Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Μια ακόμη επιτυχημένη επιχείρηση χειραγώγησης

 Aναδημοσίευση από  leninreloaded.blogspot.gr
Το βράδι της 17ης Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκε η πολυαναμενόμενη Προσωρινή Διαταγή του Προέδρου του ΣΤΕ Κ. Μενουδάκου, παρουσιάσαμε μια άμεση ανάλυση (1, 2) του τι πραγματικά προέβλεπε. Η απόφαση εστιαζόταν στην αναστολή της διακοπής ραδιοτηλεοπτικού σήματος, ουδόλως όμως δεν αμφισβητούσε την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε και τις συνέπειές της για τους εργαζόμενους σ' αυτή και για την περιουσία της. Είδαμε ακόμα την δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος έκανε λόγο --σε μια φαινομενικά εξωφρενική "παρανάγνωση" της Π.Δ-- για "νίκη της λαϊκής πλειοψηφίας."
Χθες, στις 21 Ιουνίου, εκδόθηκε η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, η οποία επικυρώνει πλήρως την απόφαση του Κ. Μενουδάκου και καθιστά ακόμα σαφέστερη την  κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε και την ανάθεση των δικαιωμάτων εκπομπής της, καθώς και χρήσης δικών της συχνοτήτων και διαδικτυακών ιστότοπων, σε "ειδικό διαχειριστή" του (τύποις) Δημοσίου Τομέα. Για μια ακόμα φορά, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Δ. Τρίμης, προέβη σε εντυπωσιακή στρέβλωση της απόφασης του ΣτΕ δηλώνοντας, με αμίμητη άγνοια κινδύνου εξευτελισμού, πως "για όποιον γνωρίζει γραφή και ανάγνωση, είναι προφανές ότι με την απόφασή του αυτή το ΣτΕ διατάσσει την άμεση αναστολή της διακοπής των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών της ΕΡΤ Α.Ε."

Σήμερα, στον ιστότοπο tvxs, που έπαιξε σημαντικό και ενεργό ρόλο στην συσκότιση της πραγματικότητας,προϋπαντίζοντας το δήθεν επικείμενο άνοιγμα της ΕΡΤ Α.Ε, και πανηγυρίζοντας, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, την "ήττα Σαμαρά", δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση της RASS.
Η δημοσκόπηση αναφέρει μεταξύ άλλων: "το 72,7% δηλώνει πως επιθυμεί να ανοίξει αφού μειωθεί το προσωπικό και εξορθολογιστεί η λειτουργία της."
Αλλά αυτή φυσικά ήταν εξ αρχής και η επιθυμία της κυβέρνησης που υποτίθεται πως "ηττήθηκε", καθώς και η θέση για το πρακτέο του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Μετατοπίζοντας ψευδώς το όλο θέμα στο γελοία ανούσιο ζήτημα του σήματος εκπομπής, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ΜΜΕ που έπαιξαν το υποστηρικτικό στην συγκυβέρνηση παιχνίδι του (και αυτό συμπεριλαμβάνει σε περίοπτη θέση την ίδια την απεργιακή ΕΡΤ, καθώς και την πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ) εξαφάνισαν από το ραντάρ της δημόσιας συζήτησης την ουσία. Και η ουσία δεν είναι φυσικά αν "θα πιάνουμε ΕΡΤ", αν κάτι με το όνομα ΕΡΤ θα εμφανίζεται στις οθόνες μας, αλλά το τι θα απογίνει η περιουσία της ΕΡΤ Α.Ε και το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΡΤ Α.Ε μετά την τελεσίδικη κατάργησή της, που έχει βέβαια νομικά ήδη συντελεστεί, χωρίς να επηρεάζεται τούτο στο παραμικρό από το αν εξακολουθεί να εκπέμπεται "ανυπάκουα" πρόγραμμα με το σήμα "ΕΡΤ" ή όχι.

Για μια ακόμη φορά, το λαϊκό κίνημα εγκλωβίστηκε --αυτή τη φορά κυριολεκτικά-- στη λογική του θεάματος, θεωρώντας ότι η απόδειξη πως η ΕΡΤ Α.Ε ήταν "ασφαλής" βρισκόταν στην διατήρηση εν ζωή του τηλεοπτικού της σήματος και προγράμματος. Όμως η ΕΡΤ Α.Ε εκπέμπει, ουσιαστικά, "μετά θάνατον", και οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου της παρερμηνεύονται συστηματικά ως αγγελτήρια "ελπίδας" στην μετά θάνατον ζωή από τους επαγγελματίες του πλυσίματος λαϊκών εγκεφάλων. Το μόνο που απομένει είναι η εκκένωση του κτιρίου για λίγες μέρες, ώστε να αλλάξουν από τεχνικό προσωπικό τα τυπικά (να μπει δηλαδή το σήμα του μεταβατικού φορέα του δημοσίου στο λογότυπο) και να ξαναπροσληφθούν όσοι έχουν ήδη ενσυνείδητο σκοπό να εξυπηρετήσουν μια ακόμα εξαπάτηση του ελληνικού λαού με αντάλλαγμα, τι άλλο, το χρήμα -- έστω το σοβαρά μειωμένο χρήμα.

Αν και οι διαμαρτυρίες εξελίσσονται για πολλές μέρες, και αν και αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται --κυρίως σε ό,τι αφορά την ταχύτητα αγωνιστικών ανακλαστικών--, ωστόσο πρέπει επίσης να ειπωθεί πως σε κανένα σημείο δεν έφτασαν κοντά στο να θέσουν τα πραγματικά ζητήματα με τρόπο ξεκάθαρο και επιτακτικό, αφού αφέθηκαν κι αυτές να παγιδευτούν ολοκληρωτικά στην ψευδαίσθηση της "διάσωσης του σήματος" --αυτού δηλαδή ακριβώς που δεν κινδυνεύει-- αντί να κινηθούν για τη διάσωση της λαϊκής περιουσίας των υποδομών της ραδιοτηλεόρασης και των "ανεπιθύμητων" εργαζομένων -- που έχουν ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα. Δυστυχώς, κανείς από τους δεκάδες που έκαναν το σώου τους μπροστά στο ραδιομέγαρο δεν φαίνεται να ενοχλήθηκε να επισημάνει την πικρή αυτή πραγματικότητα στους συγκεντρωμένους, βοηθώντας τους να ξεκολλήσουν τον νου τους από την ανυπόστατη προσπάθεια να διασώσουν κάτι που αποτελεί ένα απλό τεχνικό ζήτημα ωρών ή ημερών. Και η χαώδης διαφορά ανάμεσα στο "δεν πιάνω ΕΡΤ, πού πήγε το σήμα;" και στο "έκλεψαν μέσα από τα χέρια μας περιουσία εκατομμυρίων ευρώ για να την παραδώσουν στους ιδιώτες, απολύοντας όσους έκριναν περιττούς και ανεπιθύμητους" έμεινε --και δείχνει ότι θα παραμείνει-- αδιάσχιστη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: