Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Περί νομιμότητας και δημοκρατίας


Με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ διάφοροι - και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ - θυμήθηκαν τη νομιμότητα και καταγγέλλουν την κυβέρνηση άλλοτε για παραβίαση του Συντάγματος κι άλλοτε για παραβίαση κάποιου νόμου. Δένουν, μάλιστα, τα περί νομιμότητας με ολίγον από επίκληση δημοκρατίας σε σημείο που να μην ξεχωρίζεις αν μιλάει ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης ή ο Τσίπρας.
Οι τέτοιου τύπου καταγγελίες είναι εγκλωβισμένες στο γήπεδο του αντιπάλου. Τόσο η πολιτική όσο και οι πράξεις κάθε αστικής κυβέρνησης υπηρετούν τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί και κατέχει την εξουσία. Αντλούν νομιμότητα από τους αρνητικούς για την εργατική τάξη συσχετισμούς καθώς σημαντικά τμήματα του λαού δίνουν την ψήφο τους στα αστικά κόμματα. Η επίκληση αυτής της νομιμότητας είναι σα να βάζεις το λύκο να φιλάει τα πρόβατα κι ύστερα να τον κατηγορείς γιατί έφαγε καμπόσα.
Μόλις την Πέμπτη, τη μέρα της πανεργατικής απεργίας, ο Κιολεΐδης στο Βόλο απέλυσε μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου. Στις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών για την παράνομη απόλυση απάντησε: «Η επιχείρηση κάνει αυτό που θέλει και δεν την ενδιαφέρει ότι ο απολυθείς είναι μέλος της διοίκησης του συνδικάτου και ας πάει στα δικαστήρια». Ο βιομήχανος γνωρίζει από νομιμότητα, όπως γνωρίζει και από συσχετισμούς. Η ανατροπή της απόφασής του δεν θα έρθει από ένα δικαστήριο αλλά από την πάλη των εργατών. Οσο για το οριστικό τέλος των απολύσεων αυτό θα 'ρθει μόνο όταν φύγουν από τη μέση αυτοί που επειδή είναι ιδιοκτήτες μέσων παραγωγής αντλούν απ' αυτό νομιμότητα να αγοράζουν για όσο χρόνο αυτοί θέλουν την εργατική δύναμη.
Ετσι λειτουργεί η δημοκρατία στον καπιταλισμό κι όποιος την παρουσιάζει ως αταξική το μόνο που κάνει είναι να ευνουχίζει το δικαίωμα των εργατών να εγκαταστήσουν τον δικό τους νόμο, το δικό τους κράτος.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: