλουμε. Για το λόγο αυτό πρότειναν να συνεχιστούν οι εργασίες και αντιπροσωπεία της ΓΣ να μεταβεί στην ΕΡΤ. Δήλωσαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε εξέλιξη. Τέλος ζήτησαν να καταδικαστεί και από το συνέδριο η πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά συνολικά το Δημόσιο Τομέα.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: