Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

82η ΓΣ ΔΟΕ: Ανάγκη για αλλαγή ρότας στην Ομοσπονδία



Συνεχίστηκαν την Κυριακή 23/6, για δεύτερη μέρα, οι εργασίες της 82ης ΓΣ της ΔΟΕ. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν με νέα καθυστέρηση και διαδικαστικές κωλυσιεργίες.
Αποκορύφωμα των αποπροσανατολιστικών διαδικασιών ήταν τοποθέτηση μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ) με απαράδεκτους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, που δημιούργησαν χαοτική κατάσταση στη ΓΣ για αρκετό χρονικό διάστημα, γεγονός που καταδικάστηκε από την πλειοψηφία του σώματος.
Από τη μεριά των αντιπροσώπων του ΠΑΜΕ έγινε προσπάθεια να επικεντρωθεί η συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα του κλάδου και του κινήματος. Στις τοποθετήσεις τους τόνισαν ιδιαίτερα τα εξής ζητήματα:

  • Την αναγκαιότητα ενός κινήματος με οργάνωση και προσανατολισμό που θα μπορεί να πείσει κάθε εκπαιδευτικό να πάρει μέρος ενεργά στους λαϊκούς αγώνες, να σηκώσει το ανάστημά του, να βάλει τέρμα στα βάσανα που γεννούν η καπιταλιστική οικονομική κρίση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις (όπως κι αν βαφτίζονται κάθε φορά) και το κράτος τους. Κίνημα που να παλεύει για όλα τα προβλήματα, για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, για την ικανοποίηση των λαϊκών, μορφωτικών αναγκών, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.
  • Την απαίτηση για συνδικάτο που θα συνδέει και θα εξυψώνει την καθημερινή πάλη με την προοπτική της ανατροπής κάθε αντιλαϊκής πολιτικής, για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη που ο λαός θα είναι κυρίαρχος στον πλούτο που παράγει και η παιδεία συστατικό στοιχείο αυτής της εξουσίας του λαού μας.
  • Έθεσαν το ζήτημα ότι στις σημερινές συνθήκες είναι αυταπάτη να πιστεύει κάποιος ότι το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που βλέπει τους μαθητές σαν το νέο ευέλικτο εργατικό δυναμικό μπορεί ποτέ να βάλει ως στόχο του τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
  • Ως εκ τούτου τόνισαν ότι ο αγώνας για την τελική νίκη, για μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευομένους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε μια παιδεία που πρωταρχικό της στόχο θα έχει τη διαμόρφωση ενός ενεργητικού ανθρώπου ο οπίος έχοντας γνώση των νομοτελειών φύσης και κοινωνίας θα συμβάλει στην κοινωνική παραγωγή, σε μια κοινωνία χωρίς αφεντικά. Σε μια τέτοια κοινωνία, με μια πραγματικά λαϊκή εξουσία θα μπορέσει να ανθίσει το σχολείο που ονειρευόμαστε, το σχολείο των λαϊκών αναγκών.
Η συζήτηση έκλεισε αργά το βράδυ της Κυριακής και θα συνεχιστεί σήμερα Δευτέρα με τη συζήτηση και ψήφιση του διεκδικητικού πλαισίου και του προγράμματος δράσης.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: