Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

«Εξορθολογισμός» επικίνδυνος για τα παιδιά

Aπό το Ριζοσπάστη
Οδυνηρές είναι οι συνέπειες που έχει για τα παιδιά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας η πολιτική του «εξορθολογισμού των δαπανών», που με αφοσίωση υπηρετεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ. Η διαρκής συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών Πρόνοιας αντιμετωπίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες ακόμα και των πιο τρυφερών ηλικιών ως «κόστος», που πρέπει να μειωθεί. Μάλιστα, πρόκειται για αποτελέσματα που δεν αποκλείεται να έχουν μακρόχρονη επίδραση στην ασφάλεια και την υγεία των παιδιών.
Για παράδειγμα, την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Εργασίας κάλεσε τους δήμους να προσαρμόσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί όχι στις ανάγκες των παιδιών αλλά στα ... λεφτά που υπάρχουν. Δηλαδή, η κυβέρνηση προτείνει να περιοριστούν το παιδαγωγικό έργο, η δημιουργική απασχόληση, οι υποδομές (που αφορούν και τη διαπαιδαγώγηση και την ασφάλεια των παιδιών) και η συντήρησή τους, το διατροφολόγιο των παιδιών, να διαμορφώνονται όχι ανάλογα με τις απαιτήσεις της ολόπλευρης και ασφαλούς ανάπτυξής τους, αλλά ανάλογα με το ... τι περισσεύει στους δήμους. Αντίστοιχα παραδείγματα για το πώς πολύμορφα υπονομεύεται η ασφάλεια και τελικά η ίδια η ζωή των παιδιών, αναδεικνύονται καθημερινά. Μόλις, την περασμένη Παρασκευή το ΠΑΜΕ - σε σχετική επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας - κατήγγειλε ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό και στη χρηματοδότηση του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», έχουν αλλάξει και το διατροφολόγιο των μικρών ασθενών. Χαρακτηριστικά έλεγε ότι το διαιτολόγιο είναι πλέον «φτωχότερο από κάθε άλλη φορά σε πρωτεΐνες και φρούτα (κυριαρχούν κοτόπουλο και μακαρόνια με κιμά, λείπει για αρκετές μέρες ακόμη και το αυγό)».
Αυτή η κατάσταση πρέπει να πεισμώσει τους εργάτες, τα λαϊκά στρώματα. Να τους οπλίσει με ταξική αποφασιστικότητα, να οργανωθούν και να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που «ορθά - κοφτά» τους λέει ουσιαστικά, πως τα δικά τους τα παιδιά δεν έχουν δικαίωμα στην υγεία. Μόνο η ταξική οργάνωση και πάλη των εργατών μπορεί να βάλει φρένο σε μια πολιτική, που ουσιαστικά πετά στον Καιάδα τα παιδιά της εργατιάς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: